KLASSIEK

Het LSO, Symphonie Orkest van Maastricht olv van Shjlomo Mintz met Haydn (Celloconcert in C door Matt Haimovitz) en Bruckner, zondag om 11 uur in de Grote Zaal in Amsterdam....

Orkesten

Het Concertgebouworkest olv Riccardo Chailly met Debussy (La Mer), Mozart (Pianoconcert in Es door Maria Joao Pires) en Tsjaikovski (Vierde symfonie), woensdag in de Grote Zaal in Amsterdam.

Donderdag in de Grote Zaal in Amsterdam een 'China-concert' door het Concertgebouworkest. Onder leiding van Chailly speelt het orkest Prokofjev, Stostakovitsj (Eerste celloconcert door Jian Wang), Stravinsky, Rossini en een fragment uit het Vioolconcert van Shan-Bo/Ying-Tai.

Het Residentie Orkest geeft vanavond in de dr Anton Philipszaal in Den Haag een galaconcert olv Horst Stein. Medewerking verlenen de vocalisten Gabriele Schnaut en Falk Struckmann. Programma: delen uit Wagners Die Walküre en Götterdämmerung.

Het Orkest van het Oosten olv Jules van Hessen met Berlioz, Debussy, Rossini, Bocherini, Ravel, zaterdag in Muziekcentrum Enschede.

Kamermuziek

Pianist Stanley Hoogland en leden van het Concertgebouworkest met Mahler, Zemlinsky en Brahms (Eerste serenade), zondag om 14.15 uur in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Donderdag in de Beurs van Berlage in Amsterdam cellist Pieter Wispelwey met Jolivet, Katsjatoerian, Pousseur en Dutilleux.

Het Sharon Kwartet met strijkkwartetten van Haydn, Mozart en Beethoven, dinsdag in de Doelen in Rotterdam.

Het Kamermuziek Festival op Schouwen-Duiveland en Tholen begint vanavond met een concert door de violiste Lydia Mordkovitch (begeleid door Julian Milford op piano) in stadhuis Zierikzee; dinsdag in de N.H. Kerk in Dreischor het Reinaertkwartet; woensdag in Slot Haamstede de harpiste Rachel Ann Morgan met Keltische volksliederen en donderdag Het Raphaëlkwartet in de N.H. Kerk van Oud-Vossemeer.

Else Krijgsman geeft een pianorecital, zondag om 12 uur in Cristofori, Amsterdam

Oude muziek

Het Orkest van de Achttiende Eeuw olv Frans Brüggen met Rameau, Beethoven (Vioolconcert door Thomas Zehetmair) en Schubert, woensdag en donderdag in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht.

Het laatste weekeinde van het Festival Oude Muziek in Utrecht biedt vandaag, zaterdag en zondag onder meer concerten door het koor van de Nederlandse Bach Vereniging, het Dresdner Kammerchor, The Orlando Consort, St. Paul's Chathedral Choir, Opera Restor'd, The Academy of Ancient Music, La Borea en Maria Rose op fortepiano.

Nieuwe muziek

Gaudeamus Muziekweek in Amsterdam: vanavond in Paradiso het Radio Kamer Orkest olv Peter Eötvös met vier stukken die zijn geselecteerd voor de Gaudeamus Prijs 1996; zaterdag in het Stedelijk Museum om 14 uur slagwerkkwartet Marcel Andriessen c.s. en 's avonds in de Posthoorn Kerk het Kamerkoor Nieuwe Muziek en Gaudeamus Ensemble olv Huub Kerstens; zondag om 15 uur in De IJsbreker onder meer de uitreiking van de Gaudeamus Prijs.

Theater Kikker in Utrecht opent de serie Nieuwe Muziek met een concert in de kloostertuin naast de Domkerk: een Morton Feldman Marathon door Kees Wieringa (piano), René Berman (cello) en anderen, van 17 tot 22 uur; woensdag in Theater Kikker de electro-instrumentalisten Matthew Ostrowski en Bob Ostertag.

Zaal De Unie in Rotterdam opent donderdag het seizoen met de première van het avondvullende muziektheaterwerk Un van Jan van de Putte.

Orgel

In de Stevenskerk in Nijmegen een orgelconcours: dinsdag het openingsconcert door Jetty Podt en het Oude Muziek Koor Arnhem (Duruflé), op 12 en 13 september van 17 tot 19 uur en van 20 tot 22 uur de eerste en tweede ronde m de Beurs van Berlage in Amsterdam, heeft als thema Alphons Diepenbrock: mezzosopraan Christa Pfeiler en pianist Rudolf Jansen brengen liederen van Van Gilse, Schäfer, Diepenbrock en Debussy.

In de Haarlemse binnenstad zaterdag vanaf 13 uur een Internationaal Straatorkestenfestival, Straat O Sfeer, dat zich vanaf 20.30 uur voortzet in het Haarlemse Concertgebouw.

Zondag om 12 uur de liedfinale van het Internationaal Vocalisten Concours en om 16 uur de opera- en oratoriumfinale, in het Theater aan de Parade in Den Bosch; de winnaars zingen om 20 uur nog een 'ere-ronde'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden