KLASSIEK

Het Gelders Orkest o.l.v. Takuo Yuasa met Rachmaninov, Kurt Weil ('Vioolconcert, opus 12' door Emmy Verhey) en Schumann, vandaag in Winterswijk (Cultureel Centrum), vrijdag in Arnhem (Musis Sacrum)....

Tournee

Het Borodin Kwartet vrijdag met Prokofjev, Mozart en Sjostakovitsj in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, zondag om 14.15 uur met Schubert en Brahms in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Vassili Sinaiski met Mozart, Tsjaikovski ('Pianoconcert nr. 1' door Nikolaj Luganski) en Schubert, vanavond en vrijdag in de Doelen, zaterdag in Vredenburg Utrecht.

Amerongen

Het ensemble Aventure met werken van Oswald von Wolkenstein en Hugo von Montfort, zaterdag in Kasteel Amerongen.

Amsterdam

Woensdag in de IJsbreker een dubbelportret van Gerald Barry en James Rolfe door het Ives Ensemble m.m.v. Barbara Hannigan. Nieuw werk van Gerald Barry en de Nederlandse première van 'Phrases' en 'Simon & Garfunkel & The Prophets of Rage van James Rolf'.

Violist István Párkányi en pianist Willem Brons met vier sonates van Mozart, zaterdag in de Kleine Zaal.

Barokensemble Musica Antiqua Köln o.l.v. Reinhard Goebel met een Händel-programma, zondag om 11 uur in de Grote Zaal. Solist: Christine Schäfer.

Rietkwintet Calefax met werken van Rousseau, Abrahamsen, Pärt en Stockhausen, vrijdag in de Waalse Kerk. Solist: Kai Wessel.

Ronald Brautigam en Melvyn Tan met sonates van Mozart op 17 mei in de Waalse Kerk.

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Philippe Entremont met een Beethovenprogramma, vrijdag in de Yakult Zaal van de Beurs van Berlage.

In de concertserie in de Rode Hoed rondom David Kuyken, vrijdag werken van Franck, Respighi en Wolf.

Mezzo-sopraan Antje Lohse vertolkt liederen van Strauss, Rachmaninoff, Sibelius en Rossini, vrijdag in de Amstelkerk.

Den Bosch

'Stem-tegen-Stem', op 18 mei in de Synagoge, is een productie van Resonans en Jazz Den Bosch waarbij drie zangers met verschillende muzikale achtergronden elkaar ontmoeten in één concert.

Den Haag

Het Residentie Orkest o.l.v. Oliver Knussen met Brahms, Kagel en Goehr, vrijdag in de Anton Philipszaal.

Leden van het Residentie Orkest spelen werken van Reger en Brahms, woensdag in de Nieuwe Kerk.

Eindhoven

Het Brabants Orkest o.l.v. Maximino Zumalave met hoogtepunten uit Spaanse Zarzuelas (Gluck, Rossini, Bizet, Turina, Chapi, Serrano, e.a.), vanavond in Muziekcentrum Frits Philips. Solist: de mezzo-sopraan Teresa Berganza.

Enschede

Het Orkest van het Oosten o.l.v. Jan Stulen met Keuris, Szymanowski, Bacewicz en Diepenbrock vanavond in het Muziekcentrum (Grote Zaal). Soliste: Tamara Pospiszyl, piano.

Han de Vries, Henk Quittart en Ivo Janssen met Kahn, Hindemith en Mozart vanavond in het Muziekcentrum (Arke Zaal).

Polo de Haas met gasten uit de wereld van de jazz en wereldmuziek: Ustad Zamir Ahmad Kahn (sitar en tabla), Pablo de Haas (tenorsaxofoon), Egon Kracht (contrabas), Pierre Courbois (slagwerk), op 21 mei in het Muziekcentrum. Programma: Scarlatti, Chopin en nieuw werk van De Haas.

Haarlem

Klaas Jan Mulder speelt werken van Bach, Franck en Mendelssohn maandag in de Oude Kerk.

Jos van der Kooy bespeelt dinsdag het orgel van de St. Bavokerk.

Helmond

Erwin Wiersinga speelt dinsdag op het Robustelly-orgel in de Lambertuskerk werken van Vierne, Messiaen en Alain.

Gouda

Orgelconcert door Christiaan Ingelse in de St. Janskerk, op 17 mei.

Groningen

Tot en met 18 mei nog het Internationaal Kamermuziekfestival met de volgende concerten: cellist Nathaniel Rosen, winnaar van het Tsjaikovski-concours '78, om 19 uur vanavond in de Pepergasthuiskerk met Bachs 'Cellosuites' nr. 5, 1 en 3, en zaterdag met Bachs 'Cellosuites' nr. 2, 4 en 6. In de Jozefkerk, vanavond Avond der Violen: het Mendelssohn Kamerorkest o.l.v. Jaap van Zweden met Bach, Mendelssohn en Mozart. Solisten: Herman Krebbers, Jaap van Zweden, Christiaan Bor en Edwin Blankenstijn. Vrijdag in de Oosterpoort Grigory Sokolov met Bachs 'Preludes & Fuga's' (zaterdag speelt Sokolov Bach en Chopin in Muziekcentrum Enschede). Het Reizend Muziekgezelschap, vrijdag in het Groninger Conservatorium met Mozart, White en Fauré, zaterdag om 15 uur in de Oosterpoort met Hindemith en Schubert. Zaterdag om 15 uur in het Drijvend Paviljoen altviolist Paul Neubauer en Pascal Devoyon met Respighi, Brahms en Turina. De finale speelt zich af zaterdag in de schouwburg met het Mendelssohn Kamerorkest o.l.v. Gabrieële Bellini met Hazon, Puccini, Respighi, Vivaldi en Cimarosa. Solisten: mezzo-sopraan Gloria Banditelli en bariton Alfonso Antoniozzi.

Rotterdam

Quirine Viersen met Bachs 'Cellosuites' nr. 1, 2 en 6, vanavond in de Doelen.

Utrecht

het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Daniel Nazareth met Debussy, Saint-Saëns ('Pianoconcert nr. 5' door Aldo Ciccolini) en Roussel, vrijdag in Muziekcentrum Vredenburg.

Zwolle

Michel Bouvard speelt op 21 mei werken van Bach op het Schnitger-orgel in de Grote Kerk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden