KLASSIEK

Tournee..

Het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Jean Fournet met Lalo, Tsjaikovski (Concert voor piano en orkest door Eugen Indjic) en Franck, vanavond in Leeuwarden (De Harmonie), vrijdag in Drachten (De Lawei) en zaterdag in Rotterdam (De Doelen).

The Academy of Ancient Music o.l.v. Paul Goodwin m.m.v. Nancy Argenta (sopraan), Robin Blaze (altus), Paul Agnew (tenor) en Michael George (bas) met Händels 'Messiah', zaterdag in Utrecht (Vredenburg), zondag in Amsterdam (Concertgebouw).

Collegium Vocale Gent en Orkest La Stagione Frankfurt o.l.v. Michael Schneider met Corelli, Vivaldi en Scarlatti, vrijdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), zaterdag in Groningen (De Oosterpoort) en zondag in Den Haag (Philipszaal).

Koor en Barokorkest van De Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Gustav Leonhardt met Telemann, Buxtehude, Bach en Kuhnau, vanavond in Maassluis (Groote Kerk), vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie), zaterdag in Enschede (Muziekcentrum), zondag in Tilburg (Concertzaal) en o.l.v. Michael Schneider dinsdag in Groningen (Martinikerk) en woensdag in Kampen (Bovenkerk).

Het Schönberg Ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw m.m.v. Rosemary Hardy (sopraan) met Schönberg, Kurtág en Goebajdoelina, zondag in Den Haag (Nieuwe Kerk) en woensdag in Amsterdam (Kleine Zaal).

Het Limburgs Symphonie Orkest o.l.v. Junichi Hirokami met Konsten, Beethoven (Pianoconcert door Akira Wakabayashi) en Tsjaikovski, vrijdag in Venlo (De Maasport), zaterdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof) en zondag in Heerlen (Stadsschouwburg).

Het Radio Kamerorkest o.l.v. Bernhard Klee m.m.v. Isabelle van Keulen (viool) en Ronald Brautigam (piano) met Mendelssohn (Concert voor viool, piano en strijkorkest) en Beethoven (Zevende symfonie), vrijdag in Utrecht (Vredenburg) en zondag om 11 uur in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Shlomo Mintz (viool) met Haydn (Vioolconcert), Stravinsky en Schubert, zaterdag en maandag in Amsterdam (Grote Zaal) en zondag om 11 uur in Utrecht (Vredenburg).

Het Residentie Orkest o.l.v. Alexander Liebreich met Rachmaninov (Pianoconcert door Boris Berezovsky) en Franck, zaterdag in Den Haag (Philipszaal) en zondag in Utrecht (Vredenburg).

Amsterdam

Het Concertgebouworkest o.l.v. Ricardo Chailly m.m.v. Ruth Ziesak (sopraan), Endrik Wottrich (tenor) en Matthias Goerne (bariton), met Bach (Eerste suite), Mahler (Liederen uit 'Des Knaben Wunderhorn'), vanavond en zondag om 14.15 uur in de Grote Zaal.

Het Skampa Kwartet met Eben, Janacek, Suk en Smetana, vanavond en zaterdag in de Kleine Zaal. Zondag om 10.30 uur geeft het Skampa Kwartet een masterclass voor strijkkwartetten.

Hilary Hahn (viool) en Natalie Zhu (piano) met Bach en Schubert/

Ernst, vrijdag in de Kleine Zaal.

Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor o.l.v. Mark Elder m.m.v. sopranen Nelly Miricioiú en Janny Zomer, tenoren Richard Margison en Timothy Robinson e.a. met Verdi's 'Ernani', zaterdag om 14 uur in de Grote Zaal.

The Academy of Ancient Music o.l.v. Paul Goodwin m.m.v. Nancy Argenta (sopraan), Robin Blaze (altus), Paul Agnew (tenor) en Michael George (bas) met Händel's 'The Messiah', zondag in de Grote Zaal.

Het Brodsky Kwartet met strijkkwartetten van Beethoven, Firsova (première) en Beethoven en nieuw werk van Alvarez, zondag in de Kleine Zaal.

Emmy Verhey (viool) en Derek Han (piano) met Beethovensonates, maandag in de Kleine Zaal.

Gustav Leonhardt (klavecimbel), Satoru Yaotani (hichiriki), Sukeyasu Shiba (ryúteki) en Mayumi Miyata (sho) met het programma 'Gagaku en Sweelinck', dinsdag in de Kleine Zaal.

Het Concertgebouworkest en het Koor Nieuwe Muziek o.l.v. Riccardo Chailly met Puccini ('Preludio sinfonico', 'Capriccio sinfonico' en 'Suor angelica'), woensdag in de Grote Zaal.

Het Schönberg Kwartet en Het Trio met De Raaff, Visman (Septet), Boogman en Kupsch ('Sounds for Het'), vanavond in het Tropeninstituut.

Een orgelconcert door Ben van Oosten, vrijdag om 15 uur in de Mozes en Aäronkerk.

Marjanne Kweksilber (mezzosopraan) en Marcel Worms (piano) met Poulenc-lederen, zondag om 12 uur in Cristofori.

Slagwerkers Wim Konink en Marcel Andriessen en pianiste Tomoko Mukaiyama met Cage, Wolff en Vermeersch (première), zaterdag om 15 uur in het Stedelijk Museum.

Nova Schola Cantorum o.l.v. Wim van Gerven met Gregoriaanse Adventsvespers, zaterdag om 17 uur in de Obrechtkerk.

Arnhem

Het Kocian Quartet met strijkkwartetten van Smetana, Hindemith en Dvorák, vanavond in Musis Sacrum.

Beek-Ubbergen

Het Hilliard Ensemble met Dufay, De la Rue, De Penalosa, Pärt e.a., zaterdag in de Bartholomaeuskerk.

Bergen

Pianist Ivo Jansen met een componistenportret van Cornelis de Bondt (die zelf aanwezig is), vrijdag in de Ruïnekerk.

Eindhoven

Het Brabants Orkest m.m.v. Philips' Philharmonisch Koor o.l.v. David Angus met Glazoenov, Vivaldi (Concert voor twee trompetten door Raymond Vievermans en Ruud Visser), Prokofjev en Tsjaikovski, zondag om 14.15 uur in het Muziekcentrum.

Een cellorecital door Frances Marie Uitti, zondag in Plaza Futura.

Enschede

Het Valerius Ensemble m.m.v. Gijs van Schoonhoven (orgel) met Messiaen, zondag om 14.30 uur in het Muziekcentrum.

Orkest van het Oosten o.l.v. Jaap van Zweden m.m.v. Majella Culagh (sopraan) met Beethoven en Mahler, woensdag in het Muziekcentrum.

Haarlem

Kathedrale Koor en Meisjescantorij St. Bavo met o.a. Hammer schmidt, Mendelssohn en Badings, zondag om 16.30 uur in de Bavo Kathedraal.

Leeuwarden

Slovak Sinfonietta o.l.v. Matthias Maurer m.m.v. Barbara Gorzynska (viool), Nao Higano (sopraan) en Hana Stolfová (alt) met Vivaldi ('De vier jaargetijden') en Pergolesi ('Stabat Mater'), vanavond in de Grote Kerk.

Leiden

Pianist Rian de Waal met een Chopin-programma, zondag om 11.30 uur in de Stadsgehoorzaal.

Maastricht

Organist Hans Leenders met adventsmuziek van Bach, zaterdag in de O.L.V. Basiliek.

Nijmegen

Doris Hochscheid (cello) en Frans van Ruth (piano) met Carter, Zimmerman, Kagel, Lutoslawski en Turnage, zondag om 16 uur in Galerie Marzee.

Het Gelders Orkest o.l.v. Lawrence Renes m.m.v. het Nederlands Concertkoor, Daniëlle Halbwachs (sopraan) en Annelies Lamm (alt) met Mahlers 'Auferstehung', woensdag in De Vereeniging.

Rotterdam

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Donald Runnicles m.m.v. Michelle De Young (mezzosopraan) en Thomas Moser (tenor) met Dutilleux en Mahler, vrijdagavond en zondag om 14.15 uur in De Doelen en zonder de solisten met Humperdinck, Vivaldi en Tsjaikovski, woensdag in De Doelen.

Tilburg

Gitarist Diangelo Cicilia met Crijns, Mommers en Kerkhofs, maandag in Paradox.

Utrecht

Orkest van de Achttiende Eeuw en het Nederlands Kamerkoor met Bachs 'Weihnachts-Oratorium', maandag en dinsdag in Vredenburg.

Roberta Alexander (sopraan) en Brian Masuda (piano) met liederen van o.a. Berg, Chausson, Charles, Hageman en Gianninni, dinsdag in Vredenburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden