KLASSIEK

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Claus Peter Flor met Elgar (Celloconcert door Lynn Harrell) en Sjostakovitsj (Symfonie nr 10), vanavond in Amsterdam (Grote Zaal), zondag in Utrecht (Vredenburg)....

Het Nederlands Philharmonisch Orkest olv Lawrence Renes met Van Gilse (Treurmuziek uit 'Thijl'), Brahms' Dubbelconcert door Saskia Viersen (viool) en Quirine Viersen (cello), Humperdinck en Strauss (Til Eulenspiegels lustige Streiche), op 11, 14 en 17 maart in Amsterdam (Grote Zaal), maandag in Utrecht (Vredenburg).

Het Radio Filharmonisch Orkest olv Jan Latham-König met Debussy, Caplet (Epiphanie voor violoncel en orkest door cellist Floris Mijnders), Roussel, zondag om 11 uur in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Donetsk Philharmonic Orchestra en koor olv Roman Kofman met Rachmaninovs Derde pianoconcert door Marietta Petkova en diens opera Aleko, vanavond in Rotterdam (de Doelen), zondag in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Radio Symfonie Orkest olv Kees Bakels met Bartóks Deux Images opus 10 en Pianoconcert nr 1 (door Joanna MacGregor) en Rachmaninov (Symfonische dansen), zaterdagavond en zondagmiddag in Utrecht (Vredenburg).

Nieuw Sinfonietta Amsterdam olv Lev Markiz met Beethoven/ Mahler (Strijkkwartet nr 11), Mahler (Adagietto) en Barshai's bewerking van Sjostakovitsj' Achtste strijkkwartet, vanavond in Den Haag (Philipszaal), zondag om 14.30 uur, en 16 en 17 maart om 20.15 uur in Rotterdam (de Doelen), 18 maart in Groningen (de Oosterpoort).

Academy of St Martin-in-the-Fields met Mozart (Adagio en Fuga; Symfonie nr 29), Sjostakovitsj (Kammersinfonie), Stravinsky (Concerto in D), dinsdag in Muziekcentrum Eindhoven.

Het Noord Nederlands Orkest olv Hans Drewanz met Fauré, Saint-Saëns (Vioolconcert nr 3 door Dong Suk Kang) en Brahms' Symfonie nr 2, vanavond in Groningen (de Oosterpoort), dinsdag in Drachten, woensdag in Leeuwarden, donderdag in Assen.

Het Brabants Orkest olv Jan Stulen met Brahms, Rheinberger (Orgelconcert nr 2 door Ruud Huijbregts), Schumanns Symfonie nr 2, vanavond in Muziekcentrum Eindhoven; onder leiding van Howard Shelley speelt het NBO Dvoráks Symfonie nr 8 en Beethoven (Pianoconcert nr 4 door Howard Shelley), dinsdag in Den Bosch (Theater a/d Parade) en donderdag in Muziekcentrum Eindhoven.

Het Orkest van het Oosten olv Jan Stulen met Saint-Saëns, Ibert (Fluitconcert door Abbie de

Quant), Ravel, Chausson (Symfonie in bes, opus 20), 15 en 17 maart in Muziekcentrum Enschede, donderdag in Deventer, 19 maart om 12.30 uur in Almelo.

Het Gelders Orkest olv Roberto Benzi met Rimski-Korsakov, Rachmaninov (Pianoconcert nr 2 door Cecile Licad) en Moesorgski's Schilderijententoonstelling, 16 maart in Doetinchem, 17 maart in Ede, 19 (14.30 uur) en 21 maart in Nijmegen.

Vladimir Mitchuk geeft vanavond een recital in de Kleine Zaal in Amsterdam, waar hij Tsjaikovski, Schubert, Ravel (Gaspard de la nuit) en Skrjabin (Vijfde sonate) speelt.

Ravels Gaspard de la nuit klinkt ook donderdag in de Kleine Zaal in Amsterdam, wanneer Paolo Giacometti daar een pianorecital geeft. Hij speelt ook werk van Schumann en Faurré.

Eliane Rodrigues speelt pianostukken van Schubert, zondag om 14.15 uur in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Shura Cherkassky geeft zondag om 14.30 uur een pianorecital in Muziekcentrum Enschede. Hij speelt Händel (Suite nr 3), Liszt (Sonate in b) en Vier ballades van Chopin. Dinsdag in Groningen (de Oosterpoort), woensdag in Utrecht (Vredenburg), op 18 maart in Muziekcentrum Eindhoven, 19 maart in Amsterdam (Grote Zaal).

Marcel Worms speelt zondag om 15 uur in de Zonnehof in Amersfoort 'Mondriaan en de muziek van zijn tijd', met

werk van Stravinsky, Antheil, Skrjabin, Webern en Rzewski.

Ronald Brautigam zet zijn Mozartcyclus op fortepiano voort in Utrecht (Geertekerk, vanavond), Amsterdam (Waalse Kerk, zaterdag) en Baarn (Kasteel Groeneveld, zondag).

Het Philipp Hirshhorn Kwartet met onder meer Dvorák's Pianokwartet in Es, zondag om 14.15 uur in Amsterdam (Kleine Zaal).

De bariton Thomas Allen brengt, begeleid door Roger Vignoles op piano, liederen van Haydn, Brahms, Wolf, Fauré, Ravel, Britten en Copland, dinsdag in Amsterdam (Kleine Zaal).

Het Raphael Kwartet en soliste Mirjam Hannecart (althobo) met kwartetten van Mendelssohn, Schuller en Françaix en een kwintet van Koetsier, zondag om 14.15 uur in Beurs van Berlage, Amsterdam. Donderdag speelt het Raphael Kwartet in de Beurs met gastsolisten Mozarts Klarinetkwintet en Schuberts Octet.

Pianokwartetten van Beethoven, Schumann en Dvorák door Gérard Korsten, viool, Vassily Lobanov, piano en anderen, maandag in Utrecht (Vredenburg).

Trombonist Christian Lindberg speelt, begeleid door Per Lundberg op piano, Saint-Saëns, Von Weber, Stravinsky, Sörensen en Prokofjev, zondag om 11 uur in Rotterdam (de Doelen).

Drie sonatines van Schubert door de violist Thomas Zehetmair, begeleid door de pianist Silke Avenhaus, woensdag in Rotterdam (de Doelen).

Het Vermeer Kwartet met Beethoven, Hindemith en Brahms, zaterdag in Muziekcentrum Eindhoven.

Het Reizend Muziekgezelschap presenteert in samenwerking met VPRO's Radio 4 een Mendelssohn Marathon, zaterdag van 12 tot 22 uur in Odeon, Amsterdam.

Cellist Pieter Wispelwey en pianist David Kuyken met Bartók, Hindemith en Fauré, vanavond in De Rode Hoed, Amsterdam.

Het Escher Trio met Dvorák (Dumki Trio) en Sjostakovitsj' Pianotrio nr 2, donderdag in Muziekcentrum Enschede.

Williams, Britten en Tsjaikovski door het Arion Ensemble, zondag om 14.15 uur in Den Haag (Philipszaal).

De harpiste Godelieve Schrama en het Ensemble Amadé met Caplet, Van Oosten, Debussy en Jolivet, zondag om 12 uur in De Nieuwe Veste, Breda.

Het Radio Kamerorkest olv Ed Spanjaard brengt zaterdag in de 'Matinee op de vrije zaterdag' in het Concertgebouw in in Amsterdam Opus Labyrinthum Lego van Van Zeeland, Der neue Orpheus van Weill en Orpheus van Stravinsky.

In de serie 'Ongehoord' van de Stichting Youri Egorov en de NCRV zondag in de Kleine Zaal in Amsterdam de cellist David Geringas, begeleid door Tatjana Schatz op piano met werk van Balakauskas, Barkauskas, Kutavisius en Urbaitis.

Het Nederlands Kamerorkest olv Reinbert de Leeuw met een programma 'rondom Louis Andriessen': Lang (Fire and Forget), Finsterer (Ruisselant), Martland (Crossing the border), Wolfe (The Vermeer Room), Andriessen (Dances). Met medewerking van de sopraan Claron McFadden, op 16 en 17 maart in Amsterdam (Beurs van Berlage), 17 maart in Utrecht (Vredenburg).

Het Nieuw Ensemble olv Ed Spanjaard met medewerking van de mezzosopraan Lucia Meeuwsen, violist Angel Gimeno en pianist John Snijders met werk van Villa-Lobos, Ravel, Stravinsky (Pastorale) en Berio (Folksongs), woensdag in Utrecht (Vredenburg) en 17 maart in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Aquarius Ensemble speelt Mauricio Kagel, zaterdag in Tilburg (de Synagoge), dinsdag in Utrecht (Theater Kikker).

In De IJsbreker, Amsterdam vandaag om 12.30 uur het Dufy Kwartet met Kann, Van Norden, Hendriksen en Ter Veldhuis; op 16 maart Musikfabrik NRW en solisten met Loevendie, Kagel, Birkenkötter.

Een Couperin-programma door Scaramouche met Ulricke Wild op klavecimbel en orgel, woensdag in de Kleine Zaal, Amsterdam.

Cappella Figuralis olv Jos van Veldhoven met Die Sieben Worte en Auferstehungshistorie van Schütz, vanavond in Doorn (Maartenskerk), zaterdag in Naarden (Grote Kerk), zondag in Amsterdam (Beurs van Berlage) en dinsdag in Utrecht (Jacobikerk).

Het Freiburger Barockorchester brengt olv Gottfried von der Goltz in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht dinsdag Bachs Brandenburgse Concerten nr 5, 6 en 1 en donderdag nr 3, 2 en 4, naast werk van Vivaldi. Maandag in Rotterdam (de Doelen) de Brandenburgse Concerten nr 6, 2 en 4.

Sequentia met delen uit het Nibelungen Lied en muziek van Wilde Alexander en Von Wolkenstein, donderdag in Utrecht (Vredenburg).

The Palladian Ensemble met Matteis, Locke, Blow en Purcell, vanavond in Leeuwarden (Fries Museum), zaterdag in Woerden (Lutherse Kerk), zondag om 14.30 uur in Alkmaar (Lutherse Kerk).

Purcell, Telemann, Händel en Bach door het barokorkest Les Eléments, vanavond in Vught (De Speeldoos), zaterdag in Baarn (Pauluskerk), zondag in Kerkrade (Wijngrachttheater), dinsdag in Amsterdam (De Rode Hoed).

Erik van Bruggen bespeelt vanavond in de Engelse Kerk te Middelburg een pedaalclavichord, dat een kopie is van het instrument van David Gerstenberg uit Leipzig. Programma: Bruhns, Ritter, Bach, Böhm.

Het Orkest brengt een programma over oorlog en vrede: Feestelijke ouverture en Kamersymfonie van Sjostakovitsj en Martinu's Symfonie nr 4, zondag in Utrecht (Conservatorium) en 18 maart in Amsterdam (Beurs van Berlage).

Voor het Nederlands Studenten Kamerkoor schreef Ton Bruynèl op tekst van Bert Schierbeek Le Temps Tricheur, dat zaterdag wordt uitgevoerd in Arnhem (Walburgisplein), zondag om 15.30 uur in Maastricht (Conservatorium), 18 maart in Utrecht (Jacobikerk) en 19 maart om 15.30 uur in het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam (Bachzaal).

Opera Mundi verzorgt het geluid bij de stomme operafilm Gloria Transita van Johan Gildemeijer uit 1917. Met medewerking van Jan Derksen, Hein Meens, Lieuwe Visser, Elena Vink en Marion van den Akker, woensdag in De Oosterpoort, Groningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden