Klassiek

Amerongen, Kasteel: 'Verstopte noten: de muziekschat van kasteel Amerongen', een expositie die bestaat uit bladmuziek van de vroegere bewoners, de schatten uit de muziekbibliotheek en de collectie muziekinstrumenten van het kasteel....

Amsterdam, de Beurs, de IJsbreker, Felix Meritis, BIM-huis en Posthoornkerk: twintig componisten uit zestien landen dingen mee naar de Gaudeamus Muziekprijs 2001. De jury (Fredric Rzewski, Vladimir Tarnopolski en Roderik de Man) selecteerde hun werk uit 375 inzendingen. De keuzes komen van 3 tot en met 9 september tot klinken in een Muziekweek waarin ensembles als De Volharding, het Noordhollands Philharmonisch en het Nieuw Ensemble optreden.

Amsterdam, Grote Zaal: vanavond het Radio Kamerorkest o.l.v. Gérard Korsten m.m.v. Gwyneth Wentink (harp), Ernestine Stoop (harp) en Irene Maessen (sopraan) met Guo Wenjing (nieuw werk), Ravel en Debussy; vrijdag Het Brabants Orkest o.l.v. Alexander Liebreich m.m.v. Charlotte Margiono (sopraan) met Wagner, Verdi, Tsjaikovski en Strauss; zaterdag om 14.15 uur Ensemble Elyma o.l.v. Gabriel Garrido en het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Markus Stenz met Monteverdi (Madrigalen uit 'Madrigali guerrieri et amorosi') en Henze ('Venus und Adonis', première).

Amsterdam, Kleine Zaal: zondag om 11 uur Bart Schneemann (hobo), Lucia Swarts (cello) en Menno van Delft (klavecimbel) met sonates van Boismortier, Bach, Telemann en Marais;

Amsterdam, De Krakeling (Nieuwe Passeerdersstraat 1): t/m 5 september het Europese Harp Symposium, met concerten vandaag, zaterdag, zondag en dinsdag om 13 en 15 uur en vrijdag, maandag en woensdag om 13 uur.

Amsterdam, Westerkerk: vrijdag om 13 uur een orgelconcert door Daniel van Horssen.

Den Haag, Binnenhof: vanavond om 21 uur het Residentie Orkest o.l.v. Jaap van Zweden met Tsjaikovski, Mozart (Vioolconcert door Baiba Skride) en Beethoven.

Denekamp, Kasteel De Breckelenkamp (Jonkerhoes 10): zondag om 15 uur het Egidius Kwartet met Josquin dez Prez en liederen en madrigalen.

Haarlem, Sint Bavo Kathedraal: zaterdag om 15 uur organist Michael Hedley met Liszt/Winterberger en Langlais. Na afloop geeft organist Ton van Eck een lezing over Langlais en Litaize.

Haarlem, Grote of St. Bavokerk: vandaag om 15 uur en dinsdagavond een orgelconcert door Jos van der Kooy.

Katwijk, Nieuwe Kerk: vrijdag een orgelconcert door Klaas Jan Mulder.

Nijmegen, Stevenskerk: dinsdag organist Bernhard Haas met Bach, Sweelinck en Mendelssohn.

Utrecht, Holland Festival Oude Muziek: vandaag om 17.30 uur in de Geertekerk Le Poème Harmonique en om 22.30 uur Evelyn Tubb (sopraan) en Anthony Rooley (luit). Vanavond in Vredenburg Elyma o.l.v. Gabriel Garrido met David Perez; vrijdag om 12.45 uur in Vredenburg Arno Bornkamp (saxofoon) en Ivo Janssen (piano); vrijdag om 17.30 uur in de Geertekerk Gustav Leonhardt (klavecimbel); om 22.30 uur in de Pieterskerk vocaal sextet Singer Pur. Zaterdag om 14 uur in Vredenburg Karina Gauvin (sopraan) en Ensemble Schönbrunn en om 20 uur Choeur de Chambre de Namur en Ricercar Consort met Henry du Mont (Les Grands Motets). Zaterdag om 17.30 uur in de Leeuwenberghkerk Johanette Zomer (sopraan). Zondag om 12 uur in Vredenburg Geoffrey Madge (piano) met Berlioz/Liszt; om 15.30 uur in Ottone Ensemble 415 m.m.v. María Cristina Kiehr (sopraan); om 20 uur in Vredenburg het slotconcert dOor Stadivarioa o.l.v. Daniel Cuiller (www.oudemuziek.nl).

Zutphen, Walburgiskerk: zaterdag om 12.30 uur een orgelconcert door Gert Oldenbeuving en om 20 uur door Gustav Leon-

hardt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden