KLASSIEK

Het Concertgebouworkest speelt olv Evgeny Svetlanov Rachmaninof (Pianoconcert nr 2 door Naum Grubert) en Tsjaikovski (Manfred-symfonie) vanavond in Amsterdam (Grote Zaal), zaterdag in Muziekcentrum Eindhoven....

Orkesten

Het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Toonkunstkoor Amsterdam olv Vassili Sinaiski met Stabat Mater van Dvorák. Solisten: Alexandra Coku (sopraan), Hebe Dijkstra (alt), Alexei Steblianko (tenor) en Peter Mikulas (bas). Vanavond in Vredenburg in Utrecht, op 22, 23, 24 en 27 april in de Grote Zaal in Amsterdam.

Het Bundesjugendorchester olv Rudolf Barshai speelt zondag om 11 uur Sinfonia Stretta van Lokshin en Symfonie nr 4 van Brahms in Vredenburg, Utrecht.

Het Radio Kamerorkest olv Lucas Vis en pianist David Kuyken met Milhaud, De Leeuw, Pijper en Poulenc op 24 april in Vredenburg, Utrecht.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Robert Groslot (piano) mmv Erik Melaerts (electrische gitaar) met Rossini, Liszt, Chopin en Ravel, vanavond en zondag in De Doelen, Rotterdam.

Het Residentie Orkest speelt olv cellist/dirigent Heinrich Schiff Haydns Celloconcert in C, twee hoornconcerten van Mozart, en Beethovens Symfonie nr 4, vanavond in de Haagse Philipszaal.

Het Orkest van het Oosten olv Thomas Sanderling met Wagner, Bruch en Sjostakovitsj. Solist is violist Alexander Kramarov.

Op 26 april in Leeuwarden, 27 april in Veenendaal, 28 april in Enschede.

De violist Itzhak Perlman soleert bij het Rotterdams Philharmonisch orkest olv Valeri Gergjev. Programma: Ljadow, Tsjaikovski en Moesorgski, op 26 april in de Grote Zaal in Amsterdam; op 27 april in De Doelen in Rotterdam Prokofjev ipv Tsjaikovski.

Het Noord Nederlands Orkest olv Jacek Kaspszik mmv Misha Lidsky op piano met Moesorgski, Rachmaninov en Tsjaikovski, zaterdag in Haarlem (Concertgebouw).

Oude muziek

Vanavond in de Engelse Kerk in Amsterdam Affetti Musicali met Bach, Telemann en Castello.

Musica Ad Rhenum met De Fesch, Schickhardt, Solnitz en Hurlebusch, zaterdag in Utrecht (Vredenburg), zondag in Den Haag (Philipszaal), woensdag in Haarlem (Concertgebouw).

De Amsterdamse Bach Solisten olv Marc Minkovski met Mozart, Haydn, Gossec, zaterdag in Enschede (Grote Kerk), zondagmiddag in Utrecht (Vredenburg), zondagavond in Amsterdam (Waalse Kerk).

In de Oostkerk in Middelburg vanavond organist Bram Beekman met Bachs Die Kunst der Fuge.

Scaramouche speelt Schmelzer, Biber, Bach en Telemann, vanavond in Leeuwarden (Fries Museum), zaterdag in Muiden (Muiderslot), zondagmiddag in Bloemendaal (Dorpskerk), woensdag in Zwolle (Lutherse Kerk).

The Beggar's Banquet met Holborne, Mainerio en De Koninck, vanavond in Kasteel Doorwerth, zondagochtend in Kasteel Ophemert, zondagavond in Kasteel Ammerzoden.

Het Icarus Ensemble met Engelse muziek tussen 1600 en 1750, zondag om 12 uur in Bergen op Zoom (De Markiezenhof).

Op 27 april in Westzaan (Zuidervermaning) Yoshiko Kojima en Stanley Hoogland (fortepiano) met Dussek, Clementi, Beethoven en Mozart.

Kamermuziek

Het Borodin Kwartet speelt Beethovens Strijkkwartet in E en Derde strijkkwartet van Sjostakovitsj op 22 april in Amsterdam (Kleine Zaal), 26 april in Utrecht (Vredenburg). Op 27 april in de Kleine Zaal Beethovens Strijkkwartet in A en het Vijftiende strijkkwartet van Sjostakovitsj.

Werken van Vermeulen, De Leeuw en Messiaen vanavond in de Engelse Kerk in Amsterdam, door Pauline Post (piano), Jeroen Thesalm (klarinet), Liesbeth

Ackermans (viool), en Martin Prchall (cello).

Zondag om 11 uur in de Amsterdamse Kleine Zaal Archibudelli met Vera Beths, Jürgen Kussmaul en Anner Bijlsma met Duport, Mozart en Beethoven.

Hindemith-programma door het Schönberg Ensemble en de solisten Miranda van Kralingen en Susanne van Els, op 24 april in de Kleine Zaal in Amsterdam, 25 april in Vredenburg in Utrecht.

Cellist Boris Pergamenschikov en pianist Pavel Gililov spelen werken van Fauré, Strauss en Brahms op 25 april in Muziekcentrum, Eindhoven.

Bariton Maarten Koningsberger zingt Die Schöne Müllerin van Schubert met begeleiding van pianist Kelvin Grout, op 26 april in Muziekcentrum Enschede. Op 22 april zingt Koningsberger met Carolyn Watkinson liederen op tekst van Shakespeare in de St. Aegtenkapel in Amersfoort.

Nieuwe muziek

Het Asko Ensemble speelt olv Bradley Lubman werken van Varèse, Nono, Maderna, Evangelisti en Dallapiccola. Solisten: Marijke Schut (hobo) en Charlotte Riedijk (sopraan). Zondag in Vredenburg, Utrecht.

Het Silesian String Quartet met Lobanov, Dutilleux en Schnittke zondagmiddag in Haarlem (Concertgebouw), dinsdag in Enschede (Muziekcentrum).

Het Maarten Altena Ensemble viert zondagmiddag zijn vijftienjarig bestaan in zaal De Unie in Rotterdam met korte statements van geestverwante Nederlandse componisten.

Het Moscow Contemporary Music Ensemble olv Alexei Vinogradov met Kapirin, Tarnopolski, Sjetinski en nieuw werk van Rokus de Groot. Op 26 en 28 april in de IJsbreker in Amsterdam.

In het Planetarium van de IJsbreker op 27 april een concert in de serie Elektronische Muziek Elektrieke Vijftigers met werk van Boerman, Berio, Raaymakers, Spek; op 27 april in de IJsbreker de pianist Marcel Worms met Finissy, Gulda, Schulhoff, Loevendie (20.30 uur), en het Cello Octet Conjunto Ibérico (21.30 uur) met nieuw werk van Greco.

Jannie Pranger zingt, begeleid op piano door Tomoko Mukaiyama, werk van Altena, Andriessen, Padding en Satie vanavond in Bergen (Ruïnekerk).

In Theater Kikker in Utrecht zaterdag een presentatie van studenten elektro-instrumentale muziek. De Newyorkse componist David Shea sluit de avond af.

De eigen band van het Newyorkse avantgarde-festival Bang on a Can geeft zaterdag een concert in Paradiso, Amsterdam.

Op 26, 27 en 28 april in het Zeebelt-theater in Den Haag: het Hagnik-festival, een festival voor alternatieve podiumkunsten. Met muziek-, video- en multimediale presentaties.

Slagwerkgroep Den Haag en Ives Ensemble spelen in hun programma 1 + 1 werk van Fox, Bitwistle, Van Emmerik en Brophy op 27 april in Leeuwarden (Romein).

Donderdag in Steim (Utrechtsedwarsstraat 134) in Amsterdam een 'Tussen de Oren'-concert met Jon Rose (Frank Baldé en Tom Demeyer), het Belgische duo Young Farmers Claim Future, en Deborah Richards (piano).

Piano

De pianist Jacob Allegro Wegloop speelt Schumann (Noveletten en Pianosonate nr 1) en Beethoven (Bagatellen en Pianosonate nr 32), vanavond in Amsterdam (Kleine Zaal).

En verder

Zondag om 11 en 14 uur een kinderconcert van Het Geachte Publiek & Ensemble Echt Waar in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht.

Zondag om 11.30 en 14.15 uur in de Beurs van Berlage in Amsterdam het Cello Octet Conjuncto Iberico met bewerkingen van Bernsteins Westside Story en De Falla's Suite Popular Espanola.

In Kloosterkerk in Den Haag begint een serie Bach-orgelconcerten. Op 26 april het openingsconcert door Aart Bergwerff, Ton van Eck, Gert Oost en Ben van Oosten, begeleid door het Residentie Bachorkest en het Residentie Kamerkoor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden