KLASSIEK

Conservatorium Hogeschool Alkmaar presenteert masterclasses. John O'Conor (piano) vanmiddag om 14 uur, zaterdag om 9.30 uur; Dmitri Ferschtman (cello) zaterdag om 14 uur; Erick Friedman (viool) vrijdag om 9.30 uur; Lee Kum-Sing (piano) vrijdag om 14 uur; Herman Krebbers (viool) dinsdag om 14 uur; Wolfgang Boettcher woensdag om 9.30 uur...

Alkmaar

In de Grote Sint Laurenskerk brengt Caroline Goupil (piano) zondagavond werk van Haydn, Schumann en Prokofjev. Voorafgaand, om 15 uur, een orgelconcert door Hans van Nieuwkoop.

Amsterdam

In de Kleine Zaal geeft Dmitri Ferschtman vanavond om 18 uur een masterclass voor cellisten. Vanaf 20.30 uur is daar een concert van Stéphanie-Marie Degand (viool) en Olivier Peyrebrune (piano) met werken van Gabriel Fauré, Olivier Messiaen en Eugène Ysaèe. Verder speelt Stephan Sylvestre die avond pianowerken van Messiaen en Brahms.

In de Grote Zaal zaterdag Nikolai Lugansky en Vadim Rudenko (piano) met Rachmaninov (Suite nrs 1 en 2), Poulenc (Sonate voor twee piano's en Ravel (La Valse).

(Violon)celliste Quirine Viersen speelt maandag in de Grote Zaal Tsjaikosvski, Snittke en Weinberg, ondersteund door het Kremlin Kamerorkest o.l.v. Misha Rachlevsky.

Zaterdag in de Grote Zaal begeleidt het Bournemouth Symphony Orchestra o.l.v. Yakov Kreizberg meesterviolist Gil Shaham, die werk uitvoert van Dvorák, Korngold, Markovitch en Stravinsky.

Zaterdag is de laatste in een serie van drie wandelconcerten, beginnend om 11 uur met een kerkorgelconcert in de Oude Kerk, via Museum Amstelkring, waar het tweede deel wordt uitgevoerd, om twee uur later te eindigen in de Beurs van Berlage met klavecimbel en virginaal, met zang en/of instrument.

In de AGA-zaal van de Beurs van Berlage vrijdag een optreden van Ophélie Gaillard (cello) en Olivier Peyreburne (piano) met Crumb, Beethoven en Debussy. Julien Guénebaut speelt werk van Haydn en Schönberg.

Zondag in de Beurs van Berlage een concert van Perttu Kivilaakso (cello) en Maria Kulaskowska (piano) met Horsthuis, Beethoven en Popper. Sebastien Koch speelt pianowerk van Chopin en Ten Holt.

Vanavond in de Grote Zaal het Belgische barokorkest Il Fondamento o.l.v. hoboïst Paul Dombrecht, Steven Lubin op piano. Op het programma onder meer Concerto á 7 van Heinichen en concert voor hobo en orkest in c-klein.

In de Westerkerk woensdagavond Sietse de Vries met orgelwerken van Bach, Messiaen en Reger.

Bergen

In de Ruïnekerk vanavond een uitvoering door pianist Julien Guénebaut. Op het programma: Haydn en Schönberg. Zaterdag speelt Sebastien Koch daar pianowerken van Chopin en Ten Holt, zondag Akiko Yamashita met Beethoven en Chopin, maandag Radoslaw Szulc (viool) en Maria Kulakowska (piano) met Ysaöe, dinsdag Catherine Leonard (viool) en Maria Kalakowska (piano) met Beethoven en Wilson.

Edam

Zaterdag (10 uur) begint in de Grote Kerk een orgelconcert van Willem Poot, die daarna het orgel in de Doopsgezinde Kerk bespeelt en om 14 uur ook te horen is in de Hervormde Kerk in Oosthuizen.

Haarlem

In de Oude Kerk bespeelt Jaap Zwart zaterdag het orgel van de Oude Kerk.

Limburg

Tot en met 10 augustus het orgelfestival Limburg, hieronder een kleine greep: vanavond in de St. Brigidakerk in Noorbeek, vrijdag in de kathedraal van Roermond, zaterdag in de St. Martinuskerk in Gronsveld, zondag in de St. Bavo in Nuth, maandag in de Hervormde Kerk in Beek, woensdag in de Basiliek in Meerssen.

Monnickendam

In de Grote Kerk brengt Jaap Zwart woensdagavond orgelwerk van o.a. Bach en C. de Wolf ten gehore.

Utrecht

In de serie orgelconcerten tijdens Kerken Kijken verzorgt de Russische organist Alexander Levental een viertal uitvoeringen: dinsdag in de Augustinuskerk, woensdag in de Gertrudis kathedraal, op 7 augustus in de Lutherse kerk en 8 augustus in de Pieterkerk. Zaterdag bespeelt Jan Jansen het orgel in de Domkerk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden