KLASSIEK

Het Concertgebouworkest olv Zoltán Peskó met de Nederlandse première van Rihm (Vioolconcert 'Gesungene Zeit' door Jaap van Zweden) en de Eerste symfonie van Hartmann, zaterdag in het Concertgebouw in Amsterdam....

Orkesten

Het Radio Symfonie Orkest olv Kees Bakels met Tsjaikovski-programma: Zevende symfonie in Es en Derde pianoconcert in Es, zondag om 11 uur in de Grote Zaal in Amsterdam.

Het Metropole Orkest olv Jan Stulen met Antheil, Stravinsky, Bernstein, Kern, Gruber, Schuller, vanavond in Utrecht (Vredenburg).

Het Residentie Orkest, het Nederlands Concert Koor en vocale solisten olv Günther Herbig met Beethovens Symfonie nr 9, mèt slotkoor Ode an die Freude, vanavond in Den Haag (Philipszaal), zondag om 19.30 uur in Utrecht (Vredenburg).

Het Brabants Orkest olv James Loughran met Haydn, Mozart (Pianoconcert nr 23 door Ronald Brautigam) en Beethoven, vanavond in Eindhoven (Muziekcentrum).

Het Orkest van het Oosten olv Alan Hacker met een Beethoven-programma: Zes werken voor blaasorkest, Pianoconcert nr 2 (door Martijn van den Hoek) en Symfonie nr 5, op 22 juni in Zwolle en 23 juni in Muziekcentrum Enschede.

Nieuwe muziek

Het Utrechts Blazers Ensemble en Kamerkoor Coqu olv Jurjen Hempel met Stravinksy, Gershwin, Meijering en Van Keulens bewerking van Moesorgski's Schilderijententoonstelling, zondag om 15 uur in Utrecht (Vredenburg).

De Ebony Band, Klein Mannenkoor en vocale solisten olv Werner Herbers met Das Berliner Requiem en de kameropera In Zehn Minuten van Gronostay, op 18 en 19 juni in Amsterdam (Westergasfabriek-Holland Festival) en op 21 juni in Utrecht (Vredenburg).

Het Koor Nieuwe Muziek olv Huub Kerstens met een programma voor vrouwenkoor (Pousseur, Ligeti, Schnittke, Bruynel, Van Baaren), zaterdag om 20.30 uur en zondag om 15 uur in het Centrum Nieuwe Koormuziek, Posthoornkerk, Amsterdam.

Full-Kon.Tak is een werk van Arthur Sauer voor live-elektronica en dans, dat hij samen met danseres Marie Louise Gilcher uitvoert, maandag en dinsdag in De Unie in Rotterdam.

Kamermuziek

In de Oosterpoort in Groningen zondag om 11 uur Jaap van Zweden met een viertal musici van het Concertgebouworkest, onder wie Jean Decroos (cello) en George Pieterson (klarinet) en het Amsterdam Saxophone Quartet met het Klarinetkwintet van Brahms en delen uit Bernsteins Westside Story.

Het Rhijnauwen Kamermuziek Festival in de Oude Dorpskerk te Bunnik biedt zondag een uitvoering van Milhauds Création du Monde en werk van Gershwin door het Allegri String Quartet, pianist Rian de Waal en anderen; dinsdag Weense kamermuziek, donderdag eigentijdse kamermuziek door de mezzosopraan Marion van den Akker en anderen.

Oude muziek

Het Ensemble Pandora met Bach, Telemann, Dornel en Vivaldi, vanavond in de Credo-kapel van de Walburgskerk in Zutphen.

Musica Antiqua Nova organiseert een Bach-concert door cellist Pieter Wispelwey, zondag om 14.30 uur in het Kerkje van Leegkerk (Groningen).

Orgel

Dinsdag geeft Kees Rosenhart het eerste van een serie orgelconcerten in de Stevenskerk in Nijmegen (Purcell, Händel, Tallis, Elgar, Hurford). Met medewerking van het vocaal ensemble Ozon.

In de Grote of St. Bavokerk in Haarlem dinsdagavond de Britse organist Kimberley Marshall en donderdag om 15 uur Jos van der Kooy.

En verder

Het Nederlands Jeugd Strijkorkest olv Roland Kieft met Boyce, Vaughan Williams (Hoboconcert), De Vries en Dvorák, zaterdag in Amsterdam (Kleine Zaal).

Donderdag in de Anton Philipszaal in Den Haag een concert door de Marinierskapel ter herdenking van de capitulatie van de Japanners in Zuid-Oost Azië. Met Gershwin en Glenn Miller.

Het VU Orkest olv Daan Admiraal maakt een tournee met Sjostakovitsj (Symfonie nr 6), Prokofjev, Szymanowski en Penderecki (Het ontwaken van Jacob), dinsdag in Zutphen (Hanzehof), woensdag in Utrecht (Geertekerk), donderdag in Nijmegen (De Vereeniging), 23 juni in Amsterdam (Concertgebouw) en 24 juni in Veere (Grote Kerk).

Het Symfonieorkest van het Rotterdams Conservatorium olv Arie van Beek met Sjostakovitsj, Schönberg en Debussy, donderdag in De Doelen, Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden