KLASSIEK

Het Radio Kamerorkest olv Peter Eötvös met Beethoven, Stravinsky en Berlioz, zaterdag om 15 uur in de Grote Zaal in Amsterdam....

Orkesten

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Ingo Metzmacher met Mozart (Klarinetconcert in A, door Sjef Douwes) en Hindemith, vanavond in Vredenburg in Utrecht, zondag om 11 uur in de Grote Zaal in Amsterdam, woensdag en donderdag olv Marc Minkowski met Debussy, Poulenc en Haydn, in de Doelen in Rotterdam.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest olv Lawrence Renes met Dvorák (Violoncelconcert op. 104, door Pieter Wispelwey) en Tsjaikovski, zondagmiddag en maandag-, dinsdag- en woensdagavond in de Grote Zaal in Amsterdam.

Het Royal Philharmonic Orchestra olv Daniele Gatti met Schumann (Pianoconcert door Garrick Ohlsson) en Prokovjew, zondag in de Grote Zaal in Amsterdam.

Het Nederlands Kamerorkest olv Hartmut Haenchen met Krenek, Badings en Bach woensdag en zaterdag 16 december in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

De Tsjechische Kamer Solisten met Richter, Haydn en Britten, maandag in De Doelen in Rotterdam.

Het Residentie Orkest met Honegger, vanavond en morgen in de Philipszaal in Den Haag.

Het Brabants Orkest olv Antoni Wit met Mozart, Bartók (Vioolconcert nr 1, door Mihaela Martin) en Strauss, vanavond en zondagmiddagin Muziekcentrum Eindhoven, dinsdag in Theater a/d Parade in Den Bosch.

Het Gelders Orkest olv Roberto Benzi met Saint-Saëns, Ravel, woensdag in Zutphen (De Hanzehof), donderdag in Ede (De Reehorst), en vrijdag in Nijmegen (De Vereeniging).

Piano

Richard Goode met Bach, Mozart en Brahms, zaterdag in de Grote Zaal in Amsterdam.

Daniel Wayenberg met Schumann en Rachmaninov, zondag om 14.15 uur in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Michel Béroff met Schumann en Debussy, vanavond in de Doelen in Rotterdam.

Kamermuziek

Het Takács Kwartet met Haydn en Bartók, zaterdag in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Robert Holl (bariton), Ellen van Lier (sopraan) en Rudolf Jansen (piano) met Wolf, Pfitzner en Holl, maandag in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Charlotte Margiono (sopraan) en Friedrich Haider (piano) met liederen van R. Strauss, dinsdag in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Het Prazák Kwartet met Haydn, Schulhoff en Beethoven, vanavond in De Nieuwe Veste in Breda, maandag in Musis Sacrum in Arnhem, woensdag in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Het Orlando Kwartet met Beethoven en Schubert, donderdag in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Emmy Verhey, Ferdinand Erblich e.a. met Brahms, zondag om 14.15 uur in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Het Tokyo String Quartet (New York) met Mozart, Sjostakovitsj en Beethoven, maandag in de Oosterpoort in Groningen, dinsdag in de Doelen in Rotterdam.

Het Viotta Ensemble olv Ed Spanjaard met Van Dieren en Esscher, woensdag in de Philipszaal in Den Haag.

Het Arion Ensemble met Tsjaikovski, donderdag in de Philipszaal in Den Haag.

Maxim Vengerov (viool) en Itamar Golan (piano) met Mozart en Beethoven, woensdag om 20.15 uur in de aula van de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg, donderdag in De Oosterpoort in Groningen.

Het Adamello Ensemble olv Loes Visser met een Henriëtte Bosmans-programma, vanavond in Utrecht (Fentener van Vlissingen-zaal), 13 december in Amsterdam (lunchconcert Concertgebouw).

Rosemary Hardy (sopraan) en Marja Bon (piano) met Kurtág en Schönberg, vanavond in het Concertgebouw in Amsterdam.

Alexei Martinov (tenor) en Alexei Chmitov (piano) met Moessorgski, Tsjaikovski en Rachmaninov, zaterdag om 20.15 uur in de Amstelkerk in Amsterdam.

Het Skampa Quartet met Haydn, Beethoven en Janácek, dinsdag in Nijmegen (De Vereeniging).

Het Leonardo Trio met Debussy, Sjostakowitsj, dinsdag in Muziekcentrum Enschede.

Oude muziek

Marion Verbruggen (blokfluiten), Lucy van Dael (viool) e.a met Castello, Turini en Merula, zondag om 14.15 uur in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Het Amsterdam Baroque Orchestra met het complete Weihnachts-Oratorium van Bach, zondag in Utrecht (Vredenburg, 19.30 uur), woensdag in Groningen (Oosterpoort, 19.30 uur).

The Harp Consort met Ruiz de Ribayaz (Spaanse muziek uit de zeventiende eeuw), woensdag in Delft (Genestetkerk), donderdag in Utrecht (Vredenburg) en 15 december in Deventer (Stadhuis).

Het Combattimento Consort Amsterdam met Durante, Porpora en Scarlatti, dinsdag in de Philipszaal in Den Haag.

In de Engelse Kerk (Begijnhof) in Amsterdam vanavond Philippe Pierlot (viola da gamba) en Siebe Henstra (clavecimbel) met Bach; zaterdag Leo van Doeselaar op fortepiano en zondagmidag Ryo Terakado (viool) en Bart van Oort (fortepiano) met Mendelssohn en Beethoven.

Het internationale Barok-ensemble La Scatola degli Aghi is woensdag in Maastricht (Cellebroederskapel), en donderdag in Amsterdam (Engelse Kerk).

Nieuwe muziek

Polo de Haas en Kees Wieringa (piano) met Ten Holt, vanavond en morgen in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Het Doelenkwintet met Cage, Wolff en Koechlin, zondag in de Doelen in Rotterdam.

In de serie 'Grensverleggers' het Aurelia Saxofoon Kwartet en Future Shock met Barber, Andriessen en Vees, donderdag in de Doelen in Rotterdam.

Het Asko Ensemble olv Oliver Knussen mmv Lucy Shelton (sopraan) met Anderson, Turnage en Knussen, zondag in de Philipszaal in Den Haag.

Het Schönberg Ensemble met Schönberg en Kurtág, woensdag in Muziekcentrum Eindhoven, donderdag in Muziekcentrum Enschede.

Het Kronos Quartet met Wolfe, Adams, Schnittke, zaterdag in Muziekcentrum Enschede.

Ingrid Kapelle zingt donderdag in de Unie in Rotterdam de sopraansolo I am her mouth van Jan van de Putte. Première.

Bernd Brackman met Makrokosmos, een pianocompositie van George Crumb, zondag om 14.30 uur in De Rode Hoed in Amsterdam.

Maandag in De IJsbreker in Amsterdam het 2e Kroko-concert (Kritiese Ondernemende Komponisten), met als gastcomponisten Harry de Wit, André Kroese en 'Young Farmers Claim Culture'. Een 'live cd-Rom Concert'.

Donderdag in de IJsbreker in Amsterdam 'Microtonale muziek voor een vreemde bezetting', mmv Marieke Keser (viool), Judith van Swaay (cello) en Jim Fulkerson (trombone).

En verder

Zaterdag in de Doelen in Amsterdam een Galaconcert van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen 1995.

Het Internationaal Joods Muziek Festival, zondagavond in het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam, op 16 en 17 december in Christofori in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden