KLASSIEK

Het Nieuw Sinfonietta Amsterdam en tenor Mark Tucker olv Lev Markiz met Schönberg en Britten, zondag om 11 uur in de Grote Zaal in Amsterdam, maandag in Rotterdam (de Doelen)....

Orkesten

Het Radio Filharmonisch Orkest en bariton Olaf Bär olv Edo de Waart met Mahlers Lieder eines fahrenden Gesellen en Symfonie nr 1, zondag in Utrecht (Vredenburg), maandag in de Grote Zaal in Amsterdam.

Het Concertgebouworkest olv Riccardo Chailly met een Zemlinsky-programma woensdag in de Grote Zaal in Amsterdam. Solisten: Iris Vermillion, Anton Scharinger en Albert Dohmen.

Het Nederlands Kamerorkest olv Ed Spanjaard met Heppener, Berio, Poulenc en nieuw werk van Altena, op 19 en 23 april in de Beurs van Berlage, Amsterdam.

Het Noord Nederlands Orkest olv Hans Drewanz met Fodor, Schubert/Liszt (Wandererphantasie voor piano en orkest door Rian de Waal) en Beethoven, woensdag in Meppel, donderdag in Winschoten, op 26 april in Emmen en 28 april in Groningen.

Het Orkest van het Oosten olv Gabriele Bellini met Wagner, Liszt, Mozart (Hoornconcert door Jacob Slagter), Wagenaar en Strauss, woensdag in Muziekcentrum Enschede, donderdag in Zwolle en op 26 april in Deventer.

Kamermuziek

Zondag in de Kleine Zaal in Amsterdam Abbie de Quant (fluit) en Masumi Nagasawa (harp) met De Leeuw, Ansink, Jeths en nieuw werk van Straesser.

In de serie 'Ongehoord' dinsdag in de Kleine Zaal in Amsterdam Philipp Hirshhorn (viool), Diemut Poppen (altviool), Dmitri Ferschtman (violoncel) en Vassili Lobanov (piano) met Beethoven, Mahler en Lobanov.

Quatuor Ravel met Haydn, Bartók en Beethoven, woensdag in de Kleine Zaal in Amsterdam.

De bariton Udo Reinemann vertolkt, begeleid door pianist Maciej Pikulski, liederen van Busoni, Liszt en Rachmaninov, donderdag in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Het Ravel Kwartet, Marion van den Akker (mezzosopraan) en Rian de Waal (piano) met een Fauré-programma, dinsdag in Utrecht (Vredenburg).

Het Leipziger Streichquartett met Dessau-programma, woensdag in Utrecht (Vredenburg).

Orlando Kwartet en Sjef Douwes (klarinet) met Haydn, Keuris, Schubert, zondag om 14.30 uur in Rotterdam (de Doelen).

Ensemble Wendingen met Verhaar, Bosmans, Pijper, Van Dieren, Vermeulen, woensdag in Amsterdam (Amstelkerk), op 26 april in Den Haag (Hofje van Nieuwkoop).

Het Silesian String Quartet met Rihm, Webern en Berg, dinsdag in Muziekcentrum Enschede.

Nieuwe muziek

Het Concertgebouworkest olv Riccardo Chailly met Debussy, de wereldpremière van Loevendie's Pianoconcert (door Ronald Brautigam) en Stravinsky vanavond en zondag om 14.15 uur in de Grote Zaal in Amsterdam.

Het Groot Omroepkoor en het Chilingirian Kwartet olv Valery Poliansky en Martin Wright met strijkkwartetten en koorwerk van Tavener en Schnittke, zaterdag om 15 uur in Amsterdam (Grote Zaal) en zondag om 14.30 uur in Utrecht (Vredenburg).

De sopranen Lucy Shelton, Tannie Willemstijn en Ananda Goud vertolken, begeleid door het Schönberg Ensemble, Canto general van Schat en Sing, Ariel van Goehr, zondag in Den Bosch (Theater Bis) en maandag in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Het Concertgebouworkest, het Asko Ensemble, sopraan Sarah Leonard en trompettist Markus Stockhausen olv Riccardo Chailly met Stockhausen, Verbey, Varèse, zaterdag in de Grote Zaal in Amsterdam, dinsdag in Utrecht (Vredenburg).

Vox Nova met 'The Indians, an evening of music theatre for four singers', werk van Dusapin en Stockhausen, zaterdag in Amsterdam (De IJsbreker), zondag in Utrecht (Vredenburg).

Het Doelenensemble en pianiste Ananda Sukarlan olv Arie van Beek met Ligeti, Schat, Bollen, Van Baaren, Ruders, zondag in Rotterdam (de Doelen).

Het Residentie Orkest olv Oliver Knussen en koor Nieuwe Muziek met Pop-pourri van Del Tredici en Bergs Vioolconcert (door Ernst Kovacic), vanavond in Den Haag (Philipszaal).

Het Schönberg Kwartet met Schönberg-programma, maandag in Amsterdam (De IJsbreker); dinsdag in De IJsbreker een Rafaël Reina-programma door een ensemble met onder meer sopraan, cello en fluit.

In het Koninklijk Conservatorium in Den Haag op 19, 20 en 21 april 'Haags Tumult': een presentatie van de afdelingen compositie, sonologie en jazz in samenwerking met studenten van de Akademie voor Beeldende Kunsten. Met lezingen, demonstraties en installaties.

Oude muziek

Het vocale ensemble La Colombina met Catalaanse madrigalen en ensalades uit de 16de eeuw, vanavond in Enschede (Grote Kerk), zaterdag in Maastricht (Cellebroederskapel) en zondag om 14.30 uur in Utrecht (Vredenburg).

Musica ad Rhenum met Nederlandse muziek uit 17de en 18de eeuw, dinsdag in Den Haag (Philipszaal).

Vioolmuziek uit de vroeg-Italiaanse barok door Andrew Manze (viool), Fred Jacobs (theorbe) en Richard Egarr (clavecimbel), dinsdag in Den Haag (Oud-Katholieke Kerk).

De Zwitsers-Engelse violiste Maya Homburger met Biber, Telemann en Bach, vanavond in Nijmegen (Paduakerk), zaterdag in Woerden (Lutherse Kerk), zondagmorgen in Slochteren (Fraeylemaborg), woensdag in Rotterdam (Schielandshuis) en donderdag in 's-Heerenberg (Huis Bergh).

The Academy of the Begynhof geeft vanavond in de Engelse Kerk in Amsterdam een concertante uitvoering van de barokopera Acis and Galatea van Händel.

Piano

Wibi Soerjadi met Beethoven, Mendelssohn, Chopin, Rachmaninov en Liszt, zondag om 14.15 uur in Arnhem (Musis Sacrum) en donderdag in de Rotterdamse Doelen.

De 80-jarige Amerikaanse pianist Earl Wild brengt Händel, Beethoven, Mendelssohn, Liszt, Chopin en Ravel, donderdag in Muziekcentrum Eindhoven.

David Kuyken geeft vanavond een recital in De Rode Hoed in Amsterdam (Chopin, Liszt).

Eliane Rodrigues luistert vanavond het 10-jarig bestaan van de stichting Muziek in de Maartenskerk in Doorn op met een recital, dat bestaat uit werk van Scarlatti, Beethoven, Mendelssohn en Chopin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden