KLASSIEK

Het Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Frans Brüggen m.m.v. Cyndia Sieden (sopraan) met een Mozartprogramma, zondag in Leiden (Stadsgehoorzaal), dinsdag in Amsterdam (Grote Zaal) en woensdag in Utrecht (Vredenburg)....

Tournee

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. David Porcelijn m.m.v. Erica Waardenburg (harp) met Rautavaara (Symfonie 'Angel of Light'), Murray Schafer (Harpconcert) en Stravinsky ('De Vuurvogel'), vanavond in Alkmaar (De Vest) en vrijdag in Haarlem (Concertgebouw).

Het Gelders Orkest o.l.v. Roberto Benzi met Honegger ('Pacific 231'), Dutilleux (Vioolconcert door Olivier Charlier en 'Métaboles') en Dukas, vrijdag in Apeldoorn (Orpheus) en zaterdag in Arnhem (Musis Sacrum).

Het Limburgs Symphonie Orkest o.l.v. János Fürst met Haydn (Symfonie 'L'Ours') en Bruckner (Symfonie nr. 6), vanavond in Venlo (De Maaspoort), vrijdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof) en zaterdag in Heerlen (Stadsschouwburg).

Blokfluitkwartet Brisk m.m.v. Maarten Koningsberger (bariton) met Isaac, Senfl en Scheidt, vanavond in Loevestein (Slot), vrijdag in Arnhem (Stedelijke Muziekschool) en zondag om 12.30 uur in Utrecht (Vredenburg).

Een orgelrecital door Kei Koïto met o.a. Bach, vanavond in Westzaan (Zuidervermaning), zondag om 16 uur in Bloemendaal (Dorpskerk) en woensdag in Zwolle (Grote Kerk).

Het Freiburger Barockorchester Consort o.l.v. Gottfried von der Goltz met Schmelzer, vrijdag in Deventer (Stadhuis), zaterdag in Tilburg (Concertzaal), zondag om 16 uur in Utrecht (Vredenburg) en dinsdag in Nijmegen (De Vereeniging).

Pianist David Kuyken m.m.v. Will van Kralingen (actrice), Candida Thompson (viool) en Louise Hopkins (violoncello) met Debussy en Tsjaikovski, vanavond in Eindhoven (Muziekcentrum) en zondag om 14.30 uur in Den Haag (Diligentia).

Ensemble Cristofori (viool, violoncello en fortepiano) met Mozart, Graf, Just, Meder en Ruppe, zaterdag in Utrecht (Lutherse Kerk), zondag om 11.30 uur in Den Haag (Pulchri Studio) en om 19.30 uur in Leiden (Waalse Kerk).

Capella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss met Nono ('Sarà dolce tacere' en 'Cori di Didone') en De Leeuw ('Car nos vignes sont en fleurs' en 'Élégie pour les villes détruites'), zaterdag in Amsterdam (Waalse kerk) en zondag om 15 uur in Nijmegen (Antonius van Paduakerk).

Het Aquarius Ensemble en het Doelen Ensemble met o.a. Henz ('Le Miracle de la Rose'), zaterdag om 15 uur in Amsterdam (Stedelijk Museum) en zondag in Den Bosch (Synagoge).

Het Radio Kamerorkest en het Groot Omroepkoor o.l.v. Kenneth Montgomery m.m.v. Iano Tamar (mezzo-sopraan), Deon van der Walt (tenor), Laurent Naouri (bas), Michael Nelle (bariton) en Vera Lansink (sopraan) met Gluck ('Iphigénie en Tauride'), vrijdag in Rotterdam (De Doelen) en zondag in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Edo de Waart m.m.v. Alessandra Marc (sopraan), Albert Dohmen (bariton) met Brahms ('Variaties op een thema van Joseph Haydn'), Strauss ('Metamorphosen') en Zemlinsky ('Lyrische Symphonie'), vrijdag in Utrecht (Vredenburg) en maandag in Rotterdam (De Doelen).

Amsterdam

Het Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly met Mendelssohn (Ouverture 'Die Hebriden' en Symfonie 'Italiaanse') en Stravinsky ('Petroesjka'), vanavond in de Grote Zaal.

Emma Kirkby (sopraan), Lars Ulrik Mortensen (klavecimbel) en Hiro Kurosaki (viool) met Handel, Greene, Hayes, Purcell en Scarlatti, vanavond in de Kleine Zaal.

Vrijdag in de Grote Zaal een Rode Kruis Benefietconcert door de Koninklijk Militaire Kapel m.m.v. Danzas de España (dans) en Paul de Leeuw (zang).

Cello Octet Conjunto Ibérico o.l.v. Elias Arizcuren m.m.v. Young-Hee Kim (sopraan) met Denisov (Hymne), Loevendie ('Twee mediterrane dansen', wereldpremière), Marco ('Algunos cantares', wereldpremière), Villa-Lobos (Bachianas brasileiras') en Turina ('Canciones'), vrijdag in de Kleine Zaal.

Het Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly met Mahler (Vijfde symfonie) en Mozart (pianoconcert door Maria Joao Pires), zaterdag in de Grote Zaal.

Pieter Wispelwey (cello) en Paolo Giacometti (piano) met Hindemith ('Drei Stücke'), Schubert (Sonate 'Arpeggione') en Brahms (Sonate in G), zondag om 11 uur in de Kleine Zaal.

Pianist Wibi Soerjadi met Mozart, Chopin en Liszt, zondag om 14.15 uur in de Grote Zaal.

Romantic Chamber Group of London met Scharwenka (Pianotrio in cis), Busoni (Tweede vioolsonate in e), Von Herzogenberg ('Drei Legenden') en Rheinberger (Vierde pianotrio in Bes), dinsdag in de Kleine Zaal.

István Párkányi (viool), Ferdinand Erblich (altviool), Gregor Horsch (cello) en Willem Brons (piano) met pianokwartetten van Mozart en Brahms, woensdag in de Kleine Zaal.

Het Frans Liszt Kamerkoor o.l.v. Eric Jan Joosse m.m.v. Gonny van de Maten (piano) met Duruflé, Poulenc, Debussy, Dvorák, Kodály en Bartók, vrijdag in de Engelse Kerk.

Mannenkoor Vir Quadraat o.l.v. Jan Heijmink Liesert m.m.v. Ton Lamers (slagwerk), Blaaskwintet Hugo de Groot, Simone Otto (saxofoon) en Fred Oldenburg (piano) met Badings, Mayer, Toebosch, Nees, Porcelijn, Sars, Geuer en een première van Manneke, vanavond in het Tropeninstituut.

Combustion Chamber o.l.v. Rutger van Leyden met Andrikopoulos ('Versus Volante'), Mulder ('Vizier'), Numan ('Burnout'), Orozco ('Extremes'), Mihajlovic ('Full Auto Shut-Off') en Andriessen ('Zilver'), vrijdag om 12.30 uur in de IJsbreker.

Irene Maessen (sopraan), Eleonore Pameijer (fluit), Ivar Berix (klarinet), Edith van Moergastel (altviool), Frans van Ruth (piano) met Milhaud ('Catalogue des fleurs'), Smit (Trio voor klarinet altviool en piano), Van Dieren ('Vijf liederen'), Andriessen ('Mouvement', première) en Escher (Trio voor klarinet, altviool en piano), maandag in de Uilenburger Synagoge.

Koor Nieuwe Muziek o.l.v. Huub Kerstens met de première van Kerstens' 'Schweigsam über der Schädelstätte öffnen sich Gottes Goldene Augen' en Manneke's 'Topos', vrijdagavond en zaterdag om 15.30 uur in de Oude Kerk.

Apeldoorn

Suonare à Tre (fluit, altviool en gitaar), dinsdag in de Gigant.

Breda

Marcel Worms met nieuwe 'Blues voor piano' van Breuker, Loevendie, Dramm en Kagel, vrijdag in Lokaal 01.

Den Haag

Het Residentie Orkest o.l.v. Gennadi Rosdjestvenski m.m.v. Tabea Zimmermann (altviool) en het Residentie Kamerkoor met Britten ('The Young Person's Guide to the Orchestra'), Vaughan Williams ('Flos Campi') en Berlioz ('Harold en Italie'), vrijdag in de Philipszaal.

Het Nieuw Residentie Blaaskwintet met Mozart, Ravel en Hindemith, woensdag in de Philipszaal.

Albert-Jan Roelofs (clavecimbel) met Bach ('Die Kunst der Fuge'), vrijdag in de St. Jacobuskerk.

Enschede

Ensemble BWV met Bachcantates, zondag om 12 uur in het Muziekcentrum.

Haarlem

Jos van der Kooy met een orgelconcert dinsdag in de Grote of St. Bavokerk.

Het kamermuziekfestival in de Verhey Hal begint zondagavond met Vesko Eschkenazy (viool), Jacob Slagter (hoorn) en Alwin Bär (piano) met Brahms' Hoorntrio; maandag een pianorecital door Alwin Bär; dinsdag Dmitri Ferschtman (cello) en Mila Baslavskaja (piano) met o.a. Prokofjev en Sjostakovitsj; woensdag een lezing door Maarten Doorman en een paneldiscussie door critici en componisten over nieuwe muziek; 21 mei in de St. Bavo lunchconcert door Jacques van Oortmerssen (orgel); 22 mei het Solare Strijktrio met Schubert en Dohnanyi en Alwin Bär met Brahms' pianokwartet nr 2.

Leiden

Het Orkest van het Oosten o.l.v. Gabriele Bellini met Liszt, Strauss (Hoornconcert door Jacob Slagter) en Berlioz, zaterdag in de Stadsgehoorzaal.

Naarden

Koor en Barokorkest van De Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Paul McCreesh m.m.v. Mhairi Lawson (sopraan), Susan Bickley (mezzosopraan), Jonathan Peter Kenny (alt), Mark Padmore (tenor), Julian Clarkson (bariton) en Robert Kuizenga (jongenssopraan) met Händels 'Jephtha', vanavond in de Grote Kerk.

Rotterdam

Het Doelenensemble en het Amsterdams Pianokwartet met De Vries ('Klok voor twee piano's vierhandig', première), Rabinovitsj ('Liebliches Lied voor piano vierhandig'), Bach/Wagemans ('Concert voor vier clavecimbels en orkest') en Stravinsky/Bon ('Le sacre du printemps'), vrijdag om 23 uur in de Doelen.

Het Reizend Muziekgezelschap met Dvórak ('Terzetto in c'), Beethoven (Pianotrio 'Aartshertog') en Franck (Pianokwintet), zondag om 14.30 uur in De Doelen.

Tilburg

Vocaal Ensemble Camerata o.l.v. Liesbeth Kroese met Kerkhof ('Signor'), Mommers ('Mappamundo') en Crijns (Delen uit 'A La Vaghezza Troppa'), zondag in de Pauluskerk.

Utrecht

Het Steve Martland Ensemble met onder meer eigen composities, dinsdag in Kikker.

Bart van Oort (fortepiano) met een Mozartprogramma, vanavond in Muziekcentrum Vredenburg.

Het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Eri Klas met Sibelius ('En saga'), Sjostakovitsj (Celloconcert door Natalia Gutman) en Tubin (Symfonie nr 6), zaterdag in Vredenburg.

Jasperina de Jong m.m.v. Gerard Bouwhuis (piano) met liederen van Weill, Eisler en Dessau, zaterdag in Vredenburg.

De Koninklijke Harmonie van Thorn o.l.v. Jan Cober m.m.v. Simone Rebello (marimba) met Walton ('Prelude to Richard III'), Creston ('Concertino voor marimba en band'), Reed ('La Fiesta Mexicana') en Holst ('The Planets'), zondag om 15 uur in Vredenburg.

Het Schönberg Kwartet, Taco Kooistra (cello) en Susan Narucki (sopraan) met Schönberg (Blaaskwintet en Strijkkwintet), maandag in Vredenburg.

The Barbers & Bishops met koormuziek van o.a. Patoulet, Lechner, en Poulenc, zaterdag in de Catharijne Cathedraal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden