KLASSIEK

Het Brabants Orkest o.l.v. James Loughran met Haydn (Symfonie nr 60), Bartók (pianoconcert nr 3 door Nelson Freire) en Dvorák (Symfonie nr 7), vrijdag in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven, zondag om 14.15 uur in Theater aan de Parade in Den Bosch....

Tournee

Het Residentie Orkest o.l.v. Stanislav Skrowaczewski met Bruckners Derde symfonie, vanavond en vrijdag in Den Haag (Philipszaal) en zondag om 11 uur in de Grote Zaal in Amsterdam.

Het Kamerkoor St Petersburg, zondag in de Grote Zaal in Amsterdam en dinsdag in de Doelen, Rotterdam.

Het Noord Nederlands Orkest, vrouwen- en jongenskoor o.l.v. Hans Drewanz m.m.v. de alt Elisabeth Graf met een uitvoering van de Derde symfonie van Mahler, vanavond in Drachten (de Lawei), vrijdag in Leeuwarden (de Harmonie).

Het Gelders Orkest o.l.v. James Loughran met Mozart (Pianoconcert nr 17 door Ronald Brautigam) en Brahms (Serenade nr 1), dinsdag in Winterswijk, woensdag in Enschede, op 17 oktober in Tiel, 18 oktober in Arnhem en 20 oktober ('s middags) in Nijmegen.

Een Astor Piazzolla-programma door baritonsaxofonist Henk van Twillert, violiste Sonja van Beek en het Salzburg Chamber Soloists Quintet, vanavond in Hilversum (Gooiland), vrijdag in Amersfoort (De Flint), zaterdag in Roermond (Centrum voor de Kunsten), dinsdag in Den Haag (Diligentia).

Amsterdam

Het Concertgebouworkest en Groot Omroepkoor o.l.v. Riccardo Chailly m.m.v. de solisten Luba Orgonasova, Nathalie Stutzmann, Hans Peter Blochwitz en Kurt Moll met Bach's 'Choral-Variationen' en Bruckners Derde mis ('Grote'), vanavond, vrijdag en zondagmiddag in de Grote Zaal.

In de Kleine Zaal vrijdag het Moskou Quartet met Tsjaikovski, Goebaidoelina en Sjostakovitsj.

Het Koor en Orkest van La Petite Bande o.l.v. Sigiswald Kuijken met een Haydn-programma, zaterdag om 15 uur in de Grote Zaal.

Zaterdag geeft Wibi Soerjadi een pianorecital in de Grote Zaal. Hij speelt Mendelssohn, Ravel, Chopin, Schumann en Liszt.

Het cello-octet Conjunto Ibérico met een kinderconcert, om 11 uur in de Kleine Zaal; dinsdag geeft het Nederlands Cellokwartet en de cellisten Daniël Esser en Quirine Viersen een kinderconcert, om 14 én 16 uur.

Het SoLaRe Strijktrio met Schubert, Schedl en Beethoven, zondag om 14.15 uur in de Kleine Zaal.

De sopraan Maria Bayo zingt, begeleid door Juan-Antonio Alvarez-Parejo op piano, liederen van Canteloube, Rodrigo, Obradors en Granados.

Het Symfonieorkest van het Koninklijk Conservatorium o.l.v. Vassili Sinaiski met Glinka (Ouverture 'Ruslan en Ludmilla'), Sibelius (Vioolconcert opus 47 door Reinier Reijngoud) en Sjostakovitsj (Symfonie nr 5), vanavond in de Beurs van Berlage.

Vrijdag en zaterdag in de Beurs van Berlage het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. René Gulikers met Dopper ('Ciaconna gotica'), Röntgen (Celloconcert door Pieter Wispelwey), Dopper ('Päân II') en Vermeulen (Symfonie nr 1).

Zondag in de Beurs kamermuziek door John Boyce (cello), Rudolf Senn (contrabas) en Brian Fieldhouse (piano) met Frescobaldi, Handel, Rossini en Bottesini; na de pauze een uitvoering van Brahms' Klarinetkwintet door een ensemble met Heleen Veder (viool), Mariet van Dijk (cello) en anderen.

Zondag om 12 uur in Cristofori (Prinsengracht 583) een pianorecital door Yoram Ish-Hurwitz (Schubert, Skrjabin, Prokofjev); dinsdag in Cristofori Pauline Oostenrijk (hobo) en Ivo Janssen (piano) met Widerkehr, Saint-Saëns, Röntgen en Shinohara.

Het Stadler Quartett met strijkkwartetten van De Leeuw en Badings en werken van jonge Oostenrijkse componisten, vanavond in De IJsbreker.

Arnhem

Maandag geeft Lazar Berman een pianorecital in Musis Sacrum. Programma: Liszt en Moesorgski ('Schilderijen van een tentoonstelling').

Den Bosch

Geoffrey Madge met Bachs 'Goldberg variaties', zondagavond in Theater Bis.

Den Haag

Zondag om 14.15 uur in de dr Anton Philipszaal een pianorecital door Stephen Hough. Programma: Chopin (Ballades 1 tot en met 4) en twee sonates van Beethoven (opus 109 en 110).

Zondagavond in de Philipszaal Slagwerkgroep Den Haag o.l.v. Micha Hamel m.m.v. Manon Heijne met Levinas, Barraqué en Xenakis ('Idmen B').

In het Lucent Danstheater zondag om 14.30 uur The Eloquent Songbook door Carolyn Watkinson (sopraan), Maarten Koningsberger (bariton), Kelvin Grout (piano), Fred Jacobs (luit), Nelly Frijda en Bart Kiene.

Eindhoven

In Muziekcentrum Frits Philips vrijdag het Laureaten-concert van het Tromp Muziek Concours m.m.v. Emmy Verhey (viool), Ivo Janssen (piano), Pauline Oostenrijk (hobo), Ronald van Spaendonck (klarinet), Marie Hallynck (cello) en Nadine Kauffmann (saxofoon). Programma: Schubert, Brahms, Poulenc, Schmitt.

Zaterdag in het Muziekcentrum vanaf 19 uur de finale van het Tromp Muziek Concours m.m.v. Het Brabants Orkest o.l.v. Lucas Vis. Programma: Beethoven (Ouverture 'Egmond') en een keuze uit pianoconcerten van Mozart, Beethoven, Rachmaninov, Bartók en Chopin.

Woensdag in het Muziekcentrum het Fodor Kwintet met Milhaud, Debussy, Ravel ('Le tombeau de Couperin') en Reicha.

Nijmegen

In de Stevenskerk brengt Lien van der Vliet zaterdagavond hedendaagse Nederlandse orgelmuziek (Van den Booren, Ten Holt, Meijering, Raxach, Van Rossum).

Rotterdam

In de Doelen geeft het Rotterdams Philharmonisch Orkest zaterdag en zondagmiddag o.l.v. Eri Klas een wensconcert; medewerking verleent de violist Gil Shaham.

Het Doelenensemble met werk van Van Rossum, Germanus, Van Bergeijk, Adriaansz en Reich, zondag in de Doelen. Om 19.30 uur een inleiding op het concert door Peter-Jan Wagemans.

Het Nederlands Blazers Ensemble o.l.v. Richard Dufallo met Stravinsky ('Ebony Concerto', 'Tango', 'Ragtime') en werk van Marcel van Rootselaar, waaronder een première, maandag in de Doelen.

Het European Community Chamber Orchestra o.l.v. Luigi di Filippi met medewerking van Emily Beynon (fluit) met Mozart, Mendelssohn, Stamitz (Concert voor fluit en strijkers), Dvorák (Twee walsen), Elgar (Serenade voor strijkers) en Bartók ('Roemeense dansen'), maandag in de Doelen.

In de Schubertcyclus speelt de pianist Piet Veenstra werken van Schubert uit de periode 1822-1828, woensdag in de Doelen.

Utrecht

Het Radio Symfonie Orkest en het Nederlands Theaterkoor o.l.v. Gabriel Chmura met Fauré ('Cantique de Jean Racine'), Kodály, Poulenc ('Les biches') en Ravel ('La valse'), zaterdag in Muziekcentrum Vredenburg.

Zondag in Vredenburg het Osiris Trio met Gyrovetz, Smetana en Dvorák.

Het Orchestre des Champs Elysées, Choeur de la Chapelle Royal en Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe met de Praagse symfonie en het Requiem van Mozart, dinsdag in Muziekcentrum Vredenburg.

Veere

Zaterdagavond in de Grote Kerk een semi-scenische uitvoering van 'Psalm 122' op muziek van Willem Breuker. Door het Willem Breuker Kollektief, de Mondriaan Strings en Koor Nieuwe Muziek. Na afloop 'oud-testamentische markt met spijzen en dranken'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden