KLASSIEK

De cellist Jaap ter Linden en klavecinist Richard Egarr spelen Bach en Vivaldi, vanavond in Utrecht (Catharijneconvent) en 31 mei in Muiden (Muiderslot)....

Tournee

Het Brabants Orkest o.l.v. Jac van Steen met Henkemans bewerking van Debussy's 'Douze préludes', Pianoconcert nr 3 van Henkemans (m.m.v. Kalle Randalu) en Stravinsky's Symfonie in C, vanavond in Eindhoven (Muziekcentrum) en vrijdag in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Alkmaar

In Provadja zaterdag de elektronische-muziektheaterproductie Jason van Pé Okx m.m.v. beeldend kunstenaar Frans Huisman.

Amsterdam

Het Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons met Honegger (Derde symfonie 'Symfonie liturgique') en Dvorák (Negende symfonie 'Uit de nieuwe wereld'), vanavond in de Grote Zaal.

De pianist Julian Reynolds, de violist Johannes Leertouwer en celliste Viola de Hoog met Brahms' Vioolsonate in A, Mendelssohns Pianotrio in C en Schumanns Pianotrio in D, vanavond in de Kleine Zaal.

Zaterdag in de Grote Zaal om 19.30 uur een AVRO-Operaconcert door het Radio Kamerorkest en Groot Omroepkoor o.l.v. Ton Koopman. Uitgevoerd wordt 'Günther von Schwarzburg, opera in drie akten' van Holzbauer.

De sopraan Nienke Oostenrijk, hoboiste Pauline Oostenrijk en harpiste Manja Smits met Rameau, Werkman, Fauré, De Falla, Ravel en Bozza, zondag om 11 uur in de Kleine Zaal.

Het Kronos Kwartet en klarinettist David Krakauer met Goedaidoelina, Schnittke, De Machaut, Pärt, Kassia, Vasks en Golijov, maandag in de Grote Zaal.

Het Internationaal Opera Centrum Nederland (IOCN) presenteert een Frans-Russisch operaprogramma met de sopranen Janny Zomer en Annelies Brinkhof, de mezzosopraan Stephanie Houtzeel, de tenor Alex Grigorev en de pianisten David Bollen en Craig Rutenberg, maandag in de Kleine Zaal.

Leden van het Concertgebouworkest en de pianiste Marja Bon brengen een Hongaars programma met Dohnányi, Ligeti en Bartók, dinsdag in de Kleine Zaal.

Woensdag in de Grote Zaal het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin o.l.v. Vladimir Ashkenazy met Britten ('Russian Funeral', 'The Prince of the Pagodas') en Sjostakovitsj' Tiende symfonie.

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Lucas Vis m.m.v. de sopranen Gerrie de Vries en Reina Boelens met Emmer ('Pulse Palace'), Wagemans ('Requiem'), De Boer ('Arina's Droom'), Franssens ('Dwaallicht') en Verbey ('Triade'), vrijdag en zaterdag in de Beurs van Berlage.

De IJsbreker organiseert in Vrieshuis Amerika de video-geluidsperformance Modell5 door Ulf Langheinrich & Kurt Hentschläger, op 29 en 30 mei, om 21 uur Soundscape en om 22 uur Modell5. Zwangere vrouwen en mensen met hartproblemen wordt afgeraden het spektakel te bezoeken.

Den Haag

Het Residentie Orkest o.l.v. Evgeni Svetlanov met de laatste concerten in het Brahms-festival. Op 30 en 31 mei voert het Residentie Orkest in de Philipszaal Brahms' Symfonie nr 3 én nr 4 uit.

Organist Bernard Winsemius geeft vrijdag een concert in de Lutherse Kerk. Programma: Bruhns, Böhm, Buxtehude en Bach.

Doorwerth

In Kasteel Doorwerth zondagavond Jasper Schweppe (zang) en Arthur Schoonderwoerd op fortepiano met werken van Weber, Beethoven en Schubert.

Eindhoven

Het Mannenkoor Lambardi en de Helmondse Orkestvereniging met werken van Schubert en delen uit 'Die Zauberflöte' van Mozart, zondag om 12 uur in het Muziekcentrum.

Enschede

Het Orkest van het Oosten o.l.v. Jaap van Zweden met Beethoven (Ouverture 'Egmont' en Symfonie nr 1) en Mendelssohn (Symfonie nr 1), vrijdag in het Muziekcentrum.

Zaterdag in het Muziekcentrum het Kronos Kwartet met werken van Riley, Phan, Ali-Zadeh e.a.

Gouda

In de Janskerk woensdagavond een concert door de organist Ronald de Jong.

Haarlem

In de Grote of Bavokerk dindagavond een orgelconcert door Jasper van Eersel.

Katwijk aan Zee

In de Louis Vierne-reeks speelt Ben van Oosten vrijdagavond een tweede concert op het Van den Heuvel-orgel in de Nieuwe Kerk.

Leiden

Cellist Taco Kooistra en pianist Gerard Bouhuis met Busoni, Carter, Debussy, Zimmerman en Bartók, zondag om 15 uur in Sociëteit De Burcht.

Nijmegen

Het Gelders Orkest o.l.v. Lawrence Renes met Bruckners Symfonie nr 8, woensdag in de Vereeniging.

Otterlo

In de beeldentuin van Museum Kröller Müller zaterdag om 15.30 uur een openluchtconcert door de pianisten Polo de Haas en Kees Wieringa, die 'Canto Ostinato' van Simeon ten Holt zullen uitvoeren.

Rotterdam

In de Doelen vrijdag een concert door de pianiste Lilya Zilberstein. Zij speelt Chopin en Rachmaninov.

Tilburg

Het Russisch Philharmonisch Symfonie Orkest o.l.v. Alexander Vedernikov met Prokofjev ('Russische Ouverture'), Rimsky-Korsakov ('Shéhérazade') en Sibelius' Vioolconcert in d, waarin Maxim Fedotov soleert.

Utrecht

Het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Stanislav Skrowaczewski met Panufnik (Nocturne), Grieg (Pianoconcert in A door Igor Roma) en Schumann (Symfonie nr 2), vrijdag in Muziekcentrum Vredenburg.

Het Limburgs Symphonie Orkest o.l.v. George Pehlivanian en de Mannen Nederlands Concertkoor openen het Utrechts Brahms Festival. Programma: Pianoconcert nr 2 m.m.v. Rian de Waal, 'Altrapsodie' m.m.v. de alt Marion an den Akker en Symfonie nr 2, zondag om 11 uur in Muziekcentrum Vredenburg.

Zeist

Mozartweek: in de kerk van de Broedergemeente vanavond de violiste Janine Jansen en pianist Folke Nauta met drie sonates van Mozart en vrijdag Ronald Brautigam op pianoforte met sonates en 8 variaties in F 'Ein Weib ist das herrlichste Ding'; zaterdag in het Figi Theater om 15 uur Nieuw Sinfonietta Amsterdam met medewerking van Frank Groothof met 'De tocht van Papageno' en 's avonds in de Oude Kerk het Nederlands Bach Ensemble met Mozarts Requiem in d; zondag tot slot, in het Figi Theater om 11.30 uur een brunchconcert door winnaars van het Oskar Back Concours e.a.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden