KLASSIEK

Passie..

Het Hoofdstadkoor m.m.v. Philharmonia Amsterdam o.l.v. Martin van der Brugge m.m.v. solisten met Telemanns 'Matthäus Passion', zondag om 15 uur in Amsterdam (Westerkerk).

De première van een Friestalige Johannes Passie van Hoite Pruiksma, vrijdag in Workum (Gertrudiskerk).

Tsjechisch Jongenskoor Boni Pueri o.l.v. Pavel Horák met Bachs 'Matthaüs Passion', zondag om 15.30 uur in Rotterdam (De Doelen).

Tournee

Het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Paul Goodwin met Monteverdi, Rigatti en Scarlatti, vanavond in Tilburg (Concertzaal), vrijdag in Zwolle (Broerenkerk) en zondag om 11 uur in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Hagen Quartett met strijkkwartetten van Janácek, Kurtág en Dvorák, maandag in Arnhem (Musus Sacrum) en dinsdag in Nijmegen (De Vereeniging).

Andrew Manze (barokviool) en Richard Egarr (klavecimbel) met sonates van Bach, vrijdag en zondag in Amsterdam (Waalse Kerk), zaterdag in Baarn (Paaskerk), dinsdag in Den Haag (Oud-Katholieke kerk) en woensdag in Leiden (Stadsgehoorzaal).

Nieuw Sinfonietta Amsterdam o.l.v. Lev Markiz met Sjostakovitsj, Mozart (Pianoconcert door Menahem Pressler), Webern en Beethoven (Strijkkwartet), zondag in Utrecht (Vredenburg), dinsdag in Groningen (De Oosterpoort) en woensdag in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. Lucas Vis m.m.v. Nederlands Theaterkoor, Jongenskoor van de St. Bavo en solisten met Maderna, Ravel en Wagenaar (Deel 1 uit 'Galilei', première), vrijdag in Alkmaar (De Vest) en dinsdag in Haarlem (Concertgebouw).

Het Noord Nederlands Orkest en solisten o.l.v. Niksa Bareza met Schreker (Kammersymfonie) en Stravinsky ('Pulcinella'), vrijdag in Drachten (De Lawei), zaterdag in Groningen (De Oosterpoort) en woensdag in Leeuwarden (De Harmonie).

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Hans Vonk m.m.v. Mikhail Pletnev (piano) en Dames Philharmonisch Koor Toonkunst met Grieg (Pianoconcert) en Holst (The Planets), vanavond in Utrecht (Vredenburg) en vrijdag in Rotterdam (De Doelen).

Het Gelders Orkest o.l.v. Yoav Talmi met Beethoven, Mozart (Pianoconcert door Stefan Vladar), Debussy en Ravel ('Daphnis et Chloé'), vanavond in Apeldoorn (Orpheus), vrijdag in Arnhem (Musis Sacrum), zaterdag in Zutphen (De Hanzehof) en zondag om 14.15 uur in Nijmegen (De Vereeniging).

Het Zweeds Symfonie Orkest Gävle o.l.v. Carlos Spierer m.m.v. Rosa Arnold (viool) en Enrica Ciccarelli (piano) met Roman, Grieg (Pianoconcert door Enrica Ciccarelli), Svendson (Romance voor viool en orkest door Rosa Arnold) en Sjostakovitsj (Symfonie nr 9), zondag om 14.15 uur in Den Haag (Philipszaal) en om 20.15 uur in Zaandam (Bullekerk), maandag in Breda (Chassé Theater), dinsdag in Amsterdam (Grote Zaal) en woensdag in Leiden (Stadsgehoorzaal).

Pianist David Kuyken m.m.v. Elisabeth Perry (viool), Melissa Phelps (cello), Irene Maessen (sopraan) en Ton Lutz (acteur) met muziek van Sjostakovitsj en daarmee verbonden teksten, vrijdag in Amsterdam (De Rode Hoed), zondag om 14.30 uur in Den Haag (Diligentia) en 25 maart in Groningen (De Oosterpoort).

Cello-octet Conjunto Iberico met Loevendie, Prieto, Donatoni en De Vries (première), vrijdag in Bergen (Ruïnekerk) en zaterdag om 15 uur in Amsterdam (Stedelijk Museum).

Alkmaar

Ensemble Calefax met Ravel, Couperin en Debussy, dinsdag in De Vest.

Amsterdam

Het Concertgebouworkest, Collegium Vocale Gent en La Chapelle Royale o.l.v. Bernard Haitink met Pijper, Berlioz ('Les nuits d'été' door Ann Murray) en Ravel, vanavond en vrijdag in de Grote Zaal. Zondag om 14.15 uur met Ravel ('Daphnis et Chloé') en Beethoven (Vierde pianoconcert door Emanuel Ax) in de Grote Zaal .

Vrijdag vanaf 9 uur en zaterdag vanaf 13.15 uur de tweede ronde van het Nationaal Vioolconcours in de Kleine Zaal.

Het Moskou Kwartet met strijkkwartetten van Borodin en Sjostakovitsj, vrijdag in de Kleine Zaal.

Les Musiciens du Louvre en Choeur des Musiciens du Louvre en solisten o.l.v. Marc Minkowski met Glucks 'Iphigénie et Tauride', zaterdag om 14 uur in de Grote Zaal.

Het Tokyo Kwartet met strijkkwartetten van Haydn, Webern en Wolf, zaterdag in de Kleine Zaal.

Het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Paul Goodwin met Monteverdi, Rigatti, Lotti en Scarlatti ('Stabat mater'), zondag om 11 uur in de Grote Zaal.

The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir o.l.v. Ton Koopman m.m.v. Caroline Stam (sopraan), Michael Chance (alt), Paul Agnew (tenor) en Klaus Mertens (bas) met Bach-programma, zondag in de Grote Zaal.

Leonidas Kavakos (viool) en Peter Nagy (piano) met Enescu, Reger en De Sarasate, maandag in de Kleine Zaal.

Pianist Rian de Waal met een Chopin-programma, woensdag in de Kleine Zaal.

Virtuosi of Bucharest o.l.v. Horia Andreescu met Silvestri, Haydn, Frid en Mozart, vanavond in de Beurs van Berlage.

Pianisten Ellen Dijkhuizen, Polo de Haas, Ariëlle Vernède en Kees Wieringa met Ten Holts 'Canto Ostinato', zaterdag in de Beurs van Berlage.

Gitariste Sara Gianfelici met werken van Paganini, Giuliani, Petrassi e.a, zaterdag in de Keizersgrachtkerk.

Joseph Petric (accordeon) en David Mott (baritonsax) met Mott, Petric, Roi, Keane en Hatzis, woensdag in de IJsbreker.

Het Escher Ensemble o.l.v. Rolf Buijs met Haydn, Twaalfhoven, Burgers, Hoogenberk, Germanus, Van Goudoever, Washburn en Beljon, zondag in de Amstelkerk.

Het Sweelinck Conservatorium houdt een Week van de Hedendaagse Kamermuziek. Met maandag in de IJsbreker het openingsconcert door Ensemble Insomnio; dinsdag om 12.30 uur in de Sweelinckzaal Trio Chiaroscuro en om 19.30 uur in de Bachzaal studenten en ensembles van het Conservatorium; woensdag om 12.30 uur in de Sweelinckzaal verschillende solisten en om 19.30 uur een aantal ensembles.

Eindhoven

Een pianorecital door Emanuel Ax, dinsdag in het Muziekcentrum.

Groningen

Het gitaarduo Z.O.O. vrijdag in de Doopsgezinde Kerk.

Den Haag

Het Margiono Quintet met Pért, Pergolesi, Respighi, Puccini en Krause-Graumnitz, zondag in de Philipszaal.

Het Orkest van de afdeling Oude Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag o.l.v. Barthold Kuijken m.m.v. Andreas Sommer (traverso) met Boccherini, Mozart en Haydn (Symfonie nr 101), vrijdag in het Conservatorium.

Rotterdam

Het Pameijer Kwartet (fluit, viool, altviool en cello) met kwartetten van Haydn, Boccherini en Mozart, zondag om 11 uur in De Doelen.

Ebony Band o.l.v. Werner Herbers m.m.v. Lieuwe Visser (bariton) met Goehr, Brand, Korcmarev, Burian en liederen van Nick, Eisler en Grosz, zondag in De Doelen.

Het Nederlands Blazers Ensemble m.m.v. het Hillard Ensemble met De Bondt, Desprez/De Bondt en Gesualdo/Francesconi, maandag in De Doelen.

Irish Chamber Orchestra m.m.v. Goedelieve Schrama (harp) met Wiren, Johnston, Caplet, Debussy en Dvorák, maandag in De Doelen.

Juilliard Quartet met strijkkwartetten van Mendelssohn, Copland en Schubert, dinsdag in De Doelen.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Claus Peter Flor met Poulenc (Orgelconcert door Wayne Marshall) en Bruckner (Symfonie nr 6), woensdag in De Doelen.

NOG-ensemble m.m.v. Folke Nauta (piano) met een Schubert-programma, woensdag in De Doelen.

René Berman (cello), Kees Wierenga (piano), Manja Smits (harp) en Miny Dekkers (accordeon), woensdag in Lantaren/Venster.

Tilburg

I Fiamminghi met het multi-media project 'Tango, la elegia de quienes ya no son', zaterdag in de Concertzaal.

Utrecht

De tweede voorronde van het Frans Liszt Pianoconcours wordt vandaag en vrijdag vanaf 11.15 uur gehouden in Vredenburg. Dinsdag en woensdag vanaf 14 uur de halve finale.

Het Radio Symfonie Orkest en Groot Omroepkoor o.l.v. Eri Klas m.m.v. Ans van Dam (alt), Henk van Heijnsbergen (bariton) en Henk van Ulsen (stem) met Prokofjevs oratorium 'Ivan de verschrikkelijke', zondag om 15 uur in Vredenburg.

Het Juillard Kwartet met strijkkwartetten van Beethoven, Carter en Smetana, maandag in Vredenburg.

Het Schönberg Kwartet met strijkkwartetten van Schönberg, woensdag in Vredenburg.

Velp

Duo La Berge & Bakker (fluit/basklarinet) zondag om 11.30 uur in Kunsthuis 13.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden