KLASSIEK

Het Gelders Orkest o.l.v. Roberto Benzi met opera-aria's door Charlotte Margiono (Rossini, Verdi, Puccini, Mascagni), vanavond in Nijmegen (de Vereeniging), vrijdag in Arnhem (Musis Sacrum)....

Tournee

Het Orkest van het Oosten o.l.v. Jurjen Hempel met een familieconcert m.m.v. jeugdtheatergezelschap Rosa Sonnevanck. Een gedramatiseerde 'Symphonie Fantastique' van Berlioz met Herman van Baar in de rol van de componist die verliefd is op 'Henriette', gespeeld door Annemarie Feltmann. Zaterdag om 14.30 uur in Zwolle (Nieuwe Buitensociëteit) en zondag om 11.30 uur in Enschede (Muziekcentrum).

Het Brabants Orkest o.l.v. Marc Soustrot met Ravel ('Ma mère l'oye'), Chausson ('Poème de l'amour et de la mer' m.m.v. de mezzosopraan Sylvie Brunet) en Stravinsky ('Le sacre du printemps'), vanavond in Tilburg (Concertzaal), vrijdagavond en zondagmiddag in Eindhoven (Muziekcentrum), zaterdag in Den Bosch (Theater aan de Parade) en maandag in Breda (Chassé Theater).

Het Nieuw Ensemble o.l.v. Ed Spanjaard met Hindemith, Ravel, Germanus en twee werken van Otto Ketting, die het programma samenstelde, vanavond in Amsterdam (Kleine Zaal), zondag in Rotterdam (de Doelen) en zaterdag 11 oktober om 15 uur in Den Haag (Nieuwe Kerk).

Slagwerkgroep Amsterdam met het programma 'Terra Asiatica': Xenakis, Endo, Vicente, Westlake, Asselbergs, vanavond in Apeldoorn (de Gigant) en zondag om 11 uur in Haarlem (Concertgebouw).

Het Symfonieorkest van het Koninklijk Conservatorium o.l.v. Lawrence Renes met Mozart (Vioolconcert KV 219) en Bruckner (Symfonie nr 9), op 7 oktober in Den Haag (Conservatorium), 8 oktober in Utrecht (Vredenburg) en 10 oktober in Amsterdam (Beurs van Berlage).

Het barokensemble Dopo Emilio met Italiaans programma (Ortiz, Frescobaldi, Monteverdi, Calestani e.a.), dinsdag in Den Haag (Oud-Katholieke Kerk) en woensdag in Leiden (Stadsgehoorzaal).

Nieuw Sinfonietta Amsterdam o.l.v. Bart Schneemann m.m.v. fluitist Jacques Zoon met Bach, Stravinsky, vrijdag in Amsterdam (Kleine Zaal), zondag in Leiden (Stadsgehoorzaal).

Het Quatuor Sine Nomine Lausanne met Bartók, Mozart, maandag in Utrecht (Vredenburg), woensdag in Amsterdam (Kleine Zaal).

Het ensemble The Interval Chamber, gespecialiseerd in 'microtonale muziek', met Scelsi, Dun, Reina en nieuw werk van Douw, maandag in Tilburg (Pauluskerk, Heuvelstraat 141), dinsdag in Utrecht (Kikker).

Amsterdam

In het Locatelli Concours vanmiddag in de Koorzaal van het Concertgebouw om 13 uur de tweede ronde in de categorie 'Moderne viool', waarin Biber, Locatelli en Dallapiccola wordt gespeeld; vrijdag om 13 uur de tweede ronde in de categorie 'Barokviool', met werk van Telemann, Biber en Locatelli. Beide concerten: gratis toegang. Zaterdag volgt dan in de Kleine Zaal om 20 uur de moderne-vioolfinale met Paganini, Mendelssohn, Viotti en Schubert en zondag om 14 uur de barok-vioolfinale.

Het Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly met een Strauss-programma m.m.v. de cellist Godfried Hoogeveen en altviolist Ken Hakii, vanavond in de Grote Zaal; vrijdagavond en zondagmiddag speelt het Concertgebouworkest o.l.v. Chailly Strauss' 'Metamorphosen' en Mahlers Vijfde symfonie.

Het Chamber Orchestra of Europe o.l.v. Paavo Berglund met Sibelius' Eerste en Tweede symfonie, zaterdag om 15 uur in de Grote Zaal.

Het Amsterdams Gemengd Koor en Randstedelijk Begeleidings Orkest o.l.v. Willem Wiesehahn en solisten met Mozart ('Requiem', 'Krönungsmesse') en Beethoven ('Chorphantasie'), zaterdag in de Grote

Zaal.

Het Concertgebouw Kamerorkest o.l.v. Roland Kieft m.m.v. de pianist Ronald Brautigam met Mozart-programma, zondag om 11 uur in de Grote Zaal.

Het St Petersburg Philharmonisch Orkest o.l.v. Yuri Temirkanov met Bruch (Eerste vioolconcert door Sarah Chang) en Sjostakovitsj (Zevende symfonie), zondag in de Grote Zaal.

De mezzosopraan Felicity Palmer zingt, begeleid door Roger Vignoles op piano, liederen van Grieg, Tsjaikovski, Poulenc en Cyril Scott.

In de Kleine Zaal dinsdag een pianorecital door Nikolai Demidenko. Programma: Liapunov, Liadov, Skrjabin.

Het Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly met Diepenbrock ('Hymne an die Nacht II') en Mahlers Vijfde symfonie, woensdag, donderdag en vrijdag 10 oktober in de Grote Zaal.

Zaterdag wordt organist Albert de Klerk 80 jaar, vrijdagavond geeft hij een concert in de Westerkerk. Jos van der Kooy zal die avond ook enkele werken van De Klerk spelen.

De Stichting Vrouw & Muziek viert haar tienjarig bestaan zaterdag met een drietal concerten in de IJsbreker: om 12 uur strijkkwartetten van Beyerman-Walraven, Bosmans, Lambrechts-Vos en Stants; om 15.30 uur theatrale stukken van Nukina, De Marez Oyens en Ansink en om 21 uur geïmproviseerde muziek door Ig Henneman Tentet.

Polo de Haas (piano), Theo Loevendie (sopraansax), Veluws Woodblock Trio (koebellen), kunstenaarscollectief Patchwork en dichter Adriaan Morriën, zaterdag in de Beurs van Berlage.

In het Stedelijk Museum zaterdag om 15 uur een performance door de geluidskunstenares Laetitia Sonami.

Den Haag

Het Residentie Orkest o.l.v. Evgeni Svetlanov met Prokofjev (Pianoconcert nr 2 door Vladimir Ovchinnikov) en Tsjaikovski (Symfonie nr 5), op 2, 3 en 4 oktober in de Anton Philipszaal.

Eindhoven

'Le Sacre du Printemps' van Stravinsky door Het Brabants Orkest, vanmiddag om 12.30 uur als gratis toegankelijk concert in het Muziekcentrum.

Vanavond in het Muziekcentrum het Landini Consort met werken van Landini, Ciconia, Ruffo, Dornel, Vivaldi, Bach e.a.

Enschede

Het Orkest van het Oosten en het Symfonisch Blaasorkest Enschede brengen drie premières, van Micháns, Eldering en Taggatz, die zich lieten inspireren door twee gedichten van Willem Wilmink over de stad Enschede. Voorts op het programma: Pommer, Badings, Andriessen en Keuris. Woensdag in het Muziekcentrum.

Nijmegen

In Galerie Marzee zondag om 16 uur de sopraan Janice Jackson met werken van Kurtág en Goebaidoelina.

Rotterdam

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Claus Peter Flor en het Philharmonisch Koor Toonkunst en solisten met Schuberts 'Unvollendete' en Orffs 'Carmina Burana', op 2 en 3 oktober in de Doelen.

Vanavond in de kleine zaal van de Doelen een recital door pianist Michel Béroff (Beethoven, Brahms, Debussy).

Vrijdag in de Doelen de violiste Hilary Hahn, begeleid door Pei-Yao Wang, met Beethoven, Bach, Prokofjev, Albéniz, Debussy e.a.

Het Nederlands Blazers Ensemble en de jazzrock-formatie Future Shock met nieuw werk van Brophy, Altena, Van Norden en Kuiper, dinsdag in de Doelen.

In de Unie vanavond het Odeyssey Kwartet met strijkkwartetten van Sculthorpe en Sjostakovitsj.

Tilburg

Het Folkwang Kammerorchester Essen o.l.v. prof. Bloemeke met een Mozart-programma m.m.v. de pianiste Jasminka Stancul, vanavond in de aula van de KUB.

Utrecht

Het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Eri Klas met Rachmaninov (Pianoconcert nr 3 door Andrei Gavrilov) en Tsjaikovski (Symfonie nr 6), zaterdag in Muziekcentrum Vredenburg.

Dinsdag in het Muziekcentrum de sopraan Roberta Alexander, begeleid door Tan Crone, met liederen van Schubert, Liszt, Barber, Ives en Griffes.

In het Museum van Speelklok tot Pierement zondag van 12 tot 13 uur de Roaring Twenties, met pianola-opnamen van Scott Joplin, George Gershwin, Irvin Berlin en Fats Waller.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden