KLASSIEK

Bureau Orgelprojecten organiseert een drietal programma's, waarvan het eerste 'sacrale' orgelmuziek bevat. Werk van Huber, Goebaidoelina, Gorecki, Pärt, Clementi en Filanovski....

Tournee

Een orgeltocht door Waterland, op 16 en 17 augustus tussen 12 en 17 uur, te beginnen in Broek in Waterland (Hervormde Kerk), via Watergang, Zuiderwoude, Monnickendam naar Ilpendam.

Alkmaar

In de Grote Sint Laurenskerk zondag om 15 uur de violist Eriko Iso met werk van Schumann, Lutoslawski, Wieniawski en Szymanowski.

Amsterdam

In de Grote Zaal van het Concertgebouw vanavond een zomerconcert door het Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly met 'Tod und Verklärung' van Richard Strauss en Mahlers Vijfde symfonie.

Vrijdag in de Kleine Zaal de harpiste Cristina Bianchi met Dussek, Scarlatti, Tailleferre, Spohr, Andres, Posse, Rota en Salzedo.

Het Concertgebouworkest brengt o.l.v. Chailly een Strauss-programma: Voorspel 'Guntram', 'Tod und Verklärung' en 'Don Quixote'. Solisten zijn de cellist Godfried Hoogeveen en de altviolist Ken Hakii. Zaterdag in de Grote Zaal.

Zondag in de Grote Zaal pianokwintetten van Danzi, Beethoven en Mozart door pianist Menahem Pressler, hoboïst Han de Vries, klarinettist George Pieterson, fagottist Joep Terwey en hoornist Jacob Slagter.

De violist Shlomo Mintz speelt, begeleid door Itamar Golan op piano, werken van Schubert, Brahms, Elgar en Brahms, maandag in de Grote Zaal.

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. David Porcelijn met Brahms, Dvorák en een vioolconcert door Nikolaj Znaider, dinsdag in de Grote Zaal.

Het Brabants Orkest o.l.v. Andrei Boreyko met Rimsky-Korsakov, Prokofjev (Tweede vioolconcert door Arkadi Gutnikov) en Sjostakovitsj (Negende symfonie), woensdag in de Grote Zaal.

In Cristofori organiseert de Stichting Eusebius Kring masterclasses piano en zang door Wout Oosterkamp, Ton Hartsuiker en Willem Brons. Van 15 t/m 22 augustus; dagelijks om 13 uur lunchconcerten en avondconcerten op 15, 17 en 20 augustus door Willem Brons e.a.; op 19 uur een lezing door Ton Hartsuiker.

In de serie mechanische orkesten in de IJsbreker nog t/m 17 augustus 'Change Machine' van Pierre Bastien en van 21 t/m 31 augustus 'Mecanium' van Pierre Bastien. Dagelijks van 12 tot 19 uur.

Orgelconcerten in De Nieuwe Kerk, vandaag om 12.30 uur door Léon Berben en zondag om 20 uur door Bernard Winsemius; in de Westerkerk, vrijdag om 13 uur door Olja Buco; in de Oude Kerk, zaterdag om 15.30 uur door Peter Wildeman; in de Oude Lutherse Kerk, zondag om 15 uur door Jacq. van Oortmerssen.

Groningen

In het kader van het Peter de Grote Festival vandaag om 12.30 uur in het Conservatorium en vrijdag in het Academisch Ziekenuis een presentatie van 'jong talent'; vanavond in de Pelstergasthuiskerk een recital door de pianist Paul Komen (Schubert, Beethoven); vrijdagavond in het Hinckaerthuis een ensemble met een Sjostakovitsj-programma. Zaterdag tot slot om 12.30 uur in het Groninger Museum de celliste Lucia Swarts met Bach en om 16 uur in het Conservatorium een uitvoering van Peter's Poem voor koor, drie piano en negen pianisten, voor het festival gecomponeerd door Victor Chouchkov.

Het Dollard Festival loopt dit weekeinde af. Vanavond in Rolde om 20 uur madrigalen en klavecimbelwerken van Sweelinck door het Gesualdo Consort Amsterdam en klavecinist Lorenzo Chielmi; vrijdag in Appingedam (Nicolaikerk) clavecinist Menno van Delft met werk van Sweelinck. Zondag in de Martinikerk in Groningen om 20 uur het slotconcert door Capella Amsterdam en organist Erwin Wiersinga met Bach-programma.

Haarlem

Vanmiddag om 15 uur in de Grote of Bavokerk organist Jos van der Kooy; dinsdagavond een orgelconcert door Jan Willem Jansen.

Katwijk aan Zee

Vrijdagavond in de Nieuwe Kerk de Franse organist Louis Robilliard met Liszt en Franck.

Utrecht

Organist David Jansen speelt 'rondom Bach', zaterdag om 15.30 uur in de Domkerk.

Vlaardingen

In de Grote Kerk van 18 t/m 23 augustus een internationale orgelweek. Maandag openingsconcert door Jean Boyer, dinsdag een lezing door Jos de Bie, ook op 20, 21 en 22 augustus concerten.

Zeist

Van 16 t/m 31 augustus in Zeist de Daniel Muziekdagen, een kamermuziekseminar en -festival o.l.v. het Daniël String Quartet. Gastdocent is Siegmund Nissel (Amadeus Quartet). De voor publiek toegankelijke masterclasses zijn van 17 t/m 23 augustus in conferentieoord Woudschoten en van 25 t/m 30 augustus in het Figi Theater. In de Broederkerk geeft het Daniël String Quartet concerten op 16, 19, 21 en 23 augustus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden