KLASSIEK

Tournee..

Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Claus Peter Flor m.m.v. violist Frank de Groot, de sopraan Elisabeth Meyer Topsoe en bas Robert Holl, met Weill en Sjostakovitsj (Symfonie nr 14), vrijdag in Rotterdam (De Doelen), zaterdag in Eindhoven (Muziekcentrum).

Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. Ronald Zollman m.m.v. Michael Erxleben (viool) en Lucia Meeuwsen (mezzo) met Laman (Concert voor viool en orkest, première), Rihm, De Vries en Hartmann, vanavond in Den Bosch (N.H. Kerk) en Haarlem (Concertgebouw).

Het Brabants Orkest o.l.v. Jaap van Zweden met Heppener, Haydn (Celloconcert door Quirine Viersen), Brahms, Prokofjev, zaterdag in Den Bosch (Theater a/d Parade), zondagmiddag in Eindhoven (Muziekcentrum).

Symfonieorkest Utrechts Conservatorium o.l.v. Jurjen Hempel met Prokofjev, Sjostakovitsj en Stravinsky, maandag in Amsterdam (Beurs van Berlage), dinsdag in Utrecht (Vredenburg).

Het Radio Kamerorkest o.l.v. Jos van Immerseel met Haydn, Krommer (Hoboconcert door Pauline Oostenrijk) en Mozarts Symfonie nr 39, vanavond in Rotterdam (De Doelen) - zonder Haydn, zondag om 11 uur in Amsterdam (Grote Zaal).

De Frans/Canadese violiste Chantal Juillet speelt, begeleid door de pianist David Owen Norris, Stravinsky, Debussy, Ravel, Prokofjev en Enescu, maandag in Arnhem (Musis Sacrum) en dinsdag in Nijmegen (De Vereeniging).

De Johannes Passion van Bach door het Koor en Barokorkest van de Nederlandse Cantorij o.l.v. Maarten Kooij, zaterdag om 14 uur in Apeldoorn (Mariakerk), zondag om 14 uur in Utrecht (Gertrudiskerk).

De Amsterdamse Bach Solisten m.m.v. de sopraan Barbara Haveman en bas-bariton/verteller Lieuwe Visser met aria's uit 'La Finta Giardiniera' van Mozart en diens Symfonie in A, vrijdag in Enschede (Grote Kerk), zaterdag in Tilburg (Concertzaal) en zondag om 15 uur in Amsterdam (Meervaart).

Het Vermeer Quartet met Mozart, Bartók en Dvorák, vanavond in Utrecht (Vredenburg), met Haydn, Sjostakovitsj en Beethoven, vrijdag in Muziekcentrum Eindhoven.

Het Osiris Trio met Beethoven, Haydn, Loevendie en Sjostakovitsj, vanavond in Muziekcentrum Eindhoven, met Haydn, Ives en Dvorák, zondag om 12 uur in het Drents Museum in Assen; met Brahms, Verbey en Mendelssohn, dinsdag in Utrecht (Vredenburg).

Het ensemble Medieval Strings (met sopraan Helena Afonso) met geestelijke en wereldlijke cantigas, vanavond in Westzaan (Zuidervermaning), vrijdag in Leeuwarden (Fries Museum), zondag om 11.15 uur in Utrecht (Slot Zuylen) en om 20.15 uur in Amsterdam (Waalse Kerk).

'De Lijdenstijd' is een programma van de Nederlandse Bachvereniging met werk van Bach, Kuhnau, Buxtehude, vanavond in Amsterdam (Westerkerk), vrijdag in Maastricht (O.L.V. Basiliek), zaterdag in Groningen (Martinikerk) en maandag in Rotterdam (De Doelen).

Amsterdam

Concertgebouworkest o.l.v. Gerd Albrecht met Schreker, Ketting (Eerste symfonie) en Hindemith (Symfonie 'Mathis der Maler' m.m.v. de sopraan Claudia Barainsky), vanavond en vrijdag in de Grote Zaal.

Het St.Petersburg Quartet met Sjostakovitsj, Prokofjev, Tsjaikovski, vrijdag in de Kleine Zaal.

Bach en Brahms ('Zigeunerlieder') door The Amsterdam Baroque Choir o.l.v. Ton Koopman, zaterdag om 15 uur in de Grote Zaal.

Het Orchestre des Champs-Elysées o.l.v. Philippe Herreweghe met Debussy, Saint-Saëns (Eerste celloconcert door Christophe Coin), Franck (Symfonie in d), zaterdag in de Grote Zaal.

'Het strijkkwartet in de 18de eeuw' m.m.v. het Sharon Quartet en Martin van Amerongen als verteller, zondag om 14.15 uur in de Kleine Zaal.

Het Schönberg Kwartet en pianist Sepp Grotenhuis met Webern, Berg en Zemlinsky, maandag in de Kleine Zaal.

Het Nederlands Blazers Ensemble en pianist Paolo Giacometti met Borstlap en Beethoven, dinsdag in de Kleine Zaal.

Loevendiefeest 2000: concerten in het Conservatorium (vrijdag), in het Stedelijk Museum (zaterdagmiddag) en het Concertgebouw (zondagavond), waar orkest en ensembles van het Conservatorium een keuze uit het werk van Theo Loevendie brengen.

In De IJsbreker vanavond het Maarten Altena Ensemble met Giraldo, Ayres, Padding, Altena en Isadora; zaterdag en zondag een Accordeon Tweedaagse m.m.v. de Zweedse accordeonist Lars Holm.

In het Bethaniënklooster zaterdag de pianist Paolo Giacometti met Rossini, Schumann en Ravel; zondag om 14.30 uur de fluitist Matthias Ziegler, op onder meer de contrabasfluit.

Vesperpsalmen van Andrea Gabrieli door Nederlands Kamerkoor & Huelgas Ensemble o.l.v. Paul Nevel, vrijdag in Beurs van Berlage.

In de Nassaukerk zondag om 15 uur leden van het Nationaal Jeugd Orkest en pianist Igor Roma met Keuris, Van Baaren en Schumann.

Koor en Ensemble Nieuwe Muziek o.l.v. Romain Bischoff en René Nieuwint met Kerstens, Schubert en Bon (Requiem), zondag om 15 uur in de Posthoornkerk.

Gouda

In de Oud-Katholieke Kerk vrijdag Bachs vioolconcerten door Janine Jansen met klein ensemble.

Groningen

Het Quatuor Ysaye en pianist Pascal Rogé met pianokwintetten van Franck en Dvorák, vanavond in de Oosterpoort.

Den Haag

Het Residentie Orkest o.l.v. Martin Sieghart met Bruckner, Dvorák ('Bijbelse liederen' door Wout Oosterkamp) en Bruckners Symfonie nr 4, vrijdag in de Philipszaal.

Zondag in de Nieuwe Kerk om 14.15 uur Ronald Brautigam met zes sonates van Beethoven.

Middelburg

Een eerbetoon aan de Koreaanse componist Isang Yun door de cellist René Berman, harpiste Manja Smits, hoboïst Bram Kreeftmeyer, accordeoniste Miny Dekkers en pianist Kees Wieringa, zaterdag in de Kloveniersdoelen.

Nijmegen

In De Vereeniging zaterdag Slagwerkgroep Den Haag met Japanse gobang.

Utrecht

Vanavond in Muziekcentrum Vredenburg Slagwerkgroep Den Haag en Radio Symfonie Orkest o.l.v. Arturo Tamayo met Boerman, Van der Aa, Tanaka, Höller.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden