Klassiek

ROBERT VAN GIJSSEL

1. 8e strijkkwartet - Dmitri Sjostakovitsj

Niet met droge ogen aan te horen, de klagende, jankende, smekende violen en cello van het Strijkkwartet Nr. 8 in c mineur (opus 110) van de Russische componist Dmitri Sjostakovitsj. Hij schreef zijn tragische beschouwing op de dood in 1960 in een kennelijk nogal inspirerende omgeving: de Duitse stad Dresden, die nog aan het nasmeulen was na de geallieerde bombardementen. Wie het langzame eerste deel hoort, begrijpt onmiddellijk dat de componist ernstig suicidaal was na het voltooien van zijn eigen in memoriam.

2. Kindertotenlieder - Gustav Mahler

'Een lichtje ging uit in mijn tent.' Zelden werd een aangrijpender metafoor voor de dood van een kind bedacht dan in de gedichtencyclus Die Kindertotenlieder (1833-1834) van Friedrich Rückert. De dichter schreef het verdriet van zich af na het overlijden van twee van zijn kinderen, maar bood in zijn door Mahler op muziek gezette tekstdichten ook een spirituele uitweg: 'Du musst nicht die Nacht in dir verschränken, musst sie ins ew'ge Licht versenken. Ein Lämplein verlosch in meinem Zelt, Heil sei dem Freudenlicht der Welt.'

3. Requiem - Wolfgang Amadeus Mozart

Op zijn ziekbed schreef Mozart aan zijn Requiem in d-moll (KV 626), een werk besteld door een anonieme opdrachtgever voor de obscure graaf Franz von Walsegg die het voor zijn eigen compositie wilde laten doorgaan. Leuk geprobeerd, Graaf Von Walsegg! Mozarts ongemeen meeslepende dodenmis werd na zijn dood in 1791 door twee componisten voltooid maar geldt desondanks terecht als een van Mozarts meesterwerken, waarbij de dood recht in de ogen wordt gekeken. Het Kyrie Eleison heeft de brute slagkracht van heavy metal.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden