KLASSIEK

Het Brabants Orkest o.l.v. Claude Bardon m.m.v. Eindhovens Vocaal Ensemble en m.m.v. Raz (Dansvoorziening van het zuiden), met Ravel ('Alborada del gracioso'), Dikas ('Symfonie in C') en Bartók ('De wonderbaarlijke mandarijn') in Eindhoven (Muziekcentrum), vanavond en zaterdag om 14.15 uur en zonder Raz in Den Bosch (Theater a/d Parade), zondag...

Tournee

Het Eurus Ensemble o.l.v. Ab Weegenaar met Van Gilse ('Nonet'), Pijper ('Kwintet voor blazers') en Escher ('Sinfonia per diecie strumenti'), zondag om 11.30 uur in Doetinchem (Amphion) en 11 februari in Arnhem (Musis Sacrum).

Nieuw Sinfonietta o.l.v. Gérard Korsten m.m.v. Eliane Rodrigues (piano) met Copland, Gerhard, Piazzolla en Ginastera, vanavond in Amsterdam (Grote Zaal) en maandag in Rotterdam (De Doelen). Zondag om 11 uur in de Grote Zaal met Mozart (Hoornconcert door Paul van Zelm) en Bartók.

Het Combattimento Consort Amsterdam o.l.v. Jan Willem de Vriend met Zelenka ('Hipocondrie'), Biber (Baletti 'Die Werber'), Bach (Sonate 'Sanguineus und Melangolicus'), Telemann (Ouverture 'La Putain') en Haydn (Symfonie nr 22), zaterdag in Tilburg (Concertzaal), zondag in Den Haag (Philipszaal) en 8 februari in Amsterdam (Concertgebouw).

Het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Tonu Kaljuste met Titov ('Twee Geestelijke Concerten'), Borniansky (Geestelijk Concert nr 32), Rachmaninov (Concert voor koor) en Tanejev ('Twaalf koren'), vanavond in Haarlem (Concertgebouw) en vrijdag in Amsterdam (Beurs van Berlage).

Het Honved Theater uit Hongarije o.l.v. Antal Szalai met een operettegala, maandag in Rotterdam (De Doelen), dinsdag in Amsterdam (Carré), 5 februari in Breda (Chassé Theater), 6 februari in Kerkrade (Wijngrachttheater), 7 februari in Almelo (Theater Hotel), 8 februari in Groningen (De Oosterpoort), 9 en 10 februari in Amsterdam (Carré) en 11 februari in Rijswijk (Schouwburg).

Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Alexander Lazarev m.m.v. Julian Rachlin (viool) met Doenajevski (Ouverture 'De kinderen van kapitein Grant'), Sjostakovitsj (Vijfde symfonie) en Prokofjev (Eerste vioolconcert), vrijdag in Amsterdam (Grote Zaal). Zaterdag en zondag in Utrecht (Vredenburg) i.p.v. Prokofjev's vioolconcert, het Vioolconcert van Saint-Saëns.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Claus Peter Flor met Haydn (Zesde, zevende en achtste symfonie), Von Weber (Klarinetconcert door Sjef Douwes) en Martin (Ballade voor saxofoon en orkest m.m.v. Arno Bornkamp), vrijdagavond en zondag om 14.15 uur in Rotterdam (De Doelen) en zaterdag in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Residentie Orkest o.l.v. Jean-Claude Casadesus met Mendelssohn (Vioolconcert door Anne Akiko Meyers) en Saint-Saëns (Orgelsymfonie door Leo van Doeselaar), zaterdag in Den Haag (Philipszaal) en zondag om 14.15 uur in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Richard Dufallo m.m.v. Pamela Mia Paul (piano) met Adams ('A short ride in a fast machine' en 'Tromba lontana'), Gershwin (Pianoconcert) en Schat ('De Hemel' en 'The food of love'), woensdag in Groningen (De Oosterpoort) en 5 februari in Leeuwarden (De Harmonie).

Alkmaar

Cello octet Conjunto Iberico o.l.v. Elias Arizcuren met Thomassin ('Analecta III'), Looten ('Nocturnal'), Boulez ('Messagesquisse'), Tisné ('Edenic Event's') en Xenakis 'Windungen'), vrijdag in Provadja.

Amsterdam

Het Nieuw Sinfonietta o.l.v. Gérard Korsten m.m.v. Paul van Zelm (hoorn) met Mozart en Bartók, zondag om 11 uur in de Grote Zaal.

Componist en pianist Hans van Helvert met nieuw werk voor piccolo, viool en tape, zaterdag om 15 uur in het Stedelijk Museum.

Catherine Bott (sopraan) en Richard Egarr (klavecimbel) met werk van Monteverdi, Strozzi, Frescobaldi en Caccini, vanavond in de Kleine Zaal.

István Párkányi (viool), Gregor Horsch (cello) en Willem Brons (piano) met trio's van Mozart en Schubert, zaterdag in de Kleine Zaal.

Archibudelli (Vera Beths en Lucy van Dael, viool, Jürgen Kussmaul, altivool en Anner Bijlsma, cello) met strijkkwartetten van Haydn, Mozart en Boccherini, zondag om 14.15 uur in de Kleine Zaal.

Het Rondje Ensemble met Beethoven (Serenade), Debussy (Sonate voor viool en piano) en Brahms (Tweede pianokwartet), zondag in de Kleine Zaal.

The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir o.l.v. Ton Koopman m.m.v. Lisa Larsson (sopraan), Elisabeth von Magnus (alt), Gerd Türk (tenor) en Klaus Mertens (bas) met Telemann ('Der Tag des Gerichts'), maandag in de Grote Zaal.

Het Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly met Rachmaninov (Derde pianoconcert door Arcadi Volodos) en Stravinsky ('Petroesjka'), woensdag in de Grote Zaal. Op 6 februari brengt het orkest in de Grote Zaal Mahler ('Totenfeier') en Bruckner (Negende symfonie).

Quatuor Mosaïques met strijkkwartetten van Haydn, Mozart en Beethoven, woensdag in de Kleine Zaal.

Richard Wolfe (viool/altviool), Léon Bosch (klarinet), Tanja Tompkins (cello), Ian Gaukroger (piano), Alexandre Bonnet (harp), Isabelle Ganz (mezzo-sopraan) met Cohen ('I remember'), Berg (Adagio) en Schönberg ('Pierrot Lunaire'), zondag om 15 uur in de Beurs van Berlage.

Het Koor Nieuwe Muziek en Ensemble Nieuwe Muziek o.l.v. Huub Kerstens met Louis Andriessen ('Un beau baiser'), Loevendi ('Aubade'), Kerstens ('Untergang'), Kagel (delen uit 'Chorbuch'), Janssen ('Zonder') en Carter ('Heart not so heavy as mine'), vanavond in het Tropeninstituut.

David Starobin (gitaar), Leo van Oostrom (saxofoon), Rudolf Senn (contrabas), René Oussouren en Fredrike de Winter (slagwerk) o.l.v. Micha Hamel met Crumb (Quest, première) en de première van het eerste deel van 'New Dance', vrijdag om 12.30 uur in de IJsbreker.

Philippe Perlot en Mieneke van der Velden (viola da gamba) en Siebe Henstra (klavecimbel) met suites van Marais en Couperin, zondag om 15.15 uur in de Engelse Kerk.

Den Haag

Het Residentie Orkest o.l.v. Jean-Claude Casadesus met Weber (Ouverture 'Oberon') en Boieldieu (Harpconcert door Lavinia Meijer), vanmiddag om 12.30 uur in de Philips-

zaal.

Doorn

Violist Ilya Grubert met werk van Bach, Isaye en Paganini, vrijdag in de Maartenskerk.

Eindhoven

Een portret van de dichter Heinrich Heine door pianist David Kuyken, Geert Smits (bariton) en Hans Hoes (acteur) met liederen van Schumann, Brahms, Wolf en Liszt, vanavond in het Muziekcentrum.

In het Muziekcentrum dit weekeinde zeven strijkkwartten op het Festival Nederlandse Strijkkwartetten. Zaterdagavond het Ebony Kwartet met Tsjaikovski, het Rubin Kwartet met Borodin en het Dshamilja Kwartet met Goebaidoelina; zondag vanaf 17 uur het Schönberg Kwartet met Sjostakovitsj, het Mondriaan Kwartet met Schnittke en het Utrecht String Quartet met Lorié en Stravinsky.

Enschede

Het Nieuw Sinfonietta o.l.v. Gérard Korsten m.m.v. Frank van den Brink (klarinet) met Mozart, Copland Piazzolla en Bartók, zaterdag in het Muziekcentrum.

Groningen

Het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Jacek Kaspszyk met Bruckner (Vijfde symfonie), vrijdag in de Oosterpoort.

De sopraan Nelly Miricioiu zingt werk van Rodrigo, Donizetti, Bellini, Ferrari, Bretan, Puccini, Boito en Verdi, zaterdag in de Oosterpoort.

Het Arion Ensemble met Sjostakovitsj ('Prelude en Scherzo', Pianoconcert nr 1 en Strijkkwartet nr 8), dinsdag in De Oosterpoort.

Heemstede

Een recital door Marja Bon, met werk van Janacek, Schubert, Sjostakovitsj, Poulenc en Goebaidoelina, zondag om 12 uur in Het Oude Slot.

Maastricht

Op het Bonnefanten Festival Paula Paashuis, Gemma Serpenti en Manon Meijs met trio's van Hindemith, Mozart en Haydn, Les gouts réunis met baroktrio's van Telemann en Bach en Yvonne Nijsten en Tjeu Zeijen met liederen van Wolf, Rautavaara en Schönberg, zondag vanaf 14 uur in het Bonnefantenmuseum.

Rotterdam

In de serie van De Unie 'De avond van' vrijdag in Nighttown een portret van Daniel Graber, kunstenaar beeld en geluid, met een performance en de première van 'Het Wiel'.

Organist Geert Bierling met soloconcerten van Bach, Cimarosa, Haydn, Händel en Mozart, zondag om 17 uur in De Doelen.

Belcanto Strings uit Duitsland met Schubert (Strijktrio) en pianokwartetten van Mendelssohn en Brahms door Lisa Smirnova, dinsdag in De Doelen.

Het Nederlands Blazers Ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw met Schönberg (Blaaskwintet en Suite voor piano) en Rihm ('De Coloribus'), woensdag in De Doelen.

Tilburg

Ensemble Hespèrion (viola da gamba, sopraan en théorbe/gitaar) met Marais, Caccini, Merula, Hume, Hidalgo, Duron, Marin, Sanz, Maris en Merula, vanavond in de Concert-

zaal.

Utrecht

Het Nederlands Blazers Ensemble met Rossini ('Il Barbiere di Siviglia' en 'Ouvertures'), zondag om 11 uur in Muziekcentrum Vredenburg.

Het Radio Symfonie Orkest m.m.v. het Groot Omroepkoor met een Puccini-programma, zondagmiddag om 15 uur in Muziekcentrum Vredenburg.

De werkgroep Computercompositie van de Hogeschool voor de Kunsten met composities voor automatische piano's, werken voor tape-solo, een interactieve composite en een compositie voor instrumenten en tape, woensdag in Theater Kikker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden