KLASSIEK

De Academy of St. Martin-in-the-Fields olv Iona Brown met Haydn, Britten, Stravinsky en Mozart, vanavond in Amsterdam (Grote Zaal)...

Orkesten

Het Nederlands Kamerorkest olv Philippe Entremont met Stravinsky, Lutoslavski (Chian nr 2 voor viool en orkest door Isabelle van Keulen), Tsjaikovski, zaterdagavond en zondagmiddag in Amsterdam (Grote Zaal), maandag in Den Haag (Philipszaal).

Het Nederlands Philharmonisch Orkest olv Hartmut Haenchen met Mozart's Symfonie nr 34 en Bruckners Symfonie nr 5, op 27, 29 en 30 maart in de Grote Zaal in Amsterdam.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Claus Peter Flor met Beethoven (Ouverture Leonore II en Symofonie nr 5) en Mozart's Pianoconcert in A (solist: Andreas Haefliger), vanavond in Rotterdam (de Doelen).

Orquestra de Cambra Teatre Lliure Barcelona olv Josep Pons met De Falla-programma, maandag in Rotterdam (de Doelen).

Het Symfonie Orkest Kirov Opera olv Valery Gergjev met Rachmaninov's Pianoconcert nr 3 (solist: Vardan Mamikonian) en Brahms' Symfonie nr 1, vanavond in Eindhoven (Muziekcentrum).

Het Orkest van het Oosten olv Jac van Steen met Dvorak, Tsjaikovski en Mendelssohn, woensdag in Kampen, donderdag in Zwolle, op 31 maart in Leiden, 2 april in Muziekcentrum Enschede.

Het Noord Nederlands Orkest olv Jacek Kaspszyk met Mahlers Symfonie nr 7, donderdag in Leeuwarden (de Harmonie) en 31 maart in Groningen (de Oosterpoort).

Het Mozarteum Orkest Salzburg olv Hubert Soudant met Mozart-programma, waaronder het Vioolconcert nr 3, vanavond in Breda (Turfschip), zaterdag in Haarlem, zondag in Enschede, dinsdag in Leeuwarden, woensdag in Tiel, donderdag in Bussum.

Het Gelders Orkest met Messiaen, Mozart (Fluitconcert nr 1 door Jacques Zoon), Debussy, vanavond in Nijmegen (de Vereeniging); op 30 maart (Winterswijk), 31 maart en 2 april (Nijmegen) speelt het HGO Chabrier, Franck, Duparc en d'Indy.

Piano

Krystian Zimerman geeft donderdag een recital in de Rotterdamse Doelen. Mooi programma: Bach, Webern, Szymanowsky en Chopin.

Zes sonates van Mozart door Ronald Brautigam op fortepiano, donderdag in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven.

Alwin Bär brengt Chopin, Debussy, Ravel, Rachmaninov en Sjostakovitsj, zondag om 15 uur in Cristofori, Amsterdam.

Nieuwe muziek

Het Ensemble Wendingen en de sopraan Irene Maessen met Almost Stationary van Drew, Trio voor viool, cello en piano van Ives en Canto General van Schat, zondag in Amsterdam (Kleine Zaal).

Het Orkest De Volharding met De Bondt, Andriessen (Workers Union) en Riley, zondag in Utrecht (Vredenburg) en maandag in Amsterdam (De IJsbreker).

Het Nederlands Kamerkoor olv Uwe Gronostay met Escher, Messiaen, Jolivet, De Leeuw, zaterdag in Amsterdam (Beurs).

René Eckhardt speelt Ives' Piano sonata's 1 en 2, dinsdag in Muziekcentrum Eindhoven, donderdag in Rotterdam (de Unie) en 10 mei in Utrecht (Vredenburg).

De Slagwerkgroep Den Haag met Castiglioni, Bussotti, Donatoni, Scelsi en Jolivet, maandag in Nijmegen (De Vereeniging), dinsdag in Amsterdam (Paradiso), woensdag in Den Haag (Philipszaal), donderdag in Maastricht (Theater Vrijthof).

Kamermuziek

Het Schönberg Ensemble en de sopraan Irene Maessen met Hindemith-programma, zaterdag in Rotterdam (de Doelen), maandag in Amsterdam (Kleine Zaal), woensdag in Utrecht (Vredenburg).

De violiste Pamela Frank speelt, begeleid door Stephen Prutsman op piano, sonates van Mozart en Rondo in b van Schubert, woensdag in Amsterdam (Kleine Zaal).

Het Franz Schubert Kwartet met Haydn, Schubert en Dvorák, donderdag in de Kleine Zaal in Amserdam.

Strijkkwartetten van Sjostakovitsj door het Sjostakovitsj Kwartet in Utrecht (Vredenburg): vanavond nr 4, zondagmiddag nr 6, 7 en 5 en op 31 maart nr 8, 9 en 10.

Het Camilli Kwartet, de mezzosopraan Rachel Ann Morgan en pianist Rudolf Jansen met Mozart, Haydn, Brahms, Barber, Cramer, Honegger en Chausson, maandag in Utrecht (Vredenburg).

Het Festetics Kwartet met Haydn, Csermák en Schubert, dinsdag in Vredenburg, Utrecht.

De celliste Quirine Viersen met Bach's Cellosuites nr 1, 5 en 6, zondag om 14.30 uur in Rotterdam (de Doelen).

Het Melos Quartett treedt dinsdag op in de Doelen, Rotterdam.

Het pianoduo Yaari Tal en Andreas Groethuysen met Schubert-programma, woensdag in Rotterdam (de Doelen).

Sergiu Luca, viool en Roel Dieltiens, cello, met Martinu, Veress, Kodály, vanavond in Eindhoven (Muziekcentrum).

Mezzosopraan Jard van Nes brengt, begeleid door David Selig op piano, liederen van Diepenbrock, Mahler, Debussy en De Falla, zaterdag in Eindhoven (Muziekcentrum).

De pianisten Edith Grosz en Rian de Waal en anderen met Mozart, Fauré en Smetana, vanavond in Amsterdam (Beurs).

De celliste Sonia Wieder Atherton en pianist Laurent Cabasso met Chopin, Debussy, Janacek en Prokofjev, zaterdag in Amsterdam (Beurs).

Zondag om 14.15 uur in de Beurs in Amsterdam de violist Matthew Trusler en Alison Procter op piano met Franck, Tartini, Bartók en Wieniawski.

Het Valerius Ensemble met Mozart en Bruckner, zondag om 14.30 uur in Muziekcentrum Enschede.

De harpiste Manja Smits met Fauré, Pierné, Bach, Salzedo, zaterdag in Beauforthuis, Austerlitz.

De celliste Heinrich Schiff speelt, begeleid door Alexeij Lubimov, Beethoven, Oestvolskaja en Sjostakovitsj, donderdag in Hof 88 in Almelo.

Judith Vindevogel brengt de liederencyclus Harawi van Messiaen, begeleid door pianist Alain Franco, op 24, 25 en 26 maart in Felix Meritis in Amsterdam.

Oude muziek

La Fénice met Castello, Picchi, Merula, Cavalli, donderdag in Utrecht (Vredenburg).

The Orlando Consort met muziek uit de Engelse middeleeuwen, vanavond in Grote Kerk, Enschede, zaterdag in Utrecht (Ottone), zondag in Amsterdam (Waalse Kerk).

Het Freiburger Barock Orchester met Bach, Benda, Kraus en Haydn, woensdag in Muziekcentrum Enschede.

'De Bach-familie' door Henk Dekker op clavecimbel, zaterdag in de Engelse Kerk in Amsterdam.

La Dada met Händel, Telemann, Vivaldi, Bach, vanavond in Deventer (Stadhuis), zaterdag in Zeist (Kerk Broedergemeente).

De Stichting Fortepiano organiseert een serie 'Vroeg-romantische kamermuziek met fortepiano'. Zaterdag in de Singelkerk in Amsterdam het eerste concert (Beethoven) door Arthur Schoonderwoerd, die wordt bijgestaan door cellist Paul Carlioz.

En verder

Het Nederlands Blazers Ensemble met Mozart-programma, zondag om 11 uur in Amsterdam, Grote Zaal.

Twaalf zangers volgen een 'Mozart ensemble masterclass' bij Charlotte Margiono, zondag vanaf 14.15 uur in de koorzaal (Concertgebouw Amsterdam).

Op 27, 28 en 31 maart in de Kleine Zaal in Amsterdam vanaf 9 uur 's morgens voorrondes van het 15de Nationaal Vioolconcours van Oskar Back (toegang gratis).

Het Symfonie Orkest van het Utrechts Conservatorium olv Kenneth Montgomery met Wagner, Zimmermann, Beethoven (Symfonie nr 3), zondag in Amsterdam (Beurs), maandag in Utrecht (Vredenburg).

Op 29 en 30 maart in de Kurzaal van het Steigenberger Kurhaus Hotel in Scheveningen de finale van het Scheveningen Concours (voor cello). De finalisten voeren de cellosonate van Rudolf Escher uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden