KLASSIEK

Het Gelders Orkest o.l.v. Roberto Benzi m.m.v. Alicia de Larrocha (piano) met een Beethovenprogramma, vanavond in Zutphen, zaterdag in Nijmegen (De Vereeniging), zondag om 14.15 uur in Arnhem (Musis Sacrum) en dinsdag in Apeldoorn (Orpheus)....

Tournee

Het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Walter Althammer m.m.v. Elisabeth Werres (sopraan) met Rossini, Leoncavallo, Dvórak, Kalman, Lehar en Strauss, vanavond in Hoogeveen (De Tamboer) en vrijdag in Winschoten (De Klinker).

Orchestre d'Auvergne o.l.v. Arie van Beek met Mozart, Debussy, Haydn (Pianoconcert door Enrica Ciccarelli in Oss, Middelburg en Den Haag en door Derek Han in Amsterdam), Verdi en Bartok, vanavond in Oss (De Lievekamp), vrijdag in Middelburg (Concertzaal), zaterdag in Den Haag (Philipszaal) en zondag in Amsterdam (Grote Zaal).

Cello octet Conjunto Iberico o.l.v. Elias Arizcuren met Thomassin, Looten, Boulez, Tisné en Xenakis, zondag om 16 uur in Venlo (Museum Van Bommel Van Dam), 18 januari in Nijmegen (Galerie Marzee), 27 januari in Apeldoorn (Gigant), 30 januari in Alkmaar (Provadja).

Andrew Manze (viool), Jaap ter Linden (viola da gamba) en Richard Egarr (clavecimbel) met sonates van Rebel en Westhoff en werk van Couperin en Marin Marais, zaterdag in Groningen (Pelsterkerk), zondag in Amsterdam (Waalse Kerk) en dinsdag in Den Haag (Oud-Katholieke Kerk).

Het Nederlands Studenten Orkest 1998 o.l.v. Nicolette Fraillon met Stravinsky, Van Onna ('Wheatfield with Lark' voor piano en orkest door Bart van de Roer) en Tsjaikovski, vrijdag in Bergen (Petrus en Pauluskerk), zaterdag in Arnhem (Musis Sacrum), zondag om 14.15 uur in Den Haag (Philipszaal), maandag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), dinsdag in Rotterdam (De Doelen) en woensdag in Middelburg (Concertzaal).

Het VU-Orkest m.m.v. Philharmonisch Koor Toonkunst Rotterdam onder leiding van Daan Admiraal m.m.v. Ingrid Kapelle (sopraan) en Geert Smits (bariton) met Brahms ('Ein Deutsches Requiem'), Janacek ('Sinfonietta') en Liszt ('Die Seligkeiten'), vrijdag in Haarlem (Concertgebouw) en zaterdag in Rotterdam (De Laurenskerk).

Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Jaap van Zweden met Schumann ('Ouverture Manfred'), MacMillan (Pianoconcert 'The Berseking', première, door Joanna MacGregor) en Beethoven (Symfonie nr 5), zaterdag in Rotterdam (De Doelen) en zondag om 11 uur in de Grote Zaal.

Het Nationaal Jeugd Orkest o.l.v. Thierry Fischer m.m.v. Birgit Remmert (alt) met Stravinsky ('Feu d'artifice'), Berlioz ('Les nuits d'été') en Mahler ('Eerste symfonie'), vrijdag in Amsterdam (Grote Zaal) en zaterdag in Utrecht (Vredenburg).

Alkmaar

Duo Novair, bestaande uit accordeoniste Miny Dekkers en basklarinettist Henri Blok), geeft zaterdag een concert in Provadja.

Amsterdam

Aan het concert van X-OR, zaterdag om 15 uur in het Stedelijk Museum, werken mee: Richard Barrett, Gillius van Bergeijk, Carl G. Beukman, David Dramm, Luc Houtkamp, Fred van Hove, Mary Oliver, Gert Jan Prins en Carl Schuurbiers. Ze voeren hun eigen muziek uit, improviseren en presenteren hun tapes met elektronische composities.

Het Concertgebouworkest o.l.v. Kent Nagano m.m.v. Patricia Schuman (sopraan) met Messiaen ('Poèmes pour Mi') en Berlioz ('Symphonie fantastique'), vanavond in de Grote Zaal.

Het Borodin Kwartet met strijkkwartetten van Mozart, Webern en Beethoven, vanavond en zaterdag in de Kleine Zaal.

De Ebony Band o.l.v. Werner Herbers m.m.v. Folke Nauta (piano) en Harry van der Kamp (bas) met Escher, Van Keulen, Stravinsky en Weill, vrijdag in de Kleine Zaal.

Het Radio Symfonie Orkest m.m.v. het Groot Omroepkoor o.l.v. Kees Bakels m.m.v. Janice Watson (sopraan) en William Dazeley (bariton) met Vaughan Williams ('A Sea Symphony'), zaterdag om 15 uur in de Grote Zaal.

Ilonka Verdurmen (presentatie), Janine Abbas (fluit), Polo de Haas (piano) en Leo van Oostrom (saxen) met het kinderconcert 'Liegbeesten', zondag om 11 uur in de Kleine zaal.

Het Concertgebouworkest o.l.v. Luís Antonio García Navarro met een 'entrée-programma': Vives ('Coro de Romanticos' uit Dona Francisquita), De Falla ('Los Vicinos', 'Danza del molinero' en 'Danza final' uit Sombrero de tres picos), Turina ('La oracion del torero'), Fauré ('Pavane') en Revueltas ('Sensemaya'), zondag om 14.15 uur in de Grote Zaal.

De Stuttgarter Philharmoniker o.l.v. Jörg-Peter Weigle met Mendelssohn (Ouverture 'Die schöne Melusine') Schumann (Celloconcert door Pieter Wispelwey) en Brahms (Vierde symfonie), maandag en woensdag in de Grote Zaal.

De Bulgaarse pianiste Marietta Petkova geeft zondag om 11.30 uur een concert in recreatiegebouw Kelbergen (Zuid-Oost). Programma: Scarlatti, Beethoven, Liszt, Rachmaninov, Chopin.

Birgit Remmert (alt) en David Kuijken (piano) met liederen van Rimsky-Korsakov, Ives, Massenet en Chadwick, dinsdag in de Kleine Zaal.

Een lunchconcert door Martin Kaaij (gitaar) en Eeva Koskinen (viool), woensdag om 12.30 uur in de Kleine Zaal.

Woensdag in de Kleine Zaal een concert door het Muir Quartet.

Het Nieuw Sinfonietta o.l.v. Peter Oundjian met Haydn (Symfonie nr 44), Tsjaikovski ('Nocturne', 'Mélodie', 'Andante cantabile' en 'Pezzo capriccioso' door cellist Dmitri Ferschtmann), Corigliano ('Voyage') en Beethoven/Mahler (Strijkkwartet in f), zaterdag om 14.15 uur in de Kleine Zaal.

In Theater Carré op 12 en 13 januari Het Nederlands Balletorkest met hoogtepunten uit beroemde 'West End-musicals'. Dit West End the Concert staat onder leiding van Martin Yates.

Zaterdag en zondag in Paradiso de dertiende editie van de Korendagen. Meer dan 140 koren uit Amsterdam en omstreken treden op van 11 uur 's morgens tot middernacht. Het repertoire varieert van smartlap tot gospel, van musical tot slavisch, van klassiek tot barbershop. Er zijn pop- en jazzkoren en kinderkoren. Elk koor mag een kwartier optreden.

Assen

Bart Schneemann (barokhobo), Lucia Swarts (barokcello) en Menno van Delft (clavecimbel) met sonates van J.S. Bach en C.P.E. Bach, zondag om 12 uur in het Drents Museum.

Den Bosch

Up There (stem, saxofoon en orgel/harmonium) met op ruimte geschreven composities van Laurillard en improvisaties, vanavond in de Synagoge.

Den Haag

Een pianorecital door Abbey Simon, vrijdag in het Koninklijk Concervatorium.

Het Residentie Orkest o.l.v. George Pehlivanian met Strauss ('Till Eulenspiegel') en Elgar (Vioolconcert door Kyoko Takezawa), vanavond om 18 uur en hetzelfde programma aangevuld met Strauss ('Tod und Verkläring'), vrijdag in de Philipszaal.

Eindhoven

Het Brabants Orkest o.l.v. Petri Sakari met Sibelius ('De zwaan van Tuonela' en Symfonie nr 5) en Brahms (Vioolconcert door Silvia Marcovici), vrijdag in het Muziekcentrum.

Middelburg

Pianoduo Tomoko Mukaiyama en Mahirako Ooi met Cage ('Three dances'), Tamura ('New work', wereldpremière), Nomura ('Namamughi-Namaghomé', wereldpremière), Tanaka ('New') en Shinohara ('Undulation', wereldpremière), zaterdag in de Kloveniersdoelen.

Rotterdam

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Philippe Herreweghe met Bach/Webern ('Fuga ricercata' uit 'Ein musikalisches Opfer'), Mozart (Vioolconcert door Sonja van Beek') en Mendelsshohn (Symfonie nr 5), vrijdag in De Doelen.

Martin Kaaij (gitaar) en Eeva Koskinen (viool) met Paganini ('Sonata concertata', 'Cantabile' en 'Sonata Maria Louisa'), Schubert ('Adagio en Rondo') en De Sarasate ('Carmen-fantasie'), zondag om 11 uur in De Doelen.

Philharmonisches Bläserquintett Berlin met kwintetten van Mozart, Reicha, Ibert en Beethoven, zondag om 14.30 uur in De Doelen.

Het Radio Kamerorkest o.l.v. Arnold Östman m.m.v. Ronald Brautigam (piano), met Pärt ('Wenn Bach Bienen gezüchtet hätte'), Vivaldi ('Concerto funebre'), C.P.E. Bach (Pianoconcert) en Mozart ('Rondo voor piano en orkest' en Symfonie nr 40), zondag in De Doelen.

Het Freiburger Barock Orchester o.l.v. Gottfried von der Goltz (viool) met Bach ('Ouverture in C', 'Concert voor viool en orkest in a' en 'Concert voor viool en orkest in E') en Goldberg (Sonate), maandag in De Doelen.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Hans Vonk met Beethoven (Symfonie nr 7) en Brahms (Vioolconcert door Dmitri Sitkovetski), woensdag in De Doelen.

Tilburg

Ensemble Walter Boeykens met Françaix ('Kwintet voor klarinet en strijkkwartet') en Messiaen ('Quator pour la fin du temps voor klarinet, viool, cello en piano'), vanavond in de Aula van de KUB.

Utrecht

Het Amerikaanse ensemble Say no More (zang, contrabas, slagwerk en elektronica), vrijdag in Theater Kikker.

Het Radio Kamerorkest o.l.v. Arnold Östman met Gade ('Ouverture Hamlet'), Schumann (Pianoconcert door David Kuijken) en Berwald (Symfonie nr 4), vanavond in Muziekcentrum Vredenburg.

Stichting Xynix (mezzosopraan, sopraan, tenor/piano) met 'De Tweeling' een komedie voor kinderen, zondag om 11 en 14 uur in Vredenburg.

The Amsterdam Wind Orchestra o.l.v. Heinz Friesen met Nagao (Symfonie), Weill ('Kleine Dreigroschenmusik'), , Gotkovsky ('Chant de la Foret') en Bernstein ('Candide Suite'), zondag om 15 uur in Vredenburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden