KLASSIEK

De Beethoven Academie olv Jan Caeyers presenteert Bruch (Eerste Vioolconcert door Emmy Verhey) en Beethoven, zondag om 11 uur in de Grote Zaal in Amsterdam....

Orkesten

Het Radio Filharmonisch Orkest olv Edo de Waart met Wagner en Zemlinsky, vanavond in Vredenburg in Utrecht.

Het Radio Kamerorkest olv Kenneth Montgomery met Mendelssohn, Liszt (De Profundis door pianist Martijn van den Hoek) en Mozart, zaterdag in Vredenburg Utrecht.

Het Brabants Orkest olv de nieuwe chef-dirigent Marc

Soustrot met Chausson, Prokofjev en Ravel, op 24 september in het Chassé Theater in Breda, op 27 september in Muziekcentrum Eindhoven.

Het Noord Nederlands Orkest olv Jacek Kaspszyk met Tsjaikovski, Prokofjev (Tweede vioolconcert door György Pauk) en Mendelssohn deze week in Leeuwarden (De Harmonie, 24 september), Groningen (De Oosterpoort, 25 en 27), Zwolle (Buitensociëteit, 26 september).

I Fiamminghi olv Rudof Werthen brengt in een reeks 'l'Art de transcription' werken van Schubert/Mahler, Bizet/Schtschedrin, Leonard/Servais, woensdag in de Philipszaal in Den Haag.

Het Residentie Orkest olv Evgenii Svetlanov met Strauss' Don Quichote, donderdag in de Philipszaal in Den Haag.

Het Neues Berliner Kammerorchester olv Michael Erxleben met Mozart (o.a. Fagotconcert door Frank Forst) en Haydn, donderdag in Muziekcentrum Eindhoven.

Kamermuziek

Vandaag en zaterdag staat de Bachzaal (Bachstraat 7) in Amsterdam in het teken van Sem Dresden en diens Amsterdamse Compositieklas. Vanavond worden werken uitgevoerd van Dresden, Van Otterloo, Smit en Wertheim. Zaterdag om 14.30 uur uitvoeringen van Dresden, Beers, Gokkes en Monnikendam.

Oude muziek

The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir olv Ton Koopman met Bachs Cantates (door de solisten Anne Grimm, Elisabeth von Magnus, Christoph Prégardien en Klaus Mertens), maandag in de Doelen in Rotterdam.

Piano

Ronald Brautigam brengt zondag werken van Mendelssohn, Raff en Schubert in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Nieuwe muziek

Duo Ostinato speelt Canto Ostinato van Simeon ten Holt, zaterdag in de Hervormde Barbarakerk in Culemborg.

Vanavond in het Korzo Theater in Den Haag een uitvoering van Vox Dei, een compositie van

Matthew Ostrowski voor vier stemmen en electronica.

In de serie '(t)huismuziek' in De IJsbreker in Amsterdam zondag om 16.30 uur Johan Faber, Maarten van der Valk, Jan Jacob Zegel, Arno Bornkamp en Thora Johanssen met composities van Van Duynhoven, Meijering en Alkema.

Orkest De Volharding brengt premières van Hans Koolmees (Sinterklaas bestaat niet), Arthur Sauer (Arcade-Space Mutants) en Toon van Ulsen tijdens de serie 'Nieuw Oogst', woensdag in De IJsbreker in Amsterdam.

Donderdag in het Gebouw voor Kunsten & Wetenschappen in Utrecht een dag rond componist Jacques Bank. Om 12.30 uur pianiste Monique Copper, om 16 uur een lezing door Jacques Bank, en om 20.15 uur ensembles olv Jurrien Sligter met Mesmerised en The Late City of Rome.

Orgel

Albert de Klerk speelt zondag om 15 uur op het onlangs gerestaureerde Maarschalkerweerdorgel in de Catharinakerk in Utrecht werken van Franck, Barraine, Martin en Mul.

Organist Peter van Dijk begeleidt zondag om 19.30 uur het Utrechts Studenten Gregoriaans Koor in het Sint-Martinuskerk in Cuijk.

En verder

In de serie 'Grote Solisten' in de Grote Zaal in Amsterdam, op 23 en 27 september een recital door Jessye Norman.

De tiendaagse rondom Valeri Gergjev in Rotterdam duurt nog tot en met 27 september. Zaterdagavond na 'Stravinsky's Piano' om 22 uur in De Doelen een extraatje: concertuitvoering van Stravinsky's eenacter Le Rossignol door de Kirov Opera. Een greep uit de rest van het programma: vanavond en zondag om 14.15 uur het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen met werken van Debussy, Prokofjev en Stravinsky. Zaterdag in de Doelen: de pianoschool van Alexander Toradze met Stravinsky, maandag met Prokofjev. Dinsdag in de Doelen Jean-Yves Thibaudet met werken van Debussy. Zondag om 19.30 uur in de Rotterdamse Schouwburg de Kirov Opera olv Gergjev met de komedie De verloving in het klooster van Pokofjev. Verder in Zaal De Unie films van Eisenstein.

De Kirov Opera brengt zaterdag olv Valeri Gergjev Glinka's opera Ruslan en Ludmila in concertvorm, in de Grote Zaal in Amsterdam.

Vanavond om 21 uur in het kader van het Rotterdamse R96-festival een multimedia-spektakel op het Beursplein. Vanaf meerdere daken zullen rappers, fanfares en koren bijdragen leveren aan dit evenement waarin het Finse Schreeuwkoor Mieskuoro Huutajat een belangrijke rol zal vervullen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden