KLASSIEK

Het Nederlands Blazers Ensemble met Stravinsky en Volans, vanavond in Almelo (Hof 88), zaterdag in Amsterdam (Kleine Zaal)...

Tournee

Het Radio Kamerorkest o.l.v. Frans Brüggen met Gluck, Kraus ('Symfonie funèbre') en Stamitz (Eerste klarinetconcert in F door Sabine Meyer), zondag om 11 uur in Amsterdam (Grote Zaal) en zondagavond in Rotterdam (de Doelen).

Het Moskous Kamer Orkest o.l.v. Constantine Orbelian met Sjostakovitsj (Concert voor piano en orkest door Karin Lechner), Prokofjev en Tsjaikovski, zondag in Breda (Chassé Theater), maandag in Rotterdam (de Doelen), woensdag in Den Haag (Philipszaal).

Het Symfonieorkest van het Sweelinck Conservatorium o.l.v. Thierry Fischer begeleidt de winnaar van het Sweelinck Concours, Natsumi Tamai, in het Vioolconcert nr 2 van Henryk Wieniawski; op het programma ook 'Le sacre du printemps' van Stravinsky, zondag in Amsterdam (Grote Zaal), maandag in Utrecht (Vredenburg), dinsdag in Enschede (Muziekcentrum).

De countertenor Michael Chance, cellist Lucia Swarts en clavecinist Siebe Henstra met Purcell, Händel en Monteverdi, maandag in Amsterdam (Kleine Zaal), dinsdag in Rotterdam-Delfshaven (Pelgrimvaderskerk).

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Bernard Haitink met Britten ('Les illuminations') en Sjostakovitsj (Vierde symfonie), vrijdag en zondag (14.15 uur) in Rotterdam (de Doelen), dinsdag in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Reizend Muziekgezelschap met Haydn, Ravel, Crumb, Dognányi, vanavond in Utrecht (Vredenburg), vrijdag in Amsterdam (Odeon); met Strauss, Beethoven, Korngold, zaterdag in Eindhoven (Muziekcentrum), 27 november in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 28 november in Utrecht (Vredenburg) en op 29 november in Amsterdam (Odeon).

Het Orkest van het Oosten o.l.v. Friedrich Haider met R. Strauss-programma m.m.v. de sopraan Charlotte Margiono, vanavond in Zwolle (Buitensociëteit), vrijdag in Enschede (Muziekcentrum).

Het Concertgebouworkest o.l.v. Evgeni Svetlanov met Rimsky-Korsakov, Rachmaninov ('Paganini-rapsodie' door Nikolai Loeganski) en Tsjaikovski (Derde suite), vanavond en vrijdag in Amsterdam (Grote Zaal), zaterdag in Enschede (Muziekcentrum).

Het Gelders Orkest o.l.v. Roberto Benzi met Prokofjev, Glière (Concert voor coloratuursopraan en orkest door Barbara Kilduff) en Tsjaikovski (Symfonie nr 6 'Pathétique'), dinsdag in Winterswijk, woensdag in Arnhem en op 29 november in Nijmegen.

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. Dick van Gasteren met Bach, Spohr (Vioolconcert in a, nr 8 door Leland Chen), Hartmann en Haydn, dinsdag in Haarlem (Concertgebouw), woensdag in Alkmaar (de Vest) en 1 december in Den Bosch (Theater aan de Parade).

Het Brabants Orkest o.l.v. Marc Soustrot met Wagner, Mendelssohn en Dvorák (Concert voor cello en orkest door Truls Mrk, dinsdag in Breda (Chassé Theater), op 29 november en 1 december in Eindhoven (Muziekcentrum).

Het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Eric Ericson met het Requiem van Daniël de Lange en werk van Monteverdi, Gesualdo, Verdi en andere Italianen, vanavond in Haarlem (Concertgebouw), vrijdag in Rotterdam (Laurenskerk), zondag in Breda (Antoniuskerk), maandag in Arnhem (Musis Sacrum), dinsdag in Alkmaar (de Vest), woensdag in Groningen (de Oosterpoort), op 29 november in Amsterdam (Beurs van Berlage).

De zangeres Emma Kirkby en luitist Antony Rooley met Lawes, Locke, Purcell, Lanier, Blow, zondag in Leeuwarden (Theater Romein), dinsdag in Den Haag (Oud-Katholieke Kerk), woensdag in Leiden (Rijksmuseum van Oudheden).

Jean-Paul Fouchécourt (hoge tenor) en Stephen Stubbs (luit) met airs de cour en luitmuziek uit de Franse barok, zaterdag in Kasteel Amerongen en zondag in Bloemendaal (Dorpskerk).

Het Accordone Ensemble met Italiaanse muziek uit de 17de eeuw, vanavond in Slot Loevestein, zondag in Amsterdam (Waalse Kerk) en maandag in Nijmegen (de Vereeniging).

The Gershwin Story door Daniël Wayenberg en The Amsterdam Saxophone Quartet, zaterdag in Baarn (De Speeldoos), zondag in Haarlem (Concertgebouw), dinsdag in Doetinchem (Amphion), woensdag in Oosterhout (De Bussel).

Amsterdam

De pianist Yoram Ish-Hurwitz geeft vanavond een recital in de Kleine Zaal. Programma: Schubert, Skrjabin, Prokofjev, Berg, Moesorgsky.

Zondag in de Kleine Zaal om 14.15 uur het kinderconcert 'ontdek de fluit en cello' m.m.v. fluitist Rien de Reede en cellist Wim Straesser.

Woensdag in de Grote Zaal om 19.30 uur het jubileumconcert van 25 jaar Pieter Alferink Artists Management t.b.v. Stichting Cliniclowns. Hoogtepunten uit het operarepertoire door Hans Peter Blochwitz, Cristina Deutekom, Charlotte Margiono, Nelly Miricioiu, Ernst Daniël Smid e.a., begeleid door Het Brabants Orkest.

Ook in de Kleine Zaal woensdag een feestelijk concert: La Passione bestaat vijf jaar en brengt liederen van Monteverdi, Caccini, Cara, Tosti en nieuw eigen werk.

Zondag om 14.15 uur in de Beurs van Berlage La Sfera Armoniosa met Monteverdi, Rovetta, Grandi, Strozzi en Cesti.

Vanavond in De IJsbreker 'Far from the East', het slotconcert van de International Composers' Workshop 1996 door de slagwerkster Sharon Huang.

In Cristofori dinsdag een Chopin-recital door de pianist Nikolaj Luganski .

De organist Bram Beekman speelt Bach, Franck, Dupré, Toebosch en improviseert, zondag om 16 uur in de Mozes en Aäronkerk.

Arnhem

In het Gemeentemuseum zondag om 12 uur het trio Suonare a Tre met Geertens, Little, Marchesi, Newland en Lazkano.

Bloemendaal

Musica ad Rhenum met Händel, De Fesch, Groneman en Machaut, zondag om 11.45 uur in het Gemeentehuis.

Den Haag

In de dr. Anton Philipszaal spelen het Nederlands Fluitorkest èn het Orchestre Français de Flûtes samen werk van Medek, Raxach, Downey, Mennesson, Rotaru en Taira. Solist is de fluitist Pierre-Yves Artaud.

Het Residentie Orkest o.l.v. Jan-Latham Koenig met Schumann (Ouverture 'Manfred') en Elgar (Celloconcert door cellist Jiang Wang), vrijdag en zaterdag in de Philipszaal.

Eindhoven

In het Muziekcentrum vanavond van 19.30 tot 20 uur een geluidssculptuur van Jacques Rémus en vanaf 20.15 uur electro-akoestische werken van Luigi Nono door het Schreck-ensemble.

Vrijdag in het Muziekcentrum Champ d'Action met werken van Saariaho, Verstockt en Schönberg; zaterdag The King's Singers.

Rotterdam

Het Anima Eterna o.l.v. Jos van Immerseel met Schubert en Mozart, maandag in de Doelen.

Dinsdag in de Doelen de Marinierskapel der Koninklijke Marine met 'Háry János Suite' van Kodály, na de pauze m.m.v. de Noorse jazzformatie The Brazz Bros.

Utrecht

Vrijdag in de Catharinakerk de organiste Marie-Andrée Morisset-Balier m.m.v. de trompettist Michel Morisset met Boyvin, Widor, Fleury, Vierne en Chausson.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden