KLASSIEK

Sinfonia Varsovia o.l.v. Yehudi Menuhin met Mozart, Brahms (Vioolconcert door Daniel Hope) en Beethoven (Symfonie nr 6), zondag in Amsterdam (Grote Zaal), maandag in Nijmegen (De Vereeniging) en woensdag in Den Haag (Philipszaal)....

Tournee

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. Andrei Boreyko met Von Weber, Dvórak (Concert voor piano en orkest door Roberto Cominato), Roussel en Walton, vanavond in Alkmaar (De Vest) en vrijdag in Haarlem (Concertgebouw).

Het Nederlands Blazers Ensemble met een instrumentale versie en een vertoning op videoscherm van Mozarts 'Don Giovanni', woensdag in Amsterdam (Kleine Zaal) en donderdag in Arnhem (Musis Sacrum).

Het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Robert King m.m.v. Pieter Affourtit en Mimi Mitchel (barokviool), Thomas Pitt (basse de violon), Fred Jacobs (theorbe) en Richard Egarr (orgel) met Purcell, Locke e.a., dinsdag in Rotterdam (De Doelen), woensdag in Den Haag (Philipszaal).

Het Reizend Muziekgezelschap met strijkoctetten van Hindemith en Schubert, vanavond in Utrecht (Vredenburg), vrijdag in Amsterdam (Kleine Zaal) en zaterdag in Enschede (Muziekcentrum).

Het Brabants Orkest o.l.v. Jaap van Zweden met Beethoven, Lalo (Celloconcert door Colin Carr) en Dvórak, vanavond in Breda (Chassé Theater) en vrijdag in Eindhoven (Muziekcentrum).

Orkest La Borea en Studium Chorale o.l.v. Eric Hermans met Haydns 'Die Jahreszeiten', vrijdag in Venlo (De Maaspoort), zaterdagavond en zondagmiddag om 15.30 uur in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

Het Kiev Staats Symfonie Orkest o.l.v. Sergei Protopopov met Verdi, Elgar (Celloconcert door Allison Eldredge) en Tsjaikovki (Symfonie nr 5), zaterdag in Leiden (Stadsgehoorzaal) en maandag in Amsterdam (Grote Zaal). Violist Jaap van Zweden verleent zijn medewerking in een een programma met duetten uit opera's, dat het Kiev Orkest zondag brengt in Zoetermeer (Stadstheater), dinsdag in Amsterdam (Grote Zaal) en woensdag in Veldhoven (Koningshof), 4 december in Utrecht (Vredenburg).

Amsterdam

Het Huelgas Ensemble o.l.v. Paul van Nevel met Marenzio, Malvezzi, Peri, Caccini, zaterdag om 15 uur in de Grote Zaal.

Een recital door pianist Mikhail Pletnev met Beethoven, Bach/Busoni en Liszt, zaterdag in de Grote Zaal.

Emmy Verhey (viool) en Carlos Moerdijk (piano/luthéal) met Poulenc, Ravel, De Falla en Kodály, zondag om 11 uur in de Kleine Zaal.

Gerda Ockers (harp) en Peter Masseurs (trompet) presenteren hun instrumenten voor een jong publiek, zondag om 14.15 uur in de Kleine Zaal.

Christoph Prégardien (tenor) en Michael Gees (piano) met Schuberts 'Schwanengesang', dinsdag in de Kleine Zaal.

Het Concertgebouworkest o.l.v. Nikolaus Harnoncourt m.m.v. Charlotte Margiono (sopraan) en Robert Holl (bariton) met een Schubert-programma, woensdag in de Grote Zaal.

Het Symfonieorkest van het Koninklijk Conservatorium o.l.v. Reinbert de Leeuw m.m.v. Manon Heyne (sopraan) met Webern, Schönberg, Berg en Kurtág, vanavond in de Beurs van Berlage.

Musica Ad Rhenum met Graun, Benda, Quantz en Janitsch, zondag om 15 uur in de Beurs van Berlage.

Op het tweede concert in de serie Elektronica Silence Fiction met werk van Ferrari en Ikeda en premières van Charles, Redolfi en Radique, vanavond in het Planetarium van Artis.

Het Daniel Speer Tromboneconsort met premières van Van Manen, Level en De Jong, vrijdag om 12.30 uur in de IJsbreker.

Het Amsterdams Gitaartrio met Hamburg, Badings, Kompter, Jurriaan Andriessen, Kruisbrink en Kox, zondag om 16.30 uur in de IJsbreker.

Den Bosch

Het Kamerkoor Nieuwe Muziek o.l.v. Huub Kerstens m.m.v. Charlotte Riedijk en Gerrie de Vries met Zuidam, Monteverdi, Gesualdo en Couperin, zondag in de Synagoge.

Breda

Een recital door violiste Liza Ferschtmann, winnares van het Oskar Back Vioolconcours m.m.v. haar moeder Mila Baslawskaja, (piano) en haar vader Dmitri Ferschtmann (cello), vrijdag in De Nieuwe Veste.

Groningen

Het Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman met een Mozart-programma, zondag om 15 uur in De Oosterpoort.

Het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Enrico Dovico m.m.v. Miranda van Kralingen (sopraan) met Franse, Duitse en Italiaanse operamuziek, woensdag in de Oosterpoort.

Den Haag

Het Residentie Orkest o.l.v. George Pehlivanian m.m.v. Barbara Hannigan (sopraan) met Scharwenka (Pianoconcert nr 4 door Stephen Hough) en Mahler (Symfonie nr 4), zaterdagavond en zondagmiddag om 14.15 uur in de Philipszaal.

Kamermuziekgezelschap Wendingen met Ravel en Van Zeeland, dinsdag in het Korzo theater.

Het Orkest van de Afdeling Oude Muziek en Historische Uitvoeringspraktijk aan het Koninklijk Conservatorium o.l.v. Philippe Herreweghe m.m.v. Naoki Ueo (fortepiano) met een Beethoven-programma op historische instrumenten, dinsdag in het Koninklijk Conservatorium.

Leiden

Vrijdag in de Pieterskerk een 'Prinses Diana Concert for Life' t.b.v. het War Trauma Foundation. Een uitvoering van het Requiem van Verdi door het Nederlands Theater Orkest, Nationaal Verdi Koor, Lynne Dawson (sopraan), Simon Edwards (tenor), Joke de Vin (mezzosopraan) en Henk Smit (bas).

Maastricht

Het Filharmonisch Orkest van Luik o.l.v. Uri Segal met Sjostakovitsj (Celloconcert door Boris Pergamenschikov) en werken van Glazunov en Sibelius, vrijdag in Theater aan het Vrijthof.

Rotterdam

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Gergjev m.m.v. Anna Netrebko met Stravinsky en Moesorgski, vanavond om 21 uur in De Doelen.

Het klarinetkwartet M3+ met Keuris en De Leeuw en een première van Clements en na de pauze Ondes de Choc met Messiaen, Murail en Campo, vanavond in Zaal de Unie.

Utrecht

Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Edo de Waart met Mozart ('Die Zauberflöte' en Pianoconcert nr 25 door Stefan Vladar) en Beethoven's Symfonie nr 7, vanavond in Muziekcentrum Vredenburg.

Het Radio Kamerokest o.l.v. Peter Eötvös m.m.v. Gerrit Boonstra (klarinet) en Hajime Konoye (fagot) met Dvórak, Strauss ('Duet-Concertino voor klarinet, fagot en strijkorkest') en Schreker, zaterdag in Vredenburg.

Het Radio Symfonie Orkest en het Groot Omroepkoor o.l.v. Eri Klas m.m.v. Peter Kelen (tenor) en Werner van Mechelen (bariton) met Kodály en Bartók, zondag om 15 uur in Vredenburg.

Tijdens het weekeinde 'Oude Muziek' in de Pieterskerk vrijdag het Oude Muziek Koor Arnhem met Sweelinck, Schütz en Brahms; zaterdag om 10 uur een workshop 'dubbelkorigheid', om 15.30 uur een lecture-recital over 'Pyramus and Thisbe', om 17 en om 22.30 uur een uitvoering van deze opera; zondag om 14 uur ensemble Helikon met Reicha, Beethoven en Mozart en om 16 uur Hortus Musicus met koorwerken van Monteverdi, Willaert en Sweelinck.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden