KLASSIEK

Het Concertgebouw Kamerorkest olv Marco Boni met Elgar, Haydn (Hoornconcert door Jacob Slagter) en Bartók, zondag om 11 uur in de Grote Zaal in Amsterdam....

Orkesten

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Gilbert Varga mmv Wim Steinmann (piccolo) met Rossini, Vivaldi en Haydn, vanavond in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven en zaterdag en zondag om 14.15 uur in de Doelen in Rotterdam. Donderdag speelt het Rotterdams Philharmonisch olv Varga en mmv de Laurenscantorij in de Doelen een ander programma: Bartók.

Het Radio Symfonie Orkest olv Kees Bakels met Beethoven, MacMillan (Veni, veni Emmanuel voor slagwerk en orkest door Evelyn Glennie), en Beethoven, zaterdag en zondag om 14.30 uur in Vredenburg in Utrecht.

Het Philharmonisch Orkest van Wroclaw olv Matthias Maurer met Lalo en Tsjaikovski (Symfonie nr 5 door Barbara Gorzynska, viool), woensdag in het Chassé Theater in Breda en donderdag in de Philipszaal in Den Haag.

Het Brabants Orkest olv Lucas Vis met Dukas, Debussy (Danse sacrée et danse profane voor harp en strijkorkest door Godelieve Schrama) en Liszt, zondag om 19.30 uur in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven.

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest olv David Porcelijn met Van Oosten, Debussy en Kokkonen, woensdag in De Vest in Alkmaar, donderdag in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven, en vrijdag 12 januari in het Concertgebouw Haarlem.

Het Orkest van het Oosten geeft een nieuwjaarsconcert met werk van Rossini, Von Weber, Strauss en anderen, donderdag in Kampen (Stadsgehoorzaal).

Het Nieuwjaarsconcert van Het Brabants Orkest, op 7 januari in het Provinciehuis in Den Bosch, staat dit jaar in het teken van 200 jaar Noord-Brabant. De Brabantse componist Louis Toebosch heeft speciaal voor dit concert een compositie geschreven: Brabants Landschap.

Het Gelders Orkest geeft olv Ernst van Tiel een nieuwjaars-wensconcert, waarvoor het publiek uit zo'n veertig werken kon kiezen. De stukken die de 'meeste stemmen' kregen worden vanavond gespeeld in Winterswijk (Cultureel Centrum) en zaterdag in Arnhem (Musis Sacrum). Op het programma: Mendelssohn, Grieg, en Sibelius. Donderdag speelt het Gelders Orkest in Doetichem (Amphion) olv Christopher Seaman werk van Handel, MacMillan en Vaughan-Williams.

Piano

Vladimir Shamo (piano) met Schubert, Beethoven en Liszt, zondag om 14.15 uur in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Nieuwe muziek

Het Asko Ensemble olv Jonathan Nott mmv Joost Prinsen (verteller) en Ellen Corver (piano) met Loevendie en Ligeti, dinsdag in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven.

Donderdag in De IJsbreker in Amsterdam het Leipziger Streichquartett met Blacher, Eisler en Dessau. Tot nu toe ongepubliceerde werken uit het Dessau-archief in historisch perspectief gezet, door musici die ook deel uitmaakten van het beroemde Gewandhaus Orchester.

Resonans presenteert zondag in Theater Bis in Den Bosch het Nieuw Ensemble met Ed Spanjaard en Theo Loevendie. Een muzikale ontdekkingreis voor jeugdige geesten èn hun ouders, tijdens welke Loevendie ondermeer vertelt over zijn fascinatie voor canons en tokkelinstrumenten. Aanvang 12.30 uur.

Het gezelschap Opera Fitzcaraldo speelt in het Veem-theater (Van Diemenstraat 410) in Amsterdam op 7 januari werk van Dirk Dekker en Kees van Zelst.

Kamermuziek

Nancy Argenta (sopraan) en Kelvin Grout (piano) met liederen van Haydn, Schubert en Chabrier, vanavond in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Het Chagall Trio met Beethoven en het Schubert Consort met Spohr, zondag om 14.15 uur in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Het Orlando Kwartet met Mozart, Kurtág en Beethoven, woensdag in Vredenburg in Utrecht.

Leden van het Residentie Orkest met Keuris, Dvórak en Brahms, woensdag in de Philipszaal in Den Haag.

Ronald Brautigam (piano), Viktor Liberman (viool) en Godfried Hoogeveen met Fauré, Schumann en Mahler, woensdag in Muziekcentrum Eindhoven.

Oude muziek

De gambaspelers Philippe Pierlot en Rainer Zipperling maken met de clavecinist Siebe Henstra een korte reis door het oude-muziekcircuit. Op hun programma staan twee grootmeesters uit het Franse gambarepertoire, Marin Marais (1656-1728) en Monsieur de Sainte-Colombe. De Parijse hofcomponist Marais en de iets oudere, in afzondering componerende en voor de nazaten wat geheimzinnige Monsieur kregen een paar jaar geleden nieuwe bekeneid door de film Tous les matins du monde. Pierlot en Zipperling zullen aantonen dat de gamba zich ook zonder deze tear jerker uitstekend staande houdt. Op 10 januari in Rotterdam (Schielandshuis), 11 januari in Utrecht (Vredenburg), 12 januari in Leeuwarden (Fries Museum) en 13 januari in Woerden (Lutherse Kerk).

Het London Baroque mmv Ingrid Seifert en Richard Gwilt (viool) en Charles Medlam (gamba) met Locke, Jenkins en Purcell, maandag in de Kleine Zaal in Amsterdam.

De Amsterdamse Bachsolisten met Bach (Die Kunst der Fuge), zondag in de Philipszaal in Den Haag.

Melvyn Tan speelt op fortepiano werken van Beethoven en Schubert, vanavond om 20 uur in de Lasonderkerk in Enschede en zaterdagavond in Vredenburg in Utrecht.

Het barokensemble The Academy of the Begynhof geeft een uitvoering van het oratorium The Messiah van Händel, olv Richard Egarr. Vanavond in de Waalse Kerk, Oudezijdsachterburgwal 157 Amsterdam om 19 uur.

En verder

Het Nederlands Blazers Ensemble olv Reinbert de Leeuw mmv Nederlands Kamerkoor met Stravinsky en Mansoerjan, woensdag in de Doelen in Rotterdam.

Het VU-Orkest speelt tijdens het traditionele nieuwjaarsconcert Brahms, Liszt en Hindemith, op 11 januari in de Oosterkerk in Hoorn en op 13 januari in het Concertgebouw in Amsterdam.

Bas van Putten, vroeger muziekcriticus van Het Parool en nu van Vrij Nederland, kreeg van De Unie in Rotterdam de gelegenheid naar eigen goeddunken een muziekavond te organiseren. Hij wijdt zijn avond op 11 januari aan Hans Kox, een in zijn ogen sterk onderschat componist. Met een tweegesprek met Kox en een aantal van zijn composities, die zullen worden uitgevoerd door de Roemeens-Nederlandse cellist Mirel Iancovici en de Amerikaanse altsaxofonist John-Edward Kelly.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.