KLASSIEK

Riccardo Chailly leidt het Concertgebouworkest in een programma met Debussy, Messiaen, Ravel (Pianoconcert in G door Jean-Yves Thibaudet) en Stravinsky, woensdag en donderdag in de Grote Zaal in Amsterdam - woensdagmiddag eerst een lunchconcert....

Orkesten

De Philharmonia Moldova olv Alexandru Lascae met Wagenaar, Brahms (Vioolconcert door Ilya Grubert), Enescu en Tsjaikovski, vanavond in Groningen (Martinihal), zaterdag in Amsterdam (Grote Zaal), zondag in de Goudse Schouwburg, dinsdag in Haarlem (Concertgebouw) en woensdag in Den Haag (Philipszaal).

Het Radio Symfonie Orkest olv Eri Klas met Lalo, Ravel (Pianoconcert in G door Michel Béroff) en Berlioz, zaterdag in Utrecht (Vredenburg).

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Claus Peter Flor met Dvorák (Vioolconcert in a door Frank Peter Zimmermann) en Franck, vanavond en zondagmiddag in Rotterdam (de Doelen). Op 19 en 20 oktober brengt het RPhO olv Sakari Oramo een wereldpremière van De Marez Oyens (Unison).

Het Residentie Orkest olv Günther Herbig met Heppener, Saint-Saëns (Pianoconcert nr 4 door Aldo Ciccolini) en Brahms, vanavond in Den Haag (Philipszaal).

Het Symphonie Orkest van Maastricht olv Vincent de Kort met Schönberg, Franck (Variations symphoniques voor piano en orkest door Cristina Ortiz) en Brahms, vanavond in Roermond en zaterdag in Maastricht.

Jaap van Zweden leidt het Orkest van het Oosten in een Mozart-programma, waarin hij zelf soleert in Vioolconcert nr 3, vanavond in Muziekcentrum Eindhoven en zondag om 12.30 uur in Almelo (Theaterhotel).

Kamermuziek

Het Sjostakovitsj Kwartet met Borodin, Sjostakovitsj en Debussy, zaterdag in Amsterdam (Kleine Zaal), dinsdag in Rotterdam (de Doelen).

Gérard van Blerk en Rian de Waal begeleiden op piano de vocalisten Ingrid Kappelle, Marion van den Akker, Henk Vonk en Henk van Heynsbergen in een Brahms-programma, zondag om 14.15 uur in de Kleine Zaal van Amsterdam.

Trio Fontenay met Beethoven, Martin en Mendelssohn, maandag en woensdag in Amsterdam (Kleine Zaal).

Klarinettiste Sabine Meyer en het Wiener Streichsextett met Mozart, Hindemith en Brahms, woensdag in Utrecht (Vredenburg) en donderdag in de Amsterdamse Kleine Zaal.

Violiste Joan Berkhemer, celliste Nadia David, pianist Frank van de Laar en anderen met pianokwartetten van Berkhemer en Brahms en een kwintet van Schmidt, donderdag in de Beurs van Berlage, Amsterdam.

Het programma 'Rondom Henriëtte Bosmans' van het Osiris Trio bestaat uit werk van Brahms, Grieg en Bosmans, woensdag in Utrecht (Vredenburg).

Oude muziek

The Amsterdam Baroque Orchestra olv Ton Koopman mmv Tini Mathot (clavecimbel) met Bach en Händel, zondagochtend in de Grote Zaal in Amsterdam.

Het Trio Passagio met De Vois, Sweelinck, Van Eyck, Havinga, zondagmiddag in de Beurs van Berlage, Amsterdam.

Het Collegium Europae olv Wieland Kuyken mmv cellist Iwan Monighetti met Corelli, Durante, Bach, Vivaldi, vanavond in de Geertekerk in Utrecht.

De Amsterdamse Bach Solisten met Locatelli en Corelli, zaterdag in Utrecht (Geertekerk) en zondag in Amsterdam (Waalse Kerk).

Piano

Zondagmiddag geeft Peter Jablonski een pianorecital in de Beurs van Berlage, Amsterdam (Haydn, Grieg, Chopin, Liszt).

Wibi Soerjadi speelt Brahms, Ravel, Schubert, Liszt, Chopin, zaterdag in de Rotterdamse Doelen.

Zondagmorgen speelt Yoram-Ish Hurwitz pianowerk van Schubert en Moesorgski in de Doelen in Rotterdam.

Aldo Ciccolini brengt Fauré, Franck en Chabrier, zondagmiddag in Den Haag (Philipszaal).

Nieuwe muziek

Het Radio Kamerorkest olv Peter Eötvös mmv Lieuwe Visser en Ellen Corver (piano) met Furrer, Ligeti en Andriessen, vanavond in Utrecht (Vredenburg).

Het Festival Nieuwe Muziek in Zeeland begon gisteren met de Oresteia door Hollandia in de Grote Kerk in Veere. Ook vanavond, zaterdag en zondag (rechtstreekse tv-uitzending door NPS) zijn er voorstellingen. Zaterdag in het Stadhuis in Middelburg om 15 uur Percussive Rotterdam met werk van Xenakis en Takemitsu; zondag geeft Xenakis om 11 uur een lezing in de Grote Kerk in Veere. In de Kloveniersdoelen in Middelburg zondag de pianiste Jung Hee Shin, dinsdag de cellist François Salque en de sopraan Frances Lynch, woensdag Geoffrey Madge, donderdag Guido Arbonelli (basklarinet) en Fernando Grillo (contrabas).

Het eerste Rumori-concert van dit seizoen bestaat uit een film van Harry Partch, Empfindungen van Bach door Menno van Delft (clavichord), Jaap Blonk met klankdichten, Ron Ford met werk van Cage en Poème électronique van Varèse, zondag in Amsterdam (Frascati) en dinsdag in Leeuwarden (Theater Romein).

Peter van Bergen, Boudewijn Tarenskeen, Calliope Tsoupaki en David Dramm componeerden ieder een akte van het libretto De hand van de meester van Erik-Ward Geelings. Uitgevoerd door Romain Bischof (bariton), Ilse van Kasteelen (sopraan) en instrumentalisten, maandag in De IJsbreker, Amsterdam.

In De IJsbreker in Amsterdam 'De Suite Muziekweek' met muziek uit de Baltische staten. Openingsconcert donderdag door het pianoduo Jeroen en Maarten van Veen.

En verder

De Ebony Band olv Werner Herbers mmv de sopraan Ingrid Kappelle en cellist Daniel Esser met Koffler, Kahn, De Mericanto, Brand en Baaren, zondag in Amsterdam (Kleine Zaal).

Vanwege de herfstvakantie: donderdagmiddag in de Kleine Zaal in Amsterdam kinderconcerten met Theo Loevendie, Lieuwe Visser en het Asko Ensemble.

Het Symphonieorkest Koninklijk Conservatorium olv Ed Spanjaard met Wagner, Chausson (Poème voor viool en orkest door Ilona Sie Dhian Ho) en Strauss vanavond in Amsterdam (Beurs van Berlage).

Het Nederlands Blazersensemble mmv Peter Donohoe (piano) met Stravinsky en premières van Kevin Volans en Volans' bewerking van L'isle joyeuse van Debussy, woensdag in Rotterdam (de Doelen), donderdag in Amsterdam (Paradiso).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden