KLASSIEK

Het Koninklijk Concertgebouworkest en de sopraan Vesselina Kasarova olv Nikolaus Harnoncourt met Strauss, Berg en Brahms vanavond en zaterdag in de Grote Zaal in Amsterdam....

Orkesten

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, wegens ziekte van dirigent Claus Peter Flor olv Christopher Seaman, vanavond met Brahms (Vioolconcert, symfonie nr. 4 door Ilya Grubert wegens ziekte van Kyung Wha Chung) in De Doelen in Rotterdam. Zondag om 11 uur met Mendelssohn en Brahms in de Grote Zaal in Amsterdam, donderdag met Mendelssohn en Sjostakovitsj in Vredenburg in Utrecht.

Het Radio Kamerorkest olv Peter Eötvös met Hindemith, Finzi (Klarinetconcert door Wolfgang Meyer) en Stravinsky vanavond in Vredenburg in Utrecht.

Wiener Kammerorchester olv George Pehlivanian met Haydn (Vioolconcert in G door Marieke Blankestijn) en Mozart's Symfonie nr. 40 zondag om 11 uur in Vredenburg in Utrecht, maandag in De Doelen in Rotterdam.

Radio Symfonie Orkest olv Kees Bakels met Casella, Valentin Zhuk (viool) en Niek van Oosterum (piano) met Casella, Dallapiccola en Respighi zondag om 14 uur in Vredenburg in Utrecht.

In de Haagse Philipszaal vanavond en zaterdag het Residentie Orkest olv Jean Bernard Pommier met Mozart en Haydn, op 25 en 26 januari olv Paavo Järvi met Nielsen, Prokofjev (Pianoconcert nr 3 door Peter Donohoe) en Sibelius.

Het Brabants Orkest olv Lawrence Renes met Berlioz en Tsjaikovski (Rococo-variaties door cellist Boris Pergamenschikov) vanavond en zondag (matinee) in Muziekcentrum Eindhoven, dinsdag in Tilburg, op 26 januari in Haarlem, op 28 januari in Den Bosch.

Het Noord Nederlands Orkest olv Nicholas Kraemer met Vivaldi, Cherubini (Ouverture Lodoiska door Ernst Kovacic) en Mozart op 24 (Groningen), 25 (Meppel) en 26 (Assen) januari.

Het Gelders Orkest en de solisten Bram Kreeftmeijer, Oscar Ramspek, Ab Weegenaar en Stefan Blonk olv Marcello Viotti met Boccherini, Mozart en Chausson vanavond in Arnhem (Musis Sacrum) en zondag om 14.15 uur in Nijmegen (De Vereeniging). Het Gelders Orkest speelt olv Martin Sieghart Sjostakovitsj en Brahms (Pianoconcert nr 1 in d door Enrico Pace) op 24 januari in Musis Sacrum, op 25 januari in De Agnietenhof (Tiel) en op 26 januari in De Vereeniging.

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest olv Jun'Ichi Hirokami met Beethoven, Mozart en Toyama (Concert voor viool en orkest door Kotaro Ishikawa) dinsdag in Haarlem (Concertgebouw), woensdag in Alkmaar (De Vest).

Violist Jaap van Zweden leidt het Orkest van het Oosten in een programma met Mendelssohn en Locatelli (Vioolconcert nr 1) vanavond in Enschede, zaterdag in Leiden.

Nieuwe muziek

Het Schönberg & Asko Ensemble en de sopraan Rosemary Hardy olv Reinbert de Leeuw met Reich, Andriessen en Knussen zaterdag in de Grote Zaal in Amsterdam, zondag in de Rotterdamse Doelen, maandag in Vredenburg in Utrecht.

Nieuwe werken van componist/

altviolist Maurice Horsthuis zondag om 16.30 uur in De IJsbreker in Amsterdam.

Vanavond in De Utrechtse School de première van All lit up van en door David Dramm. Verder met Robert Poss, Wim Konink en Marcel Andriessen.

Oude muziek

Combattimento Consort Amsterdam met Telemann, Haydn en Couperin zondag om 14.15 uur in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir olv Ton Koopman met Bach's Cantates zaterdag in Vredenburg in Utrecht. Solisten: Barbara Schlick, Elisabeth von Magnus, Paul Agnew en Klaus Mertens.

Het Freiburger Barockorchester en de tenor Christoph Prégardien olv Gottfried von der Goltz met een Bach- en Mozartprogramma zondag om 11 uur in Vredenburg Utrecht, maandag in de Rotterdamse Doelen.

Het Trio Passaggio vertolkt werken van Cesare, Kindermann en Tunder vanavond in de Pelsterkerk in Groningen.

Ensemble 415 brengt werken van Boccherini en Schubert woensdag in Zwolle (Odeon), donderdag in Westzaan (Zuidervermaning).

Kamermuziek

In de serie 'masterclasses' Menahem Pressler van het Beaux Arts Trio met pianotrio's zaterdag om 10.30 uur in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Het Orpheus Kwartet met Mozart, Schulhoff en Brahms zaterdag in Amsterdam (Kleine Zaal).

In de serie 'Het strijkkwartet 1920-1995' maandag in de Kleine Zaal in Amsterdam het Arditti Kwartet met Maderna, Takemitsu en Scelsi.

Op het 'Vriendenpodium' in de Kleine Zaal in Amsterdam dinsdag de mezzosopraan Tannie Willemstijn en pianist Danièle Dechenne met Arenski, Sjostakovitsj en Prokofjev.

Pianist Leo van Doeselaar begeleidt de sopraan Claron McFadden zondag in Vredenburg in Utrecht met Rorem, Barber, Berstein en Rodgers.

Het Prazák Kwartet en het Fodor Kwintet met een Martinu- en Janácekprogramma woensdag in Vredenburg in Utrecht, donderdag in De Doelen in Rotterdam.

Zondagmiddag in De Doelen in Rotterdam het Orlando Kwartet met Haydn, Sjostakovitsj en Mozart.

De sopraan Roberta Alexander vertolkt, begeleid door pianist Tan Crone, liederen van Ives, Liszt en Brahms dinsdag in Muziekcentrum Eindhoven.

Zondag in een serie concerten rond fluitiste Abbie de Quant in de Kleine Zaal in Amsterdam Het Amsterdams Harpkwintet met Reger, Tournier en Roussel.

Celliste Quirine Viersen en pianist Ivo Janssen brengen dinsdag in De Oosterpoort in Groningen werken van Beethoven, Chopin en Sjostakovitsj.

Piano

Pianorecital door Emanuel Ax met Copland, Ravel en Liszt zondag in de Grote Zaal in Amsterdam.

Woensdag in Muziekcentrum Eindhoven een pianorecital door Hélène Grimaud. Programma: Bach en Brahms.

En verder

Jubileumconcert door de Hoofdstad Operette olv Walter Althammer met aria's en duetten van Strauss, Lehár en Offenbach zondag om 14.15 uur in de Grote Zaal in Amsterdam.

Het Nederlands Studenten Orkest en saxofonist Roy Hovens olv Nicolette Fraillon met Bernstein, Van Beurden en Berlioz vanavond in Middelburg, zaterdag in Arnhem, zondag in Maastricht, maandag in Enschede, dinsdag in de Grote Zaal in Amsterdam.

Het Nederlands Kamerkoor en de bariton Jelle Draijer olv Reinbert de Leeuw met Stravinsky, Via crusis van Liszt en Scelsi woensdag in Amsterdam (Grote Zaal).

Zondag om 16 uur in de Singelkerk in Amsterdam een 'verrassingsconcert' door een illuster gezelschap van onder anderen Maarten 't Hart, Willem Breuker Polo de Haas en de Ebony Band.

Dick Bor, Polo de Haas, Taco Kooistra, Guido Nielsen en Leo van Oostrom verzorgen een familieconcert zondag in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden