KLASSIEK

Het Radio Kamerorkest o.l.v. Ton Koopman met Rameau, Devienne (Zevende fluitconcert door Jacques Zoon) en Haydns Symfonie nr 85, zondag om 11 uur in Amsterdam (Grote Zaal), zaterdag in Utrecht (Vredenburg)....

Tournee

Het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Stephen Layton met Holmboe, Vaughan Williams, Britten, Kodály, Escher en Messiaen, dinsdag in Arnhem (Musis Sacrum), 24 september in Haarlem (Concertgebouw), 25 september in Utrecht (Pieterskerk), 26 september in Amsterdam (Beurs van Berlage) en 27 september in Breda (Antoniuskerk).

Onder leiding van George Pehlivanian begeleidt het Residentie Orkest de Amerikaanse bas-bariton Simon Estes in een aantal fragmenten uit Wagner-opera's, vrijdag in Den Haag (Philipszaal) en zaterdag in Koewacht (R.K. Kerk).

Het Brabants Orkest o.l.v. Roberto Benzi m.m.v. Philips' Philharmonisch Koor en solisten met Liszt en Casella ('Missa Solemnis Pro Pace'), vrijdag in Eindhoven (Muziekcentrum) en zaterdag in Tilburg (Concertzaal).

Het Gelders Orkest o.l.v. Lawrence Renes met een Mozart-programma, waaronder het Derde vioolconcert (door Nikolaj Znaider), vrijdagavond en zondagmiddag in Arnhem (Musis Sacrum), zaterdag in Nijmegen (De Vereeniging).

Amsterdam

Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Edo de Waart met Diepenbrock, Mahler (liederen uit 'Des Knaben Wunderhorn' door de mezzosopraan Anne Gjevang) en Zemlinsky, vrijdag in de Grote Zaal.

De Uruguayaanse pianiste Jessie De Bellis met Estévez, Villa Lobos, Ginastera e.a., vrijdag in de Kleine Zaal.

Zaterdag om 15 uur in de Grote Zaal het Raphael Ensemble met strijkkwintetten van Bruckner en Brahms.

In de Grote Zaal dinsdag een optreden van de Franse zanger Gilbert Bécaud, een benefiet t.b.v. leukemiebestrijding.

In De IJsbreker zaterdag 'Looking Ears', een programma met werk van de onlangs overleden Ton Bruynèl door Harry Sparnaay, Harrie Starreveld, Polo de Haas e.a.

NoiseGate-M6 is een installatie van Granular Synthesis, waarin de mens 'gevangen in een net van visuele en akoestische structuren, volledig van zichzelf vervreemd raakt'. Van 18 september t/m 11 oktober in het Stedelijk Museum.

De celliste Isabella Lediakova speelt, begeleid door Jaap Brackman op piano, werk van o.a. Brahms, Fauré, Sjostakovitsj, vrijdag in de Engelse Kerk.

Het Centrum voor Elektronische Muziek organiseert de concertserie Café Sonore, een podium voor componisten van elektronische muziek. Elke derde maandag van de maand in het café van Het Veem (Diemenstraat 410), te beginnen op 21 september.

In de Boekmanzaal van het Stadhuis dinsdag om 12.30 uur een gratis lunchconcert door de violist Robert Cekov en pianist Mark van der Feen (De Falla e.a.).

Culemborg

Een uitvoering van Incantatie IV van Simeon ten Holt door de pianisten Van Veen & Van Veen en Tamara Rumiantsev, zaterdag in de Barbarakerk.

Den Haag

De violisten Herman Krebbers en Theo Olof vieren hun 65-jarige vriendschap met een concert, zaterdag in de Philipszaal. Ze worden begeleid door Musica Ducis en bijgestaan door twee leerlingen, Dmitri Makhtin en Catherine Leonard.

Doorn

Muziekgalerie Doorn is een kamermuziekfestival in de Maartenskerk, met concerten vanavond (Mendelssohn), vrijdag (Schubertiade), zaterdag (Bach) en zondag (Bachcantate tijdens kerkdienst om 10 uur). Met medewerking van Jean Jacques Kantorow, Thomas Demenga, Hans Roelofsen, Martha Argerich e.a.

Leeuwarden

Drie solisten van het Noord Nederlands Orkest, een hoboïst, een klarinettist en een fagottist, spelen Mozart, Beethoven, Ibert en Fahrbach, zondag om 15 uur in het Fries Museum.

Nijmegen

Zaterdag in de Stevenskerk de finale van het orgelconcours.

Rotterdam

In het Gergjev Festival in de Doelen vanavond de sopraan Valeria Stenkina (Sibelius, Messiaen, Sjostakovitsj); vrijdag het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Gergjev met Mozart, Strauss, Berlioz; zaterdagmiddag het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest m.m.v. Loes Luca met Amos' Verhaal van de tinnen soldaatjes en het Jeugdorkest Rotterdams Conservatorium m.m.v. Frank Groothof met De wraak van Poseidon; zondag onder meer vier strijkkwartetten uit het RPhO ('s middags) met Van Bree, Janacek en Mendelssohn en Moscow Soloists o.l.v. Joeri Basjmet ('s avonds) met Britten, Schubert/Mahler; maandag het RPhO o.l.v. Gergjev m.m.v. Alfred Brendel (Derde pianoconcert van Beethoven); dinsdag de pianist Alexander Slobodjanik met Chopin-programma en woensdag het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Jurjen Hempel met Monteverdi, Messiaen, Mahler. Bovendien zijn er in de Doelen dagelijks gratis lunchconcerten. In de Schouwburg leidt Gergjev het Radio Philharmonisch Orkest bij uitvoeringen van Manon Lescaut door de Nationale Reisopera (19, 22, 25 en 28 september). In De Unie op 18, 19 en 20 september acteur Joop Keesmaat met teksten van Vergilius, bij muziek van Purcell.

Tilburg

De Russische violist Joeri Basjmet en de Moscow Soloists met Bartók, Britten en Schubert/Mahler ('Der Tod und das Mädchen'), vrijdag in de Aula van de KUB.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden