KLASSIEK

Het Gelders Orkest o.l.v. Christopher Lyndon-Gee met Panufnik, 'Das musikalische Opfer' van Bach en een wereldpremière van Jacob ter Veldhuis, 'Goldrush Concerto', geschreven voor het Safri slagwerkduo....

Tournee

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. David Porcelijn en het Nederlands Theater Koor met de dramatische symfonie Roméo et Juliette van Berlioz, zaterdag in Alkmaar (De Vest) en dinsdag in Haarlem (Concertgebouw).

Amsterdam

Het Nederlands Philharmonisch Orkest en Toonkunstkoor Amsterdam o.l.v. Harmut Haenchen m.m.v. de sopraan Christine Schaefer en de bariton Jan-Hendrik Rootering met werken van Schubert en Brahms' 'Ein deutsches Requiem', vrijdag, zaterdag en dinsdag in de Grote Zaal.

Zondag om 11 uur in de Grote Zaal Il Seminario Musicale o.l.v. Gérard Lesne met Händel, Purcell en Scarlatti.

Een Schubert-recital door de mezzosopraan Xenia Meijer, de bas Hubert Claessens en Hans Eijsackers, zondag om 14.15 uur in de Kleine Zaal.

Dinsdag in de Kleine Zaal begeleidt de pianiste Klára Würtz de celliste Nora Kosztolanyi onder meer in Beethovens derde sonate.

Het Concertgebouworkest, niet o.l.v. Chailly, maar van David Atherton en het Koor van de Nederlandse Opera met Honegger ('Le chant de Nigamon'), Martin ('Petite symphonie concertante') en Franck ('Psyché'), op 10 en 11 september in de Grote Zaal. Solisten zijn de pianist Jean-Yves Thibaudet en de klavecinist Siebe Henstra.

In het kader van de Internationale Gaudeamus Muziekweek in de Beurs van Berlage vrijdag het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Jac van Steen met Puumala, Landers, Padding, Sawer; zaterdag het Radio Kamer Orkest o.l.v. Peter Eötvös met Butcher, Glover, Kim, Profos en Vassena.

Vanavond in De IJsbreker het Gaudeamus Ensemble o.l.v. Huub Kerstens m.m.v. de pianiste Tomoko Mukaiyama, de sopraan Guyette Delgorge e.a.; zondag om 15 uur in De IJsbreker de uitreiking van de Gaudeamusprijs en een concert door het Cikada Ensemble.

In de Westerkerk vrijdag een orgelconcert door Jos van der Kooy (Sweelinck, Buxtehude, Bach, Messiaen, Martin).

Den Bosch

Vandaag en vrijdag, 's middags en 's avonds, in Theater aan de Parade masterclasses door de sopraan Renata Scotto. Zondag 'kroonconcert' door Het Brabants Orkest o.l.v. Ed Spanjaard.

Goes

Met een uitvoering van Brahms Ein deutsches Requiem door het Zeeuws Orkest en Zeeuws Philharmonisch Koor o.l.v. Lucas Vis worden de Zeeland Nazomer Festivals geopend. Vanavond en zaterdag in de Grote Kerk.

Haarlem

In de Grote of Bavokerk geeft Jos van der Kooy zowel vandaag om 15 uur als dinsdagavond een orgelconcert.

Heeswijk

In de Abdij zondag om 16 uur een orgelconcert door Jean-Christophe Geiser (Bach, Alain, Martin).

Katwijk aan Zee

Ben van Oosten speelt vrijdag op het orgel van de Nieuwe Kerk de 'Vierne-cyclus 1997'.

Rotterdam

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Viktor Liberman met Von Weber (Ouverture 'Oberon'), Tsjaikovski (Vioolconcert door Marco Rizzi) en Dvorák (Symfonie nr 9, 'Uit de nieuwe wereld'), vrijdagavond en zondagmiddag in de Doelen.

Utrecht

Nog tot en met 7 september het Festival Oude Muziek: vandaag onder meer Bart van Oort op fortepiano, om 17.45 uur in Ottone; Amsterdam Loeki Stardust Quartet om 17.45 uur in de Geertekerk; het Concerto Köln om 20 uur in Vredenburg en een uitvoering van Amore doppio van Bononcini door de Lautten Compagney, om 20 uur in de Stadsschouwburg. Vrijdag om 17.45 uur in de Geertekerk 'Ars Nova' van Landini door Micrologus; in Vredenburg om 20 uur Cappella della Pietà de'Turchini; om 20 uur in de Stadsschouwburg Il trionfo di Camilla van Bononcini door La Borea o.l.v. Jos van Veldhoven; om 22.45 uur in Ottone Arthur Schoonderwoerd op fortepiano. Zaterdag van 10 tot 17 uur de traditionele Oude Muziek Markt, 's avonds onder meer Stanley Hoogland op fortepiano, om 17.45 uur in de Geertekerk; Cappella Pratensis met Gregoriaanse gezangen, om 17.45 uur in de Pieterskerk en om 20 uur in de Stadsschouwburg nog eenmaal een uitvoering van Il trionfo di Camilla van Bononcini.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden