KLASSIEK

Rodolfo Parada Lillo (bariton), Jacqueline Castro Ravelo (alt) m.m.v. Buena Compañia (vijftig koorleden en musici van Nederandse, Griekse en Latijns-Amerikaanse afkomst) o.l.v....

Tournee

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. Gabriël Chmura met Wagenaar (Ouverture 'Amphitrion'), Beethoven (Vioolconcert in D door Kristóf Barati), Vasks ('Musica Dolorosa') en Mahler ('Totenfeier'), dinsdag in Haarlem (Concertgebouw) en 17 september in Alkmaar (De Vest).

Amsterdam

De Gaudeamus Muziekweek duurt nog t/m zondag. Met vanavond in de Beurs van Berlage het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Jac van Steen met Mackey ('Lost and Found'), Natsuda ('Megalithic Waves'), Chin (Pianoconcert nr. 1), Van Rossum

('... als een zin') en Matthews ('Chaconne'); vrijdag in Paradiso Ensemble Köln o.l.v. Robert HP Platz met Yeznikian ('... une figuration envisagée avec sa déchirure'), Barret ('Trawl'), Hosokawa ('Slow dance'), Platz ('dense/Echo I'), Bermel ('Continental Divide') en De Raff ('Contradictie' door fluitist Raymond Honing); zaterdag om 15 uur in het Stedelijk Museum het Slagwerksextet m.m.v. Anneke de Man (klavecimbel) met Osborn ('Interregna') en Ter Veldhuis ('De zuchten van Rameau'); zaterdag om 20.30 uuur in De IJsbreker Ensemble Télémaque o.l.v. Raoul Lay m.m.v. Corrado Canoncici (contrabas) en Nathalie Negro (piano) met Grasso ('Hexagon'), Schlünz ('Aequi-Noctum'), Vassena ('Correzione III'), Macchi ('Concerto') en Lay ('Et le Soleil aussi'); zondag om 15 uur in de IJsbreker uitreiking Gaudeamus Prijs 1998 en Ensemble Köln o.l.v. Robert HP Platz met Schmitt ('angakok'), Müller ('Seismos') en m.m.v. Mats Scheidegger (gitaar) met Hayden ('Axe(s)').

Het Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly met De Falla (Suite uit 'El sombrero de tres picos') en Rachmaninov (Tweede symfonie), donderdag en vrijdag in de Grote Zaal.

Pianisten Jan van Duijvendijk, Tooske Hinloopen, Louise van de Sande Bakhuyzen, Joost Vandermeent en Roderic van Voorst tot Voorst m.m.v. verteller Emile van Brakel met Bach (Partita nr. 1), Chopin (Ballade nr. 1 en 3), Poulenc ('L'histoire de Babar') en Rachmaninov (Preludes 9, 10, 12 en 13 en Tweede sonate), vrijdag in de Kleine Zaal.

Het Radio Filharmonisch Orkest m.m.v. het Groot Omroepkoor o.l.v. Edo de Waart met R. Strauss' opera 'Der Rosenkavalier', zaterdag om 14 uur in de Grote Zaal.

Het Orkest van het Oosten o.l.v. Jaap van Zweden met Liszt (Eerste pianoconcert door Sebastián Forster) en Tsjaikovski (Vijfde symfonie), zondag om 11 uur in de Grote Zaal.

Cellist Pieter Wispelwey met suites van Bach, zondag om 11 en 14.15 uur in de Kleine Zaal.

Ivo Janssen (piano) en Arno Bornkamp (saxofoon) met sonates van Franck en Denisov en 'Seven Neo-Neo's' van Franck, dinsdag in de Kleine Zaal.

Een pianorecital door Eliane Rodrigues, zondag om 15 uur in de Beurs van Berlage.

Yoshiko Ieki (klavecimbel) met L. en F. Couperin en Bach, vrijdag in de Engelse Kerk.

Jos van der Kooy (hoofdorgel) en Hilda Wiarda (koororgel) met Widor, Sweelinck, Bach, Mathias, Weggelaar en Reger, vrijdag in de Westerkerk.

Een lunchconcert door Henriëtte de Groot (sopraan) en David Bollen (piano) met liederen van Mozart, Leoncavalla, Puccini en Strauss dinsdag om 12.30 uur in het Stadhuis/Muziektheater.

Sylvia Traey (piano) met een Schumann-programma, zondag om 14.30 uur in Cristofori.

Bettina Strübel (orgel) en Michael Lohmann (saxofoon) met o.a. Bach en Guilmant, vrijdag om 15 uur in de Mozes en Aäronkerk.

Een theaterorgelconcert door Janet Dowsett in Tuschinski, zaterdag om 10 uur.

Den Haag

Het Residentie Orkest o.l.v. Evgeni Svetlanov met Rachmaninov (Pianoconcert door Nikolaj Luganski) en Svetlanov (Symfonie nr. 1), vrijdag en zaterdag in de Philipszaal.

Het Residentie Orkest o.l.v. George Pehlivanian met Dvórak (Celloconcert door Boris Pergamenschikow) en Schumann (Symfonie 'Rheinische'), dinsdag in de Philipszaal.

Orkest Musica Ducis o.l.v. Alexandru Lascae m.m.v. Lieuwe Visser (bas), Monique Krüs (sopraan), Ellen Schuring (sopraan) en Harald Quaaden (tenor) met Mozarts 'Der Schauspieldirektor', zondag in de Philipszaal.

Ensemble Wendingen (Josje ter Haar viool, Hans Woudenberg violoncello en Marja Bon piano) met Leibowitz (Drie Intermezzi), Apostel (Sonate voor cello en piano ), Spinner (Pianotrio), Eisler (Duo voor viool en cello) en Schönberg ('Verklärte nacht'), zondag om 14.15 uur in de Nieuwe Kerk.

Het Philips Symfonie Orkest, aangevuld tot 170 orkestleden samen met 600 koorleden o.l.v. Jules van Hessen brengen Berlioz' 'Grande messe des Morts', zaterdag om 14.30 en om 20.15 uur in het Atrium.

Doetinchem

Het Gelders Orkest o.l.v. Lawrence Renes met Mozart ('Ouverture don Giovanni', Vioolconcert door Nikolaj Znaider en Symfonie nr. 39), woensdag in Doetinchem (Amphion).

Dordrecht

Tijdens het Belcanto Festival dat nog t/m maandag duurt, vanavond in De Stijlkamer het concert 'Nicola Vaccai - Maestro del Metodo' en zaterdag om 12 uur in Hotel Bellevue brunch-concert 'Concerto Addio'.

Haarlem

Een orgelrecital door Jos van der Kooy, vanavond en dinsdag in de Grote of St.Bavokerk.

Nijmegen

Het 'Orgelconcours Nijmegen' begint woensdag en loopt t/m 19 september. Woensdag het openingsconcert door organiste Jetty Podt m.m.v. het Oude Muziekkoor o.l.v. Daniel Reuss in de Stevenskerk.

Rotterdam

In het kader van 'September in Rotterdam' vrijdag- en zaterdagavond en zondag om 14.30 uur in theater Lantaren/Venster de Nederlandse première van Winzig/kleintjes van Tsangaris. Deze muziektheatervoorstelling bestaat uit negen miniaturen op verschillende plaatsen in het gebouw.

Utrecht

Een orgelconcert door Rob van der Hilst, zaterdag in de Leeuwenberghkerk.

Een optreden t.g.v. de Opening van het Cultureel Seizoen door Koperensemble Tell-Brass, Amsterdams Pianokwintet, Cobla 'La Principal d'Amsterdam' en Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Frans Brüggen m.m.v. Cyndia Sieden (sopraan), om 11.30 uur in Vredenburg.

Het Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Frans Brüggen met Rameau ('Nais' suite), Mozart (Concertaria's door sopraan Cyndia Sieden) en Mendelssohn (Vioolconcert door Thomas Zehetmair), zaterdag in Vredenburg. Zondag om 11 uur dit programma zonder de aria's.

Zwolle

Nog t/m zaterdag het Internationaal Gitaarfestival in Odeon. Vanavond Michael Tröster m.m.v. het Meander kwartet en zaterdag cursisten m.m.v. het Meanderkwartet. Masterclasses 'Musiceren met strijkkwartet' vandaag om 9.30 uur door Alan Thomas, vrijdag om 13.30 uur door Annette Kruisbrink; en zaterdag om 9.30 uur door Pieter van der Staak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden