Klassieke universiteiten zoeken erkenning

De bijzondere positie van de klassieke universiteiten moet beter tot haar recht komen. Daarom moeten universiteiten niet gelijk worden behandeld, zoals de overheid tot nu toe te veel heeft gedaan....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dat schrijven de vier grote, klassieke universiteiten (Amsterdam, Groningen, Leiden en Utrecht) in een notitie die ze gisteren naar minister Ritzen van Onderwijs hebben gestuurd. In de notitie onderstrepen de klassieke universiteiten dat de veelheid aan opleidingen (gemiddeld 78, de specialistische universiteiten hebben er gemiddeld vijftig minder) en de verantwoordelijkheid voor unieke collecties onder druk staan door de bezuinigingen op het hoger onderwijs.

Volgens initiatiefnemer J. Veldhuis, collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht, is het 'appèl' geen pleidooi voor meer geld. 'Wel moeten we af van het idee dat er bij de grote universiteiten altijd wel wat te halen is ten voordele van de kleine, specialistische universiteiten.'

Klassieke universiteiten nemen zo goed als alle tekorten voor de wachtgelden (uitkeringen na ontslag) voor hun rekening. Zij hebben relatief de meeste promovendi in dienst, die na hun promotie veelal wachtgeld krijgen. Ook staan sommige klassieke faculteiten, zoals de letteren, onder druk vanwege teruglopende studentenaantallen. Volgens Veldhuis zijn de funderende en geesteswetenschappen 'in het gedrang gekomen' en dus 'in gevaar'.

De vier universiteiten beklemtonen dat ze door de bezuinigingsoperaties in de jaren tachtig al onevenredig zwaar zijn getroffen. Veel opleidingen zijn toen opgeheven.

De klassieke universiteiten schrijven dat juist hun breedheid van 'strategisch belang is voor wetenschap en samenleving'. Volgens hen is wetenschap de ruggegraat van de kennisintensieve samenleving. Dat vereist onder andere de instandhouding en creatie van 'zeer uiteenlopende specialisaties'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden