Klassieke romans komen hier tot leven

Het is weer Boekenweek, dus trekken auteurs tot en met 24 maart langs Nederlandse bibliotheken en boekwinkels voor signeersessies en lezingen. Waar kunnen boekenliefhebbers daarna heen?

1. Edinburgh Schotland

Boekengekken weten allang dat de Schotse hoofdstad het walhalla van de literatuur is. Auld Reekie (Oude Rokerd), zoals de inwoners Edinburgh liefkozend noemen, diende als inspiratiebron voor honderden romans. Bovendien grossiert de stad in bijzondere schrijf- en leesplekken zoals de Scottish Poetry Library of het Scottish Storytelling Centre. Wat te denken van het Writers' Museum? Verscholen in een zijstraatje van de Royal Mile worden de werken van Robert Burns, Sir Walter Scott en Robert Louis Stevenson tot leven gebracht. En dan zijn er nog de populaire wandelingen in de voetsporen van Inspecteur Rebus van Ian Rankin en langs de plekken uit Irvine Welshs verfilmde bestseller Trainspotting.


2. Dublin Ierland

Het zijn niet de minste schrijvers en dichters die er werden geboren: George Bernard Shaw, Bram Stoker, Oscar Wilde en natuurlijk James Joyce. Zijn meesterwerk Ulysses, door velen beschouwd als een van de belangrijkste boeken van de 20ste eeuw, speelt zich af in de Ierse hoofdstad en is de reden waarom tienduizenden Dublinners en toeristen elke 16 juni Bloomsday vieren. Het is de enige dag uit het leven van Leopold Bloom die Joyce in zijn vuistdikke boek beschrijft. Een toneelstuk bekijk je in Dublin het best in het Abbey Theatre, 110 jaar geleden opgericht door Nobelprijswinnaar en dichter W.B. Yeats. Wat je er ook niet kunt laten: een bezoek brengen aan het Trinity College, waar in de Old Library het beroemde, door Keltische monniken geschreven, Book of Kells is te bewonderen.


3. Aracataca/Macondo Colombia

'Welkom in de magische wereld van Macondo', staat er op een bord buiten het Colombiaanse stadje Aracataca. Macondo is het gehucht uit de novelle Afval en dorre bladeren van de Colombiaanse Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez, maar vooral uit diens meesterwerk Honderd jaar eenzaamheid. En zoals altijd in het werk van 'Gabo' zijn de werkelijkheid en het bovennatuurlijke met elkaar verweven. Het verklaart waarom de inwoners van Aracataca in 2006 een (mislukt) referendum hielden om het stadje om te dopen in Macondo. Alles bleef bij het oude, maar niet getreurd: García Márquez' geboortehuis is een museum met vertalingen van zijn boeken. En een stadsgids leidt langs de plekken uit Honderd jaar Eenzaamheid en een standbeeld van Remedios de Schone.


4. Norwich Engeland

Niet het Londen van Sherlock Holmes of Charles Dickens maar Norwich werd vorig jaar door Unesco uitgeroepen tot City of Literature. Een eretitel die slechts voor zes steden ter wereld is weggelegd. De literaire historie gaat in Norwich, de meest complete middeleeuwse Engelse stad, dan ook ver terug. Zo was Sixteen Revelations of Divine Love van de middeleeuwse mystica en schrijfster Juliana van Norwich het eerste door een Engelse vrouw geschreven boek. Vergaap je in Norwich aan het prachtige glazen Forum, de huisvesting van de stadsbibliotheek. En laat niet na het Spring Literary Festival en het Autumn Literary Festival te bezoeken. Beide zijn georganiseerd door de Universiteit van East Anglia, alma mater van de Britse grootheden Kazuo Ishiguro en Ian McEwan.


5. Portland Oregon, Verenigde Staten

Gelukkig krijgt elke klant er een stevige plattegrond, anders zou hij nog het risico lopen te verdwalen in het imposante Powell's City of Books. Een huizenblok groot en met ruim een miljoen nieuwe en gebruikte boeken veruit de grootste boekwinkel ter wereld. En van daaruit is het slechts een korte wandeling naar het bij schrijvers zeer populaire Heathman Hotel. Het bewijs zijn de ruim vierduizend door auteurs gesigneerde boeken die het Heathman in zijn hotel-bibliotheek heeft staan en die gasten met een 'Books by Your Bedside'-arrangement kunnen bekijken. Al wint een ander verblijfspakket steeds meer aan populariteit: dat van 50 tinten grijs. Want in het Heathman wordt Anastasia Steele geregeld door Christian Grey geslagen en gestreeld in de mamma-pornohit van schrijfster E.L. James. ''Goed gedaan, schatje', fluistert hij zacht. Z'n woorden omhullen me als een warme, zachte handdoek uit het Heathman en ik ben zo blij dat hij tevreden is.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden