Klassieke roadmovie

15 procent toename
Merchandising is van alle tijden. Ten tijde van Rain Man steeg de verkoop van de zonnebril die Tom Cruise draagt in de film met 15 procent. Het gaat om een model (Clubmaster) van Ray-ban, het merk dat ook al door Cruise geholpen werd in Risky Business en Top Gun.

BART KOETSENRUIJTER

Film

TIPS

Met een woeste rembeweging brengt Charlie (Tom Cruise) de Buick Roadmaster Convertible uit 1949 midden in de woestijn tussen Ohio en Los Angeles tot stilstand. Hij verlaat de auto, heft zijn armen ten hemel en schreeuwt het uit. Van wanhoop, van onvermogen. In de auto zit onbewogen de veroorzaker van zijn wanhoop, Raymond, die bleef volharden in zijn wens zijn onderbroeken bij de K-Mart in Ohio te kopen. Het is de bijna te mooi gefilmde sleutelscène van een van de grotere succesfilms uit de jaren tachtig (4 Oscars, 8 nominaties, 400 miljoen dollar). Hij toont het onbegrip van de niet al te snuggere, materialistische Charlie voor zijn halfbroer Raymond, geniaal maar zwaar autistisch.

Charlie kent Raymond nog maar kort. Een paar dagen eerder kreeg hij te horen dat zijn vader was overleden, met wie hij al jaren geen contact meer had. Bij de afhandeling van de erfenis was er goed nieuws en slecht nieuws: Charlie kreeg de auto waarop hij al sinds zijn vroegste jeugd dol was, maar de rest van zijn vaders miljoenenbezit ging naar een stichting die het zou beheren omdat de erfgenaam dat niet zelf kan. En zo kwam Charlie erachter dat hij een oudere en autistische halfbroer heeft, die hij bezoekt en mee op reis neemt om op een of andere manier te bewerkstelligen dat hij alsnog de helft van de erfenis krijgt.

De vertolking door Dustin Hoffman van de autistische Raymond (Oscar!) eiste destijds bij zowel voor- als tegenstanders de hoofdrol op in kritiek op of bewondering voor de film. Wat daarbij ondersneeuwde was dat Rain Man eigenlijk helemaal niet over autisme gaat. De film, gladjes en dienstbaar geregisseerd door Barry Levinson (Diner, Tin Men, Good Morning Vietnam), is een klassieke roadmovie, waarin de hoofdpersonen met elkaar opgescheept zitten tijdens een reis waarvan het doel minder belangrijk is dan de ontwikkeling die ze tijdens die reis doormaken. Logischerwijs geldt dat in Rain Man vooral voor het personage van Cruise. Ziet de luxe-autohandelaar in de eerste scène nog verlekkerd vier Ferrari's aan wal komen, in de slotscène bevindt hij zich vol nieuwe inzichten op een treinstation.

Een omslag die ingeluid werd op die verlaten snelweg, midden in de woestijn, tegen een ondergaande zon. Hollywoodser wordt het niet.

Rain Man (Barry Levinson, 1988) Eén, 21.05-23.15 uur.

Nue propriété

(Joachim Lafosse, 2006) Pascale (Isabelle Huppert) is moeder van een tweeling, gescheiden en gekwetst. Het drietal woont in een mooi, afgelegen landhuis in het Waalse Brabant, zonder bemoeienis of sociale controle van anderen. Pascale heeft een nieuwe liefde gevonden en hoopt op een herstart van haar leven, maar moet daarvoor tot grote tegenzin van haar zoons het huis verkopen. Wanneer zoon Thierry zijn natuurlijke vader optrommelt zijn alle ingrediënten voor een psychologische oorlogsstrijd aanwezig. Hoogtepunt is een minutenlange, onversneden take van een dinerscène, die alle frustraties van het gezin blootlegt.

Canvas, 23.40-01.10 uur.

Paranoid Park

(Gus Van Sant, 2007) Puntgaaf, complex portret van een getroebleerde, in zichzelf gekeerde jongen uit een gebroken gezin. De 16-jarige skateboy Alex heeft iets verschrikkelijks meegemaakt, zoveel is duidelijk. Regisseur Gus Van Sant (Elephant, Last Days) cirkelt met Alex steeds dichter om de waarheid heen, een stap vooruit in de tijd, en weer terug - tot duidelijk is wat ze met elkaar te maken hebben, Alex en de dode spoorbewaker die zwaar toegetakeld op de rails werd gevonden.

Nederland 2, 23.30-00.50 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden