Klassieke nagelbijter

Destijds sneeuwde de thriller Copycat wat onder na het succesvolle Se7en, ook een film over de jacht op een intelligente en sadistische seriemoordenaar, maar aanmerkelijk luider bejubeld. Toch is Copycat een fijne ouderwetse nagelbijter, die ongegeneerd leentjebuur speelt bij meesters uit het genre (Hitchcock, De Palma). En volgens gekend recept heeft de kijker een informatievoorsprong ten opzichte van de hoofdpersonen die druppelsgewijs groter wordt en de spanning doet toenemen, eindigend in een uitgerekte, nare en bloederige finale. Sigourney Weaver als de getraumatiseerde wetenschapper op wie de moordenaar zijn vizier gericht heeft en Holly Hunter als de politievrouw die er als het erop aankomt alleen voor staat, verdoezelen met uitstekend spel de gaten in het scenario.

Copycat (Jon Amiel, 1995)

Eén, 23.20-01.20 uur.

Moon

(Duncan Jones, 2009) In de toekomst komt onze energie van de maan. Slechts één man is nodig om dat ter plekke gedaan te krijgen: een astronaut (Sam Rockwell) die tekende voor drie jaar solitaire dienst, maar nu ontdekt dat de waarheid anders in elkaar zit. Al vanaf de eerste scènes in het authentiek ogende maanstation maakt debuterend regisseur Duncan Jones (de zoon van David Bowie) zijn ambities zonneklaar: dit is liefdevol gemaakte,vintage sciencefiction. Digitale effecten dienen slechts ter vervolmaking van échte decors en op schaal nagebouwde maanvoertuigen.

Canvas, 22.10-23.45 uur.

Becoming Jane

(Julian Jarrold, 2007) Dubieuze biopic over de 19de-eeuwse schrijfster Jane Austen. Realistisch bedoeld, maar je voelt het wringen: de bleue Anne Hathaway is simpelweg te mooi. Toch is Becoming Jane een bezienswaardige kostuumfilm. De scenarioschrijvers creëerden een romantisch en gelaagd beeld van de maatschappij, gegoten in een verhaal zoals Austen het zelf had kunnen schrijven. En de belangrijkste reden om de film het voordeel van de twijfel te gunnen, zijn de sprankelende Hathaway en haar tegenspeler James McAvoy. De chemie tussen die twee maakt zelfs een kuis handenspel zo spannend als het in het echt kan zijn.

Nederland 2, 23.15-01.05 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden