Klassieke monoloog

BEREND JAN BOCKTING

Tom Cruise en Demi Moore zien er goed uit in uniform, maar voor een echt autoritaire officier is meer nodig. Jack Nicholson heeft het; een grommend en donderend stemgeluid, rechtse retoriek en een intimiderend overwicht op zijn minderen. Zijn 'You can't handle the truth'-monoloog groeide uit tot een van de klassieke citaten in de Amerikaanse filmgeschiedenis. In deze sterke bewerking van het gelijknamige toneelstuk van scenarioschrijver Aaron Sorkin, wiens tweede seizoen van de HBO-serie The Newsroom momenteel wordt uitgezonden, durven Moore en Cruise hem toch voor de krijgsraad te brengen, vanwege de lijfstraffen die onder zijn verantwoordelijkheid in het verborgene in zwang zouden zijn geraakt. Een jonge rekruut is daarbij om het leven gekomen. Het doel van de rechtszaak is te laten zien dat het commando daartoe van Nicholson kwam. De locatie voor deze ouderwetse legerpraktijken: de Amerikaanse basis Guantánamo Bay op Cuba, waar het Amerikaanse leger nog altijd gevangen genomen Taliban opgesloten houdt.

A Few Good Men (Rob Reiner, 1992) RTL 7, 22.35-1.20 uur.

Get Him to the Greek

(Nicholas Stoller, 2010) De losgeslagen rocker Aldous Snor (de Britse komiek Russell Brand) staat in Get Him to the Greek tegenover de sullige Aaron Green (Jonah Hill), een medewerker van een muziekmaatschappij die hem in 72 uur van Engeland naar een Amerikaanse concerthal moet krijgen. De combinatie werkt goed, maar echte spanning levert die tikkende klok niet op; het is vooral een vrijbrief voor de geijkte seks- en drugsgrappen. Geslaagder is de gedetailleerde satire over het sterrendom en de muziekindustrie. P. Diddy speelt een opgefokte platenbaas; in cameo's nemen Christina Aguilera, Lars Ulrich en Pharrell zichzelf oprecht grappig op de hak. Het loont bovendien om goed naar de idiote songteksten te luisteren of te kijken naar de details in de videoclip.

Veronica, 20.30-22.35 uur.

Ghost

(Jerry Zucker, 1990) Natuurlijk is Ghost bijna viezig zoet, maar het is tegelijk oerromantiek op z'n allercharmanst. Alleen al de eerste twintig minuten bewijzen Demi Moore en Patrick Swayze hoe goed ze zijn in het uitbeelden van een geloofwaardig stel. Zie de moeite die bankier Sam (Swayze) heeft om met zijn geliefde Molley (Moore) te communiceren en concludeer dat Ghost lang niet zo glad en dik is aangezet als van een romantische Hollywoodfilm te verwachten valt. De grootse gebaren en tranentrekkende strijkers bewaart regisseur Jerry Zucker (Airplane, First Knight) voor later, nadat Sam schijnbaar toevallig is vermoord en hij als dolende geest moet leren wat zijn plek op aarde is. Ook dan blijven de momenten waarop Sam probeert een limonadeblikje weg te schoppen of met een zwevend muntje aan Molly laat zien dat hij echt bestaat, indrukwekkender dan de inmiddels behoorlijk verouderde speciale effecten. Grootste huzarenstuk, dat met een Oscar werd bekroond: Whoopi Goldberg die als medium Oda Mae moet doen alsof ze tegenspeler Swayze weliswaar hoort, maar niet ziet.

RTL 8, 20.30-23.05 uur.

See No Evil, Hear No Evil

(Arthur Hiller, 1989) Ietwat flauwe en trage, maar op de een of andere manier ook licht-klassieke komedie met de vroeger zo scherpe stand-upcomedian Richard Pryor, die als een blinde samen met de dove Gene Wilder speurt naar de schuldige van de moord waarvan zij worden verdacht.

Net 5, 3.45-5.35 uur.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden