Commentaar

Klassieke hypotheek

Premier Rutte heeft het hypotheekvoorstel van Rabo-topman Moerland ten onrechte meteen afgewezen.

Fokke Obbema

Het plan dat Rabo-topman Piet Moerland lanceerde om de gestagneerde huizenmarkt vlot te trekken, is door premier Rutte meteen naar de prullenbak verwezen. Dat is ondoordacht, want het kan wel degelijk helpen. Alleen verhindert de vaagheid ervan al te groot enthousiasme.

Moerland wil af van allerlei ingewikkelde hypotheekvormen en terug naar één variant: de traditionele annuïteitenhypotheek. Daarbij betaalt de klant niet alleen rente op zijn lening, maar lost hij ook maandelijks af. Aan het einde van de rit is hij van zijn schuld af. Een mooi, calvinistisch principe.

De topman neemt dus afstand van alle trucs die zijn eigen bank als marktleider op hypotheekgebied honderdduizenden klanten in de afgelopen jaren heeft aangeraden. Die waren erop gericht maximaal gebruik te maken van de aftrekmogelijkheden. Aflossen was daarbij juist uit den boze.

De consequenties voor de woningmarkt zijn nog onduidelijk. Bestaande hypotheken worden er niet door geraakt, maar nieuwe hypotheken zullen voor de klanten duurder uitvallen. Met name starters op de woningmarkt zullen daarvan last ondervinden. Moerland zou graag zien dat de overheid hen fiscaal compenseert. Maar die overheid is juist aan het bezuinigen.

Het Rabo-voorstel kan dan ook hooguit een vertrekpunt zijn voor een 'nationaal akkoord' tussen alle belangengroepen. Het verdient wel serieuzere aandacht dan Rutte eraan gaf. Voor het probleem van de gestagneerde huizenmarkt heeft de premier zelf nog geen enkele oplossing aangedragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden