Advertentie vanAlbert Heijn

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

Klassieke chocolademousse

Met deze chocolademousse win je in no time het hart van je (schoon)familie. Hij is namelijk precies zoals een chocolademousse moet zijn: een zijdezachte en luchtige wolk, die door de chocolade smelt op je tong. Een toetje waarvan bovendien wetenschappelijk bewezen is dat je er gelukkig van wordt. In cacao zitten immers bepaalde stoffen die ervoor zorgen dat het lichaam meer endorfine aanmaakt. Deze stof wordt ook aangemaakt als je verliefd bent.

‘Een zijdezachte en luchtige wolk, die als chocolade smelt op je tong’

Hoewel het gerecht in het Frans het allermooiste klinkt (mousse au chocolat) is chocolademousse een gerecht dat wereldwijd op de kaart staat. Vooral in de jaren 80 was-ie booming. Iedere chef maakt ’m weer net even anders, maar de basis is overal hetzelfde: eieren, boter, slagroom en natuurlijk de beste kwaliteit chocolade. De meest pure variant staat in Elizabeth Davids boek over de Franse keuken uit 1960. Het recept verandert makkelijk mee met de tijd. Zo gaf celebrity-chef Gordon Ramsay in een tijd waarin vet onder vuur kwam te liggen, een lichtere variant van de mousse, zonder boter en eierdooiers. Tegenwoordig zijn er allerlei vegan versies en varianten met raw chocolate en avocado of tofu te vinden op internet.

Maar deze kerst gaan we voor the real thing: een volvette klassieke mousse gemaakt met de beste kwaliteit pure chocolade. Om de chocolade te kunnen mengen met de boter en slagroom moet je hem eerst smelten. De makkelijkste manier zonder dat-ie kristalliseert of aanbrandt, is au bain-marie. Bij deze techniek verhit je een pan water en plaats je er een kom boven, zodat de condens geleidelijk de inhoud van de kom verwarmt. De techniek is ooit bedacht door de Egyptische natuurfilosofe Maria van Alexandrië, vandaar de naam.

Ideaal aan dit dessert is dat je hem een dag van tevoren kunt maken en in de koelkast kunt bewaren. Handig om de mousse te laten opstijven in de bakjes of glazen waarin je hem ook wilt serveren. Alleen de lobbige room klop je op de avond zelf. Door geen extra suiker toe te voegen aan de room, behoudt de mousse zijn pure chocoladesmaak.

Klassieke chocolademousseBeeld Allerhande

Voor meer inspirerende Allerhande kerstgerechten, klik hier.

Recept:

50 g roomboter

3 middelgrote eieren

150 g pure chocolade 70%

25 g poedersuiker

1 tl vanille-extract (Nielsen-Massey Madagascar)

75 ml verse slagroom

4 gevriesdroogde frambozen (potje 35 g)

4 glazen met steel (bijv. martiniglazen)

1 Snijd de roomboter in stukjes. Splits de eieren. Hak de chocolade grof, doe in een vuurvaste kom en laat boven een pan met kokend water smelten (au bain-marie). Zorg dat de kom het water niet raakt. Neem de kom uit de pan en meng de boter door de chocolade. Voeg als de boter is gesmolten, al kloppend met een garde een voor een de eidooiers toe tot deze goed gemengd zijn met de chocolade.

2 Doe de eiwitten in een schone, vetvrije kom, voeg een snuf zout toe en klop met een mixer met schone, vetvrije gardes stijf. Blijf kloppen en voeg beetje bij beetje de poedersuiker en vervolgens het vanille-extract toe. Spatel voorzichtig door het chocolademengsel.

3 Verdeel de chocolademousse over de glazen en laat 15 min. opstijven in de koelkast. Klop ondertussen de slagroom lobbig. Neem de glazen uit de koelkast en verdeel de slagroom erover. Verkruimel de gevriesdroogde frambozen erover. Serveer direct.

TIP
Je kunt dit gerecht 1 dag van tevoren maken. Voeg de slagroom en de frambozen pas op het laatst toe.

BEVAT p.p.440 kcal • 9 g eiwit • 35 g vet, waarvan 21 g verz. • 19 g koolhydraten, waarvan 11 g suikers • 0.2 g zout • 6 g vezels • Prijs p.p. € 1.05

Bekijk meer recepten in het dossier:

Albert Heijn

Advertisement

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden