Klassieke belhamel

BEREND JAN BOCKTING

De slimheid waarmee producent Matthijs van Heijningen destijds de publiciteitsmachine in gang zette (alle ballen op Danny de Munk, toen 14 jaar oud), resulteerde er weliswaar in dat Ciske de Rat met anderhalf miljoen verkochte bioscoopkaartjes een groot succes werd, maar het stigmatiseerde de film ook. Commercieel was in die tijd tenslotte best een beetje vies. Jammer, want Ciske de Rat is een goede en ontroerende film. De dialogen zullen nooit lesmateriaal worden, maar de keuze van regisseur Guido Pieters om het perspectief bij de jonge belhamel te leggen (en niet bij zijn onderwijzer, zoals boek en eerdere verfilming uit 1955 deden) en ook aandacht te besteden aan de politiek-maatschappelijke achtergrond, én Frans Bromet de film vanaf de schouder te laten draaien, resulteerde in een onvervalste Nederlandse filmklassieker.

Ciske de Rat (Guido Pieters, 1984)

RTL 8, 20.30-22.45 uur.

Mr. & Mrs. Smith

(Doug Liman, 2005) Vrolijke actiekolder waarin het droompaar Brad Pitt en Angelina Jolie een ogenschijnlijk bedaagd echtpaar speelt. Ogenschijnlijk, want zonder het van elkaar te weten, zijn ze beiden huurmoordenaar. Ze openen de film bij de relatietherapeut - waar ze eindigen mag niet worden verklapt, maar het is behoorlijk over de top en daardoor erg leuk. Het plezier dat de makers en acteurs op de set ervoeren, spat van het scherm, wat dan weer niet vreemd is: Brad en Angelina voelden op de set de vlinders en van het een kwam het ander. Dat andere behelst onder meer de bekroning door muziekzender MTV voor beste filmkus, waarmee de twee Heath Ledger en Jake Gyllenhaal versloegen, die met hun kus in Brokeback Mountain ook genomineerd waren. Let op: de uitzending wordt onderbroken door Hart van Nederland.

SBS 6, 20.30-22.55 uur.

Transsiberian

(Brad Anderson, 2008) Een aanmodderend echtpaar dat op doorreis kennismaakt met een ander, mysterieus stel: zulke ontmoetingen lopen in films doorgaans slecht af. Misschien dat Transsiberian alleen al daarom dreigend van toon wordt zodra Roy en Jessie, onderweg van Peking naar Moskou met de Trans-Siberië Express, gezelschap krijgen van de jonge Spanjaard Carlos en diens zwijgzame Amerikaanse vriendin. Transsiberian is het sterkst wanneer hij zich door Jessies emoties laat leiden, met het kille Siberische landschap en de benauwende treincoupés als beklemmend decor. De film is dan tegelijkertijd een enerverende psychologische thriller en het portret van een wankele vrouw die zichzelf steeds minder beheerst en zo haar leven en dat van anderen op het spel zet.

Arte, 21.55-23.50 uur.

De bal is rond

(Mascha en Manfred Poppenk, 2013) Gedurende zes maanden volgde het filmechtpaar Mascha en Manfred Poppenk een veelzijdig groepje van acht werkloze jongeren, dat door deelname aan een speciaal voetbalteam zelfvertrouwen en structuur in het dagelijks leven hoopt te winnen. Ze konden ogenschijnlijk overal bij, van de tweewekelijkse training bij FC Assen tot de gesprekken over de moeilijke zoektocht naar een baan en het hoe en waarom van een jointje in de ochtend. Het vertrouwen dat ze daarbij genoten, is volop zichtbaar; de grenzeloze eerlijkheid die de jongeren voor hun camera tentoonspreiden levert prachtige televisie op.

Nederland 2, 23.05-0.10 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden