Klassieke bankoverval bijna uitgestorven in Nederland

De klassieke bankoverval is bijna uitgestorven in Nederland. Vorig jaar werd er eenmaal een bank overvallen, in 2010 waren dat er nog dertien. Ook het aantal overvallen op geldtransporten is flink gedaald.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS SYBREN KOOISTRA en ELSBETH STOKER

AMSTERDAM - Dit blijkt uit jaarcijfers van de politie, die de Volkskrant verkreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. 'Banken hebben geen geld meer in hun kluis', aldus een woordvoerder van de Nationale Politie. 'Het geld zit in de pinautomaten en die hebben de banken in de afgelopen jaren beter beveiligd. Bovendien worden plof- en ramkraken gepleegd door professionele overvallers, van wie we er een aantal hebben aangehouden.'

In 2009 werd samen met het bedrijfsleven de Taskforce Overvallen opgericht. In dat jaar waren er 2.898 overvallen. Dankzij meer aandacht voor preventie en opsporing daalt het aantal overvallen inmiddels. Werden er in 2011 nog 2.272 winkels, bedrijven en burgers overvallen, vorig jaar waren dat 1.633. Bijna overal in het land komt dit misdrijf minder vaak voor.

Amsterdam is een uitzondering. Afgelopen jaar steeg het aantal overvallen in de hoofdstad met 19 procent ten opzichte van een jaar eerder, naar 232. In het centrum van de stad worden de meeste overvallen gepleegd. Het aantal is overigens wel een stuk lager dan in 2010. In dat jaar waren er in Amsterdam bijna 400 overvallen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden