Klassiek eten onder water

Het creatieve brein achter Diesel kreeg zijn eerste ideeop de modeacademie in Arnhem, Viktor & Rolf zaten er in de schoolbanken, net als de ontwerpers van The People of the Labyrinths - een succes fou bij de mondiale jetset - die er zelfs nooit meer zijn weggegaan....

Arnhem is de voedingsbodem voor de Nederlandse mode. Eten is een ander verhaal. De Arnhemse gastronomie staat op een aanzienlijk lager peil, wat gek is voor een stad die als 'De genoeglijke' al eeuwen in trek is bij renteniers. Het bewijst dat smaak voor eten en kleren niet per se samengaan.

In het land der blinden is eenoog koning, maar dat zou onaardig zijn tegenover restaurant De Steenen Tafel dat een prima reputatie heeft opgebouwd. In de interactieve restaurantgids Iens scoorde De Steenen Tafel drie negens: voor de bediening, het eten en de omgeving.

Op dat laatste valt niks af te dingen, zien we als we de met wit grind bedekte parkeerplaats betreden. De Steenen Tafel zit op de onderste verdieping van een watertoren die staat op een beboste heuvel aan de rand van Arnhem. Het is een bekende uitspanning voor oudere Arnhemmers die hier in hun jeugd limonade dronken.

Dat kan niet meer, want De Steenen Tafel legt zich toe op het serieuzere werk. Het restaurant is onlangs verbouwd. Voorheen was het een piepkleine zaak, maar onlangs is de watertoren uitgebreid met een glazen serre, waar vijftig mensen kunnen zitten.

We krijgen een plekje in de glazen doos die aan alle kanten wordt omringd door bomen. Tussen de stammen door hebben we uitzicht op een groene vallei waarachter Arnhem ligt. Boven ons klokt 600.000 liter water, want de toren is nog steeds in gebruik.

'Torenwater' wordt ook geschonken aan tafel, naast een glaasje uit de breed opgezette wijnkaart die gaat van een Italiaanse Soave voor 25 euro, tot een Chau d'Yquem 1990 voor 896,50 euro. Let op die 50 cent.

Net als bij kleren bestaan er ook modes in eten. De Steenen Tafel zou je klassiek kunnen noemen. De bediening is vriendelijk en formeel, de gasten prefereren overhemd boven T-shirt en op de kaart prijken ganzenlever en kreeft naast kaviaar en duiven uit Anjou.

Het menu oogt niet hemelbestormend. Maar schijn bedriegt, want doorsnee is het niet. Op de catwalk van onze marmeren tafel verschijnt als eerste een wuft mediterraan motiefje van rode mul op cr van tonijn met rode hoopjes ratatouille en groene basilicumolie. Het tussengerecht is een mootje zacht in olijfolie gegaarde heilbot met een murw gestoofd octopuspootje, knapperige doperwtjes en zoetige Noilly Prat saus. Gewaagd en toch ingetogen.

Op de soepele tonen van een crianza uit Navarra huppelt het hoofdgerecht naar binnen: wild konijn in een avondtoilet van tuinbonen, artisjokpuree en paddestoelen. Wijn en konijn doen elkaar eer aan. De finale is een bergje verse frambozen met gelei van citroengras en vanille-ijs.

Terwijl de avond valt en de glazen wanden donkere muren worden, evalueren we de zomercollectie van De Steenen Tafel. Tijdloos eten van hoge kwaliteit, zouden we zeggen. Voor een prijs die in het niet valt vergeleken met wat The People of the Labyrinths ooit rekenden voor een handgeborduurd jasje: 3000 euro. Voor dat geld eten wij twintig keer bij De Steenen Tafel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden