Klashorst zal geduld moeten hebben'

De arrestatie van schilder Peter Klashorst heeft Senegal-kenner Gerti Hesseling verbaasd. De directeur van het Afrika Studie Centrum in Leiden heeft het West-Afrikaanse land de afgelopen 22 jaar leren kennen als een democratisch land met vooral in de hoofdstad Dakar een redelijke vrije seksuele moraal....

Van onze verslaggever Mark van Driel

- Klashorst zit inmiddels anderhalve week vast op verdenking van het aanzetten tot prostitutie en losbandigheid, en het vervaardigen van obscene afbeeldingen. Vindt u de aanklacht verrassend?

'Prostitutie is ook in Senegal een deel van de werkelijkheid. Het wordt getolereerd, er worden heel zelden hoeren opgepakt. Tegelijkertijd praten de Senegalezen niet graag openlijk over seks. Wie dat wel doet maakt zich niet geliefd. Wat wij als normaal beschouwen, zien zij als een ongeoorloofde provocatie.

'De Senegalese moraal is voor Nederlanders soms moeilijk te doorgronden. Blote borsten kunnen wel, een minirok niet. Hand in hand over straat gaan wel, kussen niet. Het schilderen van geslachtsdelen zoals Klashorst heeft gedaan? Dat gaat veel te ver. Hij heeft zijn omgeving geprovoceerd, bewust of onbewust.'

- De zaakwaarnemer van Klashorst heeft gesuggereerd dat de arrestatie heeft te maken met een ethisch reveil in Senegal. In maart is een nieuwe president aangetreden.

'Ik geloof niet dat de president er achter zit. In 1978 heb ik hem voor het eerst ontmoet. Het is een liberale intellectueel die lange tijd in Frankrijk heeft gewoond en met een Française is getrouwd. Ik kan me niet voorstellen dat hij rechtstreeks met deze arrestatie te maken heeft. Hij is jurist en weet als geen ander dat ook in Senegal de rechtelijke macht onafhankelijk is.

'Het kan natuurlijk wel zo zijn dat de president nu munt slaat uit de situatie. Uit de Senegalese kranten blijkt een grote morele verontwaardiging. Ze schrijven in de trant van: ''Laat die blanken maar eens zien dat je hier niet alles kan maken.'' Ik kan me voorstellen dat hij dat welwillend aanziet.'

- De cel waarin Klashorst verblijft is vies en overvol. Of en wanneer er een proces komt is onduidelijk. U hebt onder meer het Senegalese recht bestudeerd. Wat kan hij verwachten van de wet?

'De omstandigheden in een politiecel zijn erg vervelend. Er gebeurt niks, je zit maar te wachten, je krijgt nauwelijks eten, het is smerig en de gevangenen zitten dicht op elkaar. In onze ogen is dat een zware straf. Zo'n verblijf wens je je ergste vijand niet toe.

'Het Senegalese strafrechtsysteem is echter goed ontwikkeld. Het is geënt op het Franse wetboek van strafrecht. Net als in Frankrijk is in Senegal een langer voorarrest mogelijk dan in Nederland, ook als het om betrekkelijk kleine misdrijven gaat. Dat hebben Nederlandse wielerliefhebbers bijvoorbeeld gemerkt tijdens de Tour de France van 1998. Toen heeft de leiding van de TVM-ploeg maanden in voorarrest doorgebracht.

'Uit formeel oogpunt valt de Senegalezen dus weinig te verwijten. Pornografie en prostitutie waarbij minderjarigen zijn betrokken is nu eenmaal strafbaar. De vraag is alleen hoe de rechter het gedrag van Klashorst zal interpreteren.'

- Klashorst zegt zelf dat de Senegalezen uit zijn op zijn geld. Hij zou zich hebben kunnen vrijkopen voor een bedrag van duizend gulden.

'Over het algemeen valt er in Afrika met geld wel wat te ritselen. Die kans lijkt me nu verkeken. De hele pers zit erop. Een plotseling einde van de zaak zou voor de Senegalezen gezichtsverlies inhouden. Klashorst zal, vrees ik, geduld moeten hebben.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden