'Klasgenoten van de Nachtwacht' in de Hermitage

Museum de Hermitage Amsterdam biedt vanaf eind november permanent onderdak aan meer dan 30 enorme groepsportretten uit de 17e en 18e eeuw. De monumentale schuttersstukken in deze 'Gallery of the Golden Ages', zoals de werktitel luidt, zijn afkomstig uit de collecties van het Rijksmuseum en het Amsterdam Museum.

Redactie
Rembrandts Anatomische Les van Dr. Tulp is straks te zien in de Hermitage. Beeld anp
Rembrandts Anatomische Les van Dr. Tulp is straks te zien in de Hermitage.Beeld anp

Door de enorme omvang van de schilderijen worden ze zelden tentoongesteld, en al helemaal niet tegelijkertijd. Een groot deel van de werken bevindt zich in een depot. Het is nu voor het eerst dat deze 'klasgenoten van de Nachtwacht' bijeen worden gebracht, lieten de drie Amsterdamse musea weten.

'Deze groepsportretten van de burgerij zijn uniek in de wereld en vertellen het verhaal van het voor Nederland zo typerende burgerschap.' De musea benadrukken dat het allemaal topstukken zijn, waar in de eigen gebouwen geen plaats voor is. 'Het zijn geen afdankertjes', zegt Martine Gosselink, hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum. 'Dit is kunstenaarschap van de hoogste categorie', stelt directeur Paul Spies van het Amsterdam Museum.

Anatomische les
Rembrandts Anatomische Les van Dr. Deijman en schuttersportretten van onder anderen Govert Flinck, Nicolaes Pickenoy en Cornelis Troost zijn enkele voorbeelden die straks in een vleugel van de Hermitage te zien zijn.

In de 17e en 18e eeuw lieten niet alleen edelen en geestelijken zich portretteren, maar ook prominente burgers als schutters of regenten. Deze groepsportretten kwamen op belangrijke plekken te hangen, zoals in de Kloveniersdoelen, een gebouw van de Amsterdamse schutterij. Ook de Nachtwacht hing op deze plek.

Sommige schilderijen die in de Hermitage komen te hangen, zijn breder dan het beroemde werk van Rembrandt. Voor de schuttersstukken, regentenstukken en gildestukken maakt het museum de 'Grote Zaal' vrij. Daarnaast worden in de bovengelegen kleinere kabinetten 50 kleinere werken getoond, vooral afkomstig uit de collectie van het Rijksmuseum.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden