Klasgenoten lijden onder 'kinderen met label'

amsterdam In sommige klassen zitten zoveel leerlingen met een leerprobleem of gedragsstoornis, dat klasgenoten daar onder lijden...

Van onze verslaggeefster Ianthe Sahadat

Dat zegt de helft van de leraren in een enquête van het tv-programma Rondom Tien en vakbond CNV Onderwijs onder 2300 werknemers in het basisonderwijs.

Vier op de vijf leraren vindt dat deze kinderen tot extra werkdruk leiden. De helft van de respondenten heeft minder tijd om ‘gewone’ leerlingen te begeleiden. Ook kan onrustig gedrag van ‘labelkinderen’ overslaan naar de rest van de klas. Bijna de helft van de leerkrachten vindt bovendien dat hun opleiding hen onvoldoende heeft voorbereid op deze kinderen.

Desalniettemin vinden de meeste leraren het een goede ontwikkeling dat leerlingen met gedragsstoornissen als ADHD of autisme een etiket krijgen. De onderwijzers zijn het erover eens dat dit pas gebeurt, na een uitgebreide en serieuze diagnose.

Veel leraren zien in de hoeveelheid prikkels die kinderen krijgen een oorzaak voor de toename van het aantal kinderen met leerproblemen of gedragsstoornissen. Ook worden problemen vaker opgemerkt en dús gelabeld, denken de docenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden