Klasbak als Peeters was uiterst zeldzaam

Ben Peeters behoort tot het beste van mijn jeugd. De trainer die aan de basis stond van het eerste grote Europese succes van het Nederlandse voetbal, de Europacup van Feijenoord in 1970, was eerder ook mijn trainer geweest....

J. v. Herwaarden en Krimpen a/d IJssel

Ik behoorde tot een groep jongens die tweemaal per week trainde onder de bezielende leiding van Peeters. Terwijl hij volstrekt adequaat de senioren van het eerste trainde, met lastige lieden als de befaamde stopperspil van Quick-Den Haag Jan Holtappel, zorgde hij ervoor dat ook de junioren de belangrijkste facetten van het voetbalspel onder de knie kregen. De conditie moest altijd in orde zijn. Twee jaar heb ik van Ben Peeters mogen genieten en nog elke dag denk ik daar met groot genoegen aan terug.

Hoe trots waren wij toen juist Peeters Feijenoord landskampioen en bekerwinnaar maakte! Hoe kwaad waren wij toen hij werd vervangen, zodat Ernst Happel kon oogsten wat hij had gezaaid! Maar hoe kenmerkend was Peeters’ reactie door bij Feijenoord juist de jeugd te blijven trainen. Later maakte hij zich verdienstelijk voor jeugdopleidingen in KNVB-verband, altijd met die aanstekelijke opgewektheid wat overigens niet wegnam dat hij soms behoorlijk boos kon zijn.

Met Peeters is iemand weggevallen die typerend is voor de overgang van het Nederlandse voetbal van amateurisme naar professionalisme. Destijds was de kloof natuurlijk ook al groot, zeker tussen een traditionele Haagse club als Quick en de Rotterdamse volksclub Feijenoord. Klasbakken als Ben Peeters komen zelden voor.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden