Klap voor IS: leger breekt door omsingeling rond 'alternatieve hoofdstad' IS

Opnieuw een klap voor Islamitische Staat, opnieuw een overwinning voor het regime van president Bashar al-Assad. Het Syrische leger en zijn bondgenoten hebben dinsdag de omsingeling door IS van de stad Deir al-Zor in het oosten van Syrië doorbroken. Het leger is begonnen de IS-strijders te verjagen uit het deel van de stad dat ze al drie jaar in handen hebben

Een lid van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) in Deir al-Zor. SDF is een militaire coalitie die actief is in de Syrische burgeroorlog. Beeld reuters

De afgelopen dagen boekte het Syrische leger al snel terreinwinst richting Deir al-Zor. Dinsdag doorbraken de eerste tanks en troepen de linies van de extremisten en legden contact met de Syrische troepen die al drie jaar stand houden in de door IS omsingelde enclave in de stad. In een op televisie voorgelezen verklaring sprak Assad van een 'strategische ommekeer' in de strijd tegen het terrorisme.

Volgens het staatspersbureau SANA vierden inwoners op straat de komst van de regeringstroepen. Volgens de Verenigde Naties verblijven zo'n 93 duizend burgers in de enclave onder 'extreem moeilijke' omstandigheden. De stad kon alleen via de lucht bevoorraad worden.

Naar verwachting zal ook de belegering van het militair vliegveld van Deir al-Zor, met drie aangrenzende woonwijken, spoedig doorbroken worden. Het regeringsleger wordt gesteund door de Russische luchtmacht, die zware bombardementen uitvoert. De Russische president Vladimir Poetin feliciteerde zijn collega Assad dinsdag per telegram.

Net als in Irak verliest IS in Syrië snel terrein. Een Syrische legerwoordvoerder noemde de doorbraak bij Deir al-Zor 'het begin van het einde' voor IS. Ooit beheerste de organisatie meer dan de helft van het land; nu is dan nog geen 15 procent.

Onlangs werden de terroristen grotendeels verslagen in het centrale deel van het land. Enkele honderden strijders gaven twee weken geleden hun positie aan de grens met Libanon op. In bussen gingen zij op weg naar Deir al-Zor, overigens zonder hun doel te bereiken.

In Raqqa, de zogenoemde hoofdstad van het kalifaat, wordt IS op dit ogenblik bestreden door Koerdische en Arabische milities van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Zij hebben al meer dan de helft van de stad in handen. De SDF wordt gesteund door de Verenigde Staten, die de Koerden beschouwen als hun meest effectieve bondgenoot in de strijd tegen IS in Syrië.

Wedloop

De afgelopen maanden leek een 'wedloop om het oosten van Syrië' te ontstaan tussen het Syrische leger en door de VS gesteunde rebellen. De Amerikanen willen voorkomen dat Iran voet aan de grond krijgt in Oost-Syrië. De wedloop lijkt nu uit te monden in een verdeling van grondgebied. Raqqa komt onder controle van door de VS gesteunde rebellen, het regime krijgt naar verwachting Deir al-Zor in handen.

De stad was al een soort alternatieve hoofdstad van het kalifaat geworden. Omdat Raqqa werd bedreigd, waren veel kopstukken van IS naar Deir al-Zor getrokken. Vanuit de stad heeft het leger de beste uitgangspositie om ook de rest van de rest van de provincie in handen te krijgen.

Verovering op IS van Deir al-Zor en de gelijknamige provincie zal een grote opsteker betekenen voor Assad. Het regime heeft dan het gehele zuidoosten van Syrië in handen, inclusief de belangrijkste olievelden. Ook wordt daarmee de 'sjiitische as' gecompleteerd, die Iran via de sjiitische provincies van Irak en Syrië verbindt met Middellandse Zee en Libanon, basis van de Hezbollah-beweging.

De SDF is niet zeer gemotiveerd om dit deel van Syrië op IS te veroveren. In het gebied wonen vrijwel alleen Arabieren. De Koerdische strijders voelen zich niet geroepen hun leven te wagen voor de bevrijding van Arabische dorpen ver buiten hun autonome Koerdische regio. Raqqa is wat dat betreft al op het randje. Zodra de stad op IDS is veroverd, trekken - zo is de bedoeling - de Koerdische milities zich terug en neemt een Arabisch burgercomité het bestuur in handen.

Een straat in Deir al-Zor Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden