Klap je voor iemand als Holleeder?

Donderdagavond vonden op de Universiteit Utrecht de opnamen plaats van het tv-programma College Tour. Te gast: Willem Holleeder. Studenten mochten erbij zijn. 'Wat is uw favoriete biermerk?'

UTRECHT - Er is donderdagavond welgeteld één student te vinden rond het Educatorium-gebouw van de universiteitswijk de Uithof die droog zegt: 'Ik was liever bij de aflevering van de College Tour geweest met de advocaten gebroeders Anker.' Maar die was vol, dus gaat de 19-jarige student boekhoudkunde deze avond naar een interviewsessie met zijn tweede keus: Willem Holleeder, Nederlands bekendste crimineel.


De andere studenten die deze avond de opnamen mogen bijwonen van het televisieprogramma en misschien zelfs een vraag mogen stellen, voelen zich ronduit uitverkoren. Binnen een uur waren alle kaartjes vergeven. Er zijn opvallend veel studenten journalistiek en rechten. De sfeer is uitgelaten. Dit is zo spannend, verzucht een studente rechten.


De studenten zijn benieuwd hoe open Holleeder zal zijn: hij heeft toegezegd geen vraag uit de weg te gaan, maar hij zal wel veel om zijn misdaden heen praten, is de verwachting. En ook vragen ze zich af hoe kritisch de studenten zelf zullen zijn tegenover deze omstreden gast: zullen ze bijvoorbeeld voor hem applaudisseren?


Er is bij de hoofdingang, vlak voor aanvang van de tv-opname, opvallend weinig beveiliging te zien en des te meer pers. De gast van de avond laat zich buiten niet zien.


Voor zevenen lopen de eerste studenten in een mediafuik van cameraploegen die zich voor het universiteitsgebouw hebben opgesteld. Zij moesten eerder komen, omdat de redactie van het televisieprogramma de door hen ingestuurde vragen goed vond. Rechtenstudente Celina (19) wil Holleeder vragen of rechters hem naar zijn idee nog wel onpartijdig kunnen beoordelen. De vraag van student journalistiek Wessel luidt: 'Heeft u destijds Heineken ontvoerd voor de kick of voor het geld?' Student journalistiek Steven Piek (19) is razendbenieuwd naar wat Holleeder zou doen als hij zou merken dat zijn zoon 'het verkeerde pad' zou opgaan.


Al snel wordt het druk binnen in de hal. Studenten sluiten aan in lange rijen om hun telefoons in te leveren. Opnamen maken, is verboden.


Het tv-programma College Tour maakte naam met tal van prominenten die zich welwillend door presentator Twan Huys en studenten lieten interviewen: van de Dalai Lama en schrijver Harry Mulisch tot dominee Desmond Tutu en premier Mark Rutte. Dat aan dit illustere rijtje nu een topcrimineel wordt toegevoegd, kwam het NTR-programma op kritiek te staan. Maar de gast genereerde ook veel publiciteit.


Veel studenten zeggen begrip te hebben voor de kanttekeningen die worden geplaatst bij het ontvangen van een veroordeelde crimineel. Een enkeling heeft triviale vragen voor Holleeder, over bijvoorbeeld zijn favoriete biermerk en zijn liefdesleven. Maar de meesten vinden dat een dergelijk televisieoptreden van een zware crimineel alleen is te rechtvaardigen als het gesprek inhoudelijk relevant is.


Natuurlijk verwachten de aanwezigen niet dat hij deze avond meer helderheid verschaft over zijn betrokkenheid bij liquidaties. Maar hij zal toch ook moeten spreken over zijn zwarte kant, meent een 21-jarige student journalistiek.


Aan de andere kant: uit de belangstelling blijkt ook dat iedereen er bij wil zijn, zegt student journalistiek Maarten (20). Voor hem is het simpel. 'Er is blijkbaar behoefte aan dit publieke interview met deze man, dus moet het plaatsvinden. College Tour zal vrijdagavond veel meer kijkers trekken.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden