Klantjes winnen op Internet

Stel, je bent ondernemer en je hebt tot nu toe met succes dat gedoe rond Internet buiten de deur weten te houden....

GERARD GERADTS

Als particulier wat rondtoeren op Internet is tot daar aan toe. De kosten zijn te overzien en beheersbaar, de software installeren, is ook nog wel te doen en de hardware kan beperkt blijven tot een pc en een modem. Maar als bedrijf op Internet is een ander verhaal, zeker als je over een eigen netwerk beschikt dat gekoppeld moet worden aan Internet.

Een goed begin om de extra problemen op te lossen is het boek Novell NetWare en Internet dat zojuist in vertaling is uitgekomen. De titel is wat verwarrend, want het boek gaat verder dan de koppeling van een Novell-netwerk aan Internet. Het is een uitstekende algemene leidraad voor ondernemers die overwegen om bedrijfsmatig actief te worden op het Net der netten.

In de stortvloed aan boeken die over Internet verschijnen, zijn er niet zoveel die specifiek geschikt zijn voor ondernemers. En dat is eigenaardig, want als er één groep is die actief begint te worden op dat net, dan zijn het wel de ondernemers. Internet mag dan chaotisch zijn opgezet, niet beheerd worden en ongeschikt zijn voor financiële transacties, het biedt bedrijven voordelen die op een andere manier nauwelijks te bereiken zijn of die een hoop geld kosten. Bijvoorbeeld een snelle en goedkope verbinding tussen de verschillende vestigingen van een bedrijf, of tussen een bedrijf en zijn vertegenwoorders, of het biedt een snelle en accurate voorlichting aan klanten.

Novell NetWare en Internet lijkt gericht op netwerk- en systeembeheerders, maar de manager of bedrijfsleider die wat minder vertrouwd is met die zaken en wat moeite doet om bij de les te blijven, krijgt een prima inzicht in nut, opzet en mogelijkheden van Internet.

Het net moet nut hebben voor een bedrijf, anders blijft het een hobby die onverwacht duur kan blijken te zijn. Electronic mail (e-mail) kan op zich al voldoende reden zijn om de extra kosten te maken. Internet biedt de enige universele standaard voor het uitwisselen van e-mail tussen heterogene systemen. Met de mail-standaard die daarop draait (Simple Mail Transfer Protocol), kun je niet alleen berichten naar andere Internet-gebruikers, maar ook naar gebruikers op andere netwerken, zoals CompuServe en America Online. Interessant, als je klanten op die andere netweren hebt zitten.

Andere voordelen van e-mail boven snail-mail (post die met de traditionele slakkegang wordt bezorgd) zijn: kostenbesparing, vrijwel directe bestelling, snelle informatie-overdracht (nieuwe prijzen, mededelingen over fabricagefouten). E-mail kan ook een instrument zijn voor telemarketing, waarbij een bedrijf klanten de gelegenheid geeft, om folders en brochures elektronisch binnen te halen. De traditionele manier is voor kleine bedrijven doorgaans te duur. Maar ook grotere bedrijven kunnen voordeel hebben van e-mail op het gebied van telemarketing. Technische vragen, op basis van het toegezonden materiaal, kunnen snel en goed worden beantwoord. Het eigen personeel, dat tot dan toe lastiggevallen werd met telefoontjes over het toesturen van folders en met het noteren van adressen kan zich aan andere zaken wijden.

Het aardige van Novell NetWare en Internet is dat het de technische informatie over Internet ('Er bestaat geen relatie tussen een vierdelig IP-adres en een vierdelige domeinnaam'), verpakt is in handige tips voor een zinvolle toepassing van Internet.

Zo is er een checklist opgenomen waarmee punt voor punt nagegaan kan worden waarop je moet letten als je een contract aangaat met een bedrijf dat jouw eigen bedrijfsnetwerk koppelt aan Internet. Heb je al een domeinnaam, een IP-adres, welke bandbreedte wordt gebruikt en sluit die aan op hetgeen de provider aanbiedt, ondersteunt die toegangleverancier jouw hardware, is het eigen personeel voldoende opgeleid om met Internet overweg te kunnen. Dat soort dingen.

Veel bedrijven zien af van aansluiting op Internet omdat ze zich zorgen maken over de beveiliging van hun eigen netwerk. Immers, als het bedrijfsnetwerk op Internet is aangesloten dan bestaat de kans dat andere Internetgebruikers toegang krijgen tot de bedrijfscomputers. De database met klantenbestanden bijvoorbeeld of de boekhouding. Hackers hebben een meer dan middelmatige kennis van Unix en TCP/IP en het komt inderdaad voor dat die kennis gebruikt wordt om via Internet in te breken in bedrijfscomputers. In het boek wordt globaal uitgelegd hoe dat in zijn werk gaat en er wordt ruim aandacht besteed aan netwerkbeveiliging.

Paul Singh, Rick Fairweather en Dan Ladermann: Novell NetWare en Internet

Academic Service; ¿ 49,50

ISBN 90 395 0306 0

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden