'Klanten voor miljarden benadeeld'

Nationale Nederlanden heeft honderdduizenden klanten voor samen miljarden euro's benadeeld door de kosten van beleggingsverzekeringen te verzwijgen. Dat volgt uit een uitspraak van het klachteninstituut Kifid. Het oordeel baant de weg voor (tien)duizenden woekerpolisclaims tegen de verzekeraar.

AMSTERDAM - De geschillencommissie van het Kifid, dat klachten van consumenten over financiële instellingen behandelt, heeft Nationale Nederlanden (NN) vorige week op de vingers getikt in een zaak die was aangespannen door een woekerpolisklant. In de verzekeringsvoorwaarden uit 1997 verzweeg NN sommige kosten die het inhield op de betaalde verzekeringspremie. De consument verkeerde daardoor in de veronderstelling dat NN een groter deel van de premie belegde dan in werkelijkheid het geval was.

Dat afromen van de inleg heeft een negatief effect op het beleggingsrendement en had daarom duidelijk in de voorwaarden moeten staan, aldus het Kifid. De commissie draagt NN op de ten onrechte ingehouden kosten volledig te vergoeden. De verzekeraar moet de klager bovendien compenseren voor het door de afroming gemiste beleggingsrendement.

De uitspraak van de geschillencommissie is bindend. NN kan beroep aantekenen, maar als de uitspraak overeind blijft, kunnen honderdduizenden woekerpolisklanten een schadevergoeding afdwingen via het Kifid. NN heeft in de loop der jaren 691 duizend beleggingsverzekeringen verstrekt met dezelfde standaardvoorwaarden waar het Kifid nu over is gevallen. NN wilde dinsdag niet op de Kifid-uitspraak ingaan.

Het financieel-economische weblog Follow the Money bracht de uitspraak van het Kifid dinsdag als eerste naar buiten. Het blog berekende dat deze veroordeling NN potentieel 2,7 miljard euro kan kosten. Deze schatting gaat ervan uit dat alle 691 duizend NN-beleggingsverzekeringen vergezeld gingen van dezelfde, door het Kifid gekraakte, voorwaarden en dat alle gedupeerden verhaal halen.

Die laatste aanname is zeer onrealistisch, beweert woekerpolisdeskundige Pieter Lijesen. Volgens de voorzitter van de Vereniging Woekerpolis.nl zal slechts een zeer klein deel van de gedupeerden een schadeclaim indienen. 'Ik weet uit eigen ervaring dat mensen zich meestal niet melden. Bij de Hoge Raad loopt nu een zaak over Koersplan van Aegon. Die woekerpolis is aan achthonderdduizend mensen verkocht, maar er hebben zich maar dertigduizend gedupeerden gemeld.' De schade voor NN zal veel lager uitvallen dan 2,7 miljard euro, voorspelt Lijesen.

De Kifid-uitspraak is alleen van toepassing op de klager die nu in het gelijk is gesteld. Consumenten met een soortgelijke NN-beleggingsverzekering moeten zelf een klacht indienen bij het instituut als zij willen profiteren van het oordeel van de geschillencommissie, zegt een woordvoerder. Tot dusverre heeft slechts een gering aantal mensen dat gedaan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden