AnalyseEnergieFlex

Klanten failliet EnergieFlex overgenomen door Innova Energie, onzeker of ze te veel betaalde voorschotten terugkrijgen

De Consumentenbond koppelde met veilingen 20 duizend leden aan EnergieFlex. Woensdag ging de leverancier van stroom en gas failliet. De bond vreest dat leden, die elk jaar een korting teruggestort kregen, dit bedrag over het lopende jaar niet meer zullen ontvangen.

EnergieFlex was hoofdsponsor van voetbalclub NEC. Beeld ANP Pro Shots
EnergieFlex was hoofdsponsor van voetbalclub NEC.Beeld ANP Pro Shots

Een pijnlijk zaak voor de Consumentenbond, die zegt te werken aan ‘veilige markten’, maar kennelijk niet voorzag dat ze in zee ging met een onveilige organisatie. De Consumentenbond noemt het ‘dramatisch’ en ‘zuur’ dat leden sinds 2015 via hen bij het failliete bedrijf terecht zijn gekomen. Er zitten volgens de bond nog maximaal vijfduizend leden vast aan EnergieFlex.

‘We kenden de signalen niet, we hebben geen glazen bol’, zegt een woordvoerder over het faillissement. ‘Voor veilingen doen we altijd een behoorlijke check naar onder meer klanttevredenheid, maar we duiken niet diep in de boekhouding. Het gebeurt ook niet vaak dat een energieleverancier omvalt.’

Tegoeden

In 2008 gebeurde dit wel met GO Energy en vier jaar later met Orro en Trianel. De faillisementen in 2012 leidden tot veel onrust op de stroommarkt, omdat meerdere lokale energiecoöperaties afhankelijk waren van deze organisaties. Sommige leden kregen hun te veel betaalde voorschotten niet terug.

Bij EnergieFlex dreigt dit ook te gebeuren. In totaal heeft het energiebedrijf honderdduizend aansluitingen voor stroom en gas. Zijn de klanten met tegoeden bij EnergieFlex die nu kwijt? Directeur Marco van Katwijk wil niet op vragen reageren en verwijst door naar de curator.

Overname

Ook curator Willem Jan van Andel kon vrijdag over de eindafrekening tussen klanten en EnergieFlex nog geen mededelingen doen. Wel bereikte hij een overeenstemming met Innova Energie, dat de kaartenbak met klanten van EnergieFlex koopt voor een niet nader genoemd bedrag. ‘De energielevering is hiermee veiliggesteld.’

Klanten kunnen pas weer overstappen als de overname definitief is. In de tussentijd zijn ze verplicht bij EnergieFlex te blijven en hun energierekening te betalen aan het bedrijf. De Consumentenbond raadt haar leden aan het maandbedrag zo laag mogelijk te zetten om te voorkomen dat ze (nog meer) geld tegoed houden van EnergieFlex.

Veilingen

Veilingen worden geregeld gebruikt door organisaties als ANWB, Eigen Huis of sportverenigingen om met een collectieve korting voor leden een zo laag mogelijke prijs af te dwingen. Dit gebeurt vaak met energiecontracten, maar de Consumentenbond doet het bijvoorbeeld ook met leaseauto’s voor particulieren. De leverancier die zich inschrijft met de laagste prijs, wint.

Voor jonge bedrijven als EnergieFlex, opgericht in 2014, is het een gemakkelijke manier om in één keer veel klanten binnen te halen. Tegen de laagste prijs, dat dan weer wel. Ogenschijnlijk was dit voor EnergieFlex geen probleem, gezien het hoofdsponsorschap voor voetbalclub NEC waarvoor de directeur van het elektriciteitsbedrijf in juni nog tekende. Twee maanden geleden kwam daar shirtsponsoring bij voor de Nijmeegse ijshockeyclub.

Of deze overeenkomsten mede de oorzaak waren dat EnergieFlex niet meer kon voldoen aan de financiële verplichtingen, willen de directeur en de curator niet zeggen. Dat het nodige mis was met het bedrijf ondervond de Consumentenbond al voor het faillissement. Leden klaagden over de gebrekkige administratieve afhandeling. EnergieFlex kwam om die reden ook onder verscherpt toezicht van Autoriteit Consument & Markt en bracht uiteindelijk de administratie onder bij een externe partij.

NEC heeft alweer een nieuwe hoofdsponsor

NEC presenteerde een dag na het faillissement van EnergieFlex een nieuwe shirtsponsor. Het bedrijf De Klok Logistics is tot het einde van het voetbalseizoen hoofdsponsor van de Nijmeegse club, die uitkomt in de Eerste divisie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden