Klant krijgt lagere benzineprijs niet direct terug

Oliemaatschappijen laten automobilisten te veel betalen door prijsverlagingen voor benzine vertraagd door te geven. Bij kostenstijging passen zij benzineprijzen veel sneller aan....

Als de prijs van benzine op de wereldmarkt daalt, betalen automobilisten nog twee weken te veel aan de pomp. De NMa concludeerde in december dat oliemaatschappijen de benzineprijzen kunstmatig hoog houden.

De autoriteit baseert zijn conclusie op basis van vier studies. De NMa liet daarbij het Onderzoekcentrum Financieel Economisch Beleid (OCFEB) de ongelijkheid van prijsaanpassingen uitzoeken.

Benzinemaatschappijen verhogen bij een kostenstijging hun adviesprijs vooral in de eerste week. Bij een kostendaling vindt de aanpassing van de adviesprijs vooral in de tweede week plaats.

Dat constateert OCFEB na een vergelijking tussen de raffinageprijs voor benzine en de adviesprijs aan de pomp over de periode 1996-2001. Automobilisten betalen door de vertraging in de kostenaanpassing te veel geld aan de pomp.

Bij een kostenstijging op maandag van één guldencent per liter moet een automobilist in de eerste week al 0,67 guldencent meer betalen. Bij een kostendaling van één guldencent op dezelfde dag krijgen automobilisten in de eerste week een korting van slechts 0,39 guldencent.

De aanpassing van de prijzen aan het werkelijke prijsniveau neemt zes weken in beslag. De oliemaatschappijen verhogen hun prijzen in de derde week zelfs meer dan de kostenstijging zou rechtvaardigen. Bij de kostendaling profiteren automobilisten in de vierde en vijfde week ook van extra korting. Opvallend is dat verreweg de meeste stijgingen op maandag plaatsvinden.

De NMa vindt dat de ongelijkheid bij prijsaanpassingen - asymmetrie in jargon - wijst op onvolledige concurrentie. De autoriteit gaat daarbij een stap verder dan OCFEB.

Waar het onderzoeksinstituut nog stelt dat Shell de adviesprijs 'niet altijd symmetrisch aanpast' heeft de NMa op basis van hetzelfde materiaal 'sterke aanwijzingen dat Shell haar adviesprijs voor Euro95 asymmetrisch aanpast'.

Oliemaatschappij Shell bestrijdt dat er sprake is van ongelijkheid in de prijsaanpassingen, omdat een meerderheid van de analyses de asymmetrie niet onderschrijft. 'De OCFEB heeft ook fouten gemaakt, door prijswijzingen op zaterdag toe te schrijven aan de maandag', stelt een woordvoerder. 'Daarnaast geeft het instituut zelf aan dat asymmetrie niet wijst op onvoldoende concurrentie.'

De Nma wil het systeem van prijsondersteuning aan pomphouders afschaffen omdat de autoriteit denkt dat daardoor meer concurrentie zal ontstaan. Ook verwacht de NMa dat de prijzen dan omlaag zullen gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden